Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ελληνική κρίση: κερδισμένη η Βουλγαρία - χαμένη η Αλβανία

 Η Βουλγαρία διαθέτει ελληνική επενδυτική παρουσία ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις της χώρας μας να έχουν δημιουργήσει τοπικά πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη διάρκεια του τελευταίου 18μηνου παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα στην προσέλευση Ελλήνων επιχειρηματιών στη γειτονική χώρα.

Στην Αλβανία το ελληνικό επενδυμένο κεφάλαιο ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με πάνω από 300 εταιρικά σχήματα συμφερόντων της χώρας μας και με αντικείμενο εργασιών τις τράπεζες, κατασκευές, καύσιμα, καπνά, τρόφιμα, είδη ένδυσης-υπόδησης κ.ά. Όμως στην Αλβανία η ελληνική κρίση έχει σε μεγάλο βαθμό αρνητικές παρενέργειες, όπως αυτές αποτυπώνονται και στα πρόσφατα δεδομένα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της, που απέκτησε αρνητικό πρόσημο το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Ο κλάδος της Αλβανικής οικονομίας, που φαίνεται ότι αποδίδει χειρότερα, είναι η βιομηχανία, καθώς η δραστηριότητά της υποχώρησε κατά 19,6%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας της Αλβανίας είχε Έλληνες πελάτες, με αποτέλεσμα λόγω της κρίσης οι εμπορικές αυτές σχέσεις να έχουν μειωθεί σημαντικά. Πληττόμενες είναι κυρίως οι επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας, που είναι εγκατεστημένες δίπλα στα σύνορα και ήταν σχεδόν «εξαρτημένες» από την οικονομική δραστηριότητα τους στην Ελλάδα.
Τώρα, όπως επισημαίνουν και παραγωγικοί φορείς της Αλβανίας, οι επιχειρήσεις αναζητούν νέες αγορές, θεωρώντας πως η ελληνική είναι σε μεγάλο βαθμό «τελειωμένη».
Μάλιστα υπήεξαν και εταιρείες στην Αλβανία, οι οποίες έβαλαν «λουκέτο» εξαιτίας της ελληνικής κρίσης και της μεγάλης συρρίκνωσης των εισαγωγών εκ μέρους της χώρας μας.

Κοινωνικός αντίκτυπος

Η ελληνική κρίση έχει αρνητικά αποτελέσματα και στα ποσοστά ανεργίας στην Αλβανία, αφού πολλοί μετανάστες επιστρέφουν στη χώρα τους, αναζητώντας εκεί εργασία, η οποία δεν είναι εύκολο να βρεθεί.
Ενδεικτικό γεγονός των μεταβολών, που προκάλεσε η κρίση στην Αλβανία είναι η στάση όσων κατοίκων της γείτονος εργάζονταν στην Ελλάδα. Έτσι ενδεικτικά ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ το ύψος των καταθέσεων που μετέφεραν κατά τους πρώτους μήνες του 2012 Αλβανοί μετανάστες από ελληνικές τράπεζες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας τους.


Καταθέσεις

Επί της ουσίας, συνεχίστηκε η τάση που είχε παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, όταν οι Αλβανοί, που διέμεναν και εργάζονταν στην Ελλάδα, μετέφεραν σε τράπεζες της γείτονος 717 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν προορισμό την καθημερινή κατανάλωση, δηλαδή δεν πρόκειται για την κλασική μορφή εμβασμάτων, αλλά προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από κλειστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Εκτός από την επιστροφή των κεφαλαίων των Αλβανών στη χώρα τους, σε φάση οριστικής αναχώρησης από την Ελλάδα βρίσκονται και οι ίδιοι, όπως προκύπτει από την τάση αύξησης του αριθμού μαθητών στα σχολεία της γειτονικής χώρας, καθώς πρόκειται για παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και πήγαιναν σε σχολεία στην Ελλάδα.


Ευνοημένη η Βουλγαρία

Άλλη είναι η μοίρα της Βουλγαρίας, η οποία αξιοποιεί μάλλον θετικά τα απόνερα της ελληνικής κρίσης, είτε οι επιχειρήσεις της χώρας μας θέλουν όντως να επενδύσουν εκεί, είτε επειδή επιζητούν απλά χαμηλότερη φορολογία.
Σύμφωνα με πηγές από τη γειτονική χώρα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οκτακόσιες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στη Βουλγαρία. Επιπλέον συνολικά πάνω από 2.000 ελληνικές εταιρείες φέρονται να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2010 στη Βουλγαρία και σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας εσόδων, μετά το 2006 έχει αυξηθεί τρεις φορές ο αριθμός των ελληνικών εταιριών, που έχουν αποδώσει φόρο στη γείτονα.
Ακόμη, ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια κατευθύνθηκαν το 2011 στη Βουλγαρία, κυρίως μέσω Κύπρου, όπου έχουν δημιουργηθεί πολλά εταιρικά σχήματα συμφερόντων της χώρας μας, αξιοποιώντας το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Μεγαλονήσου. Όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στη Βουλγαρία το 2011, από την Κύπρο «έφυγαν» πέρσι 78,8 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση ΑΞΕ στην όμορη χώρα. Τα περισσότερα απ' αυτά αφορούν σε επενδύσεις ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία, φαινόμενο το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο και παρατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.


Πλεονεκτήματα

Ο λόγος της μετακίνησης ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι είναι μέλος της Ε.Ε., σε αντίθεση με την Αλβανία, αλλά γιατί συνδυάζει και τεράστια φορολογικά πλεονεκτήματα, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, προσιτό κόστος αγοράς γης και ευκολία στην ίδρυση επιχειρήσεων.
Πάντως τα επίσημα στατιστικά δεδομένα στη Βουλγαρία καταγράφουν αποεπένδυση για τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια στη Βουλγαρία το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, καθώς πιθανότατα θυγατρικές στη γειτονική χώρα ενισχύουν τις μητρικές τους στην Ελλάδα. Όπως παρουσιάζεται από τα επίσημα στοιχεία της Βουλγαρικής Κεντρικής Τράπεζας, οι ελληνικές επενδύσεις στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα ήταν συνολικά αρνητικές κατά 61,8 εκατ. ευρώ.


Αποεπενδύουν οι Γερμανοί
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη στην κατάταξη των κρατών που εμφανίζονται να αποεπενδύουν από τη Βουλγαρία, καθώς προηγείται η Γερμανία με 152,3 εκατ. ευρώ, ενώ τρίτη είναι η Βρετανία με 49,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο εκτιμάται ότι τα επίσημα αυτά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό την μικρο-επιχειρηματικότητα, η οποία αναπτύσσεται κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση την τελευταία διετία.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περιοχή του Πετρίτσι σε απόσταση 15 χλμ., από τα σύνορα, 130 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη και μόνο 40 χλμ., από τις Σέρρες. Σ' αυτή την περιοχή από τις αρχές του 2011 έως και σήμερα έχουν ιδρυθεί αρκετές νέες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ άλλες μετέφεραν την έδρα τους εκεί.
Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται κατά τεκμήριο οι ελληνικές επιχειρήσεις στο Πετρίτσι, έχουν να κάνουν με την ένδυση, την κλωστοϋφαντουργία, την παραγωγή επίπλων, την ξυλεία, το αλουμίνιο, αλλά και τα τρόφιμα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδρύθηκαν επιχειρήσεις από Έλληνες, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για αγορά ακινήτων.
Μάλιστα για να προσελκύσει ο τοπικός δήμος επενδυτές από την Ελλάδα και απ' αλλού έχει συστήσει επιτροπή διευκόλυνσης των επενδυτικών αιτημάτων, για να προωθούνται άμεσα όλα τα σχετικά θέματα και να εκδίδονται γρήγορα οι άδειες.
Η Βουλγαρία συνδυάζει τεράστια φορολογικά πλεονεκτήματα, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, προσιτό κόστος αγοράς γης και ευκολία στην ίδρυση επιχειρήσεων.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου