Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ορκίζεται ο νέος πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι


Ο νέος πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι ορκίζεται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Αλβανικής Βουλής. Η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα παρουσία 500 προσκεκλημένων και κ. Νισάνι θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της χώρας.

 Ο νέος πρόεδρος εξελέγη στις 11 Ιουνίου με τις 73 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς η αντιπολίτευση δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία.
Ο κ. Νισάνι δήλωσε ότι στόχος του είναι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι στάσιμες και να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση που απειλεί την πορεία ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
«Το σύστημα δικαιοσύνης θα είναι η προτεραιότητά μου. Αποφάσισα να αναλάβω πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση του νομικού συστήματος που αποτελεί βασικό παράγοντα για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Νισάνι στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP πριν από την τελετή ορκωμοσίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στην Αλβανία για τις ελλείψεις στο σύστημα δικαιοσύνης, κυρίως όσον αφορά την ανεξαρτησία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.
«Υπάρχουν ισχυρισμοί για διαφθορά, συγκεκριμένοι δικαστές και εισαγγελείς κατηγορούνται για έλλειψη επαγγελματισμού και ηθικής ακεραιότητας», ανέφερε ο κ. Νισάνι, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.
Ο πρόεδρος της Αλβανίας είναι επικεφαλής και του δικαστικού συστήματος και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, διορίζει δικαστές και εισαγγελείς και μετά από πρόταση του πρωθυπουργού, τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών.
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν συμμετείχε στη διαδικασία εκλογής του προέδρου της χώρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι προσπαθεί να ενισχύσει την πίεση στο δικαστικό σύστημα και στις μυστικές υπηρεσίες μέσω του συνεργάτη του, Μπουγιάρ Νισάνι.
Όμως ο κ. Νισάνι, ο οποίος παραιτήθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα, αμέσως μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα της χώρας, δήλωσε ότι θα είναι αμερόληπτος αρχηγός του κράτους.
«Θα είμαι πλήρως ανεξάρτητος από οποιαδήποτε επιρροή οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης», τόνισε ο κ. Νισάνι.
Η πολιτική κρίση στην Αλβανία διαρκεί εδώ και τρία χρόνια, από τον Ιούνιο του 2009 όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα για εκλογονοθεία.
Πηγή: ΑΜΠΕ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου