Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Αλβανία: Το Υπουργείο Εργασίας συζήτησε με εκπροσώπους ατόμων με ειδικές ανάγκες

Tο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών συνεχίζει εκτεταμένες διαβουλεύσεις, με τους εκπροσώπους των ατόμων με ειδικές ανάγκες, της μεταρρύθμισης που ξεκίνησε στο πλαίσιο της ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαική Ένωση..

Το Υπουργείο, όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα στην οποία συμμετείχε  ο Υπουργός κ. Ξέρας ζήτησε από όλους τους εκπροσώπους των ατόμων με ειδικές ανάγκες για να εκφράσουν τη γνώμη τους και να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με διατάξεις της νομοθεσίας που είναι στη διαδικασία σχεδιασμού, οι οποίες θα καθορίσουν την έκταση και τα κριτήρια για την παροχή αποζημίωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, σταθερίας τηλεφωνίας και αστικών συγκοινωνιών, μετά τις πρόσφατες νομικές αλλαγές στο καθεστώς των τυφλών και αναπήρων, παραπληγικών και τετραπληγικών.


Στην  συνάντηση με τους εκπροσώπους των ενώσεων των παραπληγικών,  τετραπληγικών και τυφλών συζητήθηκε για το τρόπο που θα καθορίσει τα κριτήρια απόκτησης αποζημιώσεων και το μέτρο τους, που οποίο θα καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.Από τους  εκπροσώπους των οργανώσεων των αναπήρων ζητήθηκε να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις βασισμένες σε σοβαρές μελέτες, που καθορίζουν το μέσο επίπεδο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη εγγυήθηκαν ότι οι προτάσεις θα εξεταστούν προσεκτικά
.
Στη συνάντηση αναγνωρίστηκε ότι μέχρι σήμερα  δικαιούχοι της αποζημίωσης αυτής υπήρχε ένα σημαντικός αριθμός ατόμων που καταχράστηκαν  το δικαίωμα αυτό και στη νομοθεσία δεν υπήρχε ούτε ένα κριτήριο, ούτε όριο  προς όφελος των αποζημιώσεων αυτών.

  Στη σημερινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης  θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες όπου θα συνεχίσει η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την αναπηρία.
Μετά την υπογραφή από την αλβανική κυβέρνηση  της Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (KPDPAK), εργάζεται για την εφαρμογή, τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό του  νόμου-πλαισίου για την Αναπηρία, ο οποίος θα φέρει τη λύση πολλών προβλημάτων τους, επειδή για πρώτη φορά όλες οι κατηγορίες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα δικαιώματά τους αλλά και οι υποχρεώσεις των αρμόδιων θεσμικών οργάνων θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, στόχος ιδιαίτερης σημασίας είναι η κάλυψη με πληρωμές των ατόμων με αναπηρία.

Ο Προϋπολογισμός του 2012 για τα Άτομα με Αναπηρίες έχει ως στόχο να καλύψει τις ανάγκες των τυφλών και αναπήρων , παραπληγικών και  τετραπληγικών ατόμων με διανοητικές και σωματικές  ανάγκες.

Για το έτος 2012, η χρηματοδότηση για τη θεραπεία των ατόμων με αναπηρίες είναι 12,4 δισ. ευρώ, 2 φορές υψηλότερη από ό, τι το 2005, όταν οι πληρωμές για την αναπηρία  καλύπτονταν από μόλις 6,1 δισ. ευρώ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου