Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Αλβανία: Αύξηση των επισφαλών δανείων

Τα επισφαλή δάνεια, αν και με μειωμένους ρυθμούς, συνέχισαν να αυξάνονται στην Αλβανία το πρώτο τρίμηνο του 2012, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το όριο του 20,7% επί του συνόλου των δανείων. Τα επισφαλή δάνεια σε νομισματική αξία καταγράφονται πλέον στα 785,7 εκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους δείκτες της Κεντρικής Τράπεζας (BoA) στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011, τα δάνεια αυτά αντιστοιχούσαν στο 18,94% του συνόλου.


Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι «οι τράπεζες συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες, αυξάνοντας τα κεφάλαια ως εγγύηση για την κάλυψη των επισφαλών δανείων». «Οι αλβανικές τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα και είναι καλά κεφαλοποιημένες και παρά το φαινόμενο των επισφαλών δανείων παραμένουν κερδοφόρες» σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Το απόλυτο κέρδος των τραπεζών το 2011 ήταν 5 εκ. ευρώ, καθώς το “stress test”, το τεστ αντοχής, έδειξε ότι 14 από τις 16 τράπεζες, θα μπoρέσουν να αντέξουν την αύξηση μέχρι και 50% του σημερινού επιπέδου των επισφαλών δανείων χωρίς να προσθέσουν επιπλέον κεφάλαια για να τα καλύψουν, δείχνουν τα στοιχεία της BoA.

Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αύξηση, έστω και με μειωμένους ρυθμούς, των επισφαλών δανείων αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που περνάει γενικώς η εθνική οικονομία.



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου