Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ενβέρ Χότζα : Ο Αλβανός ηγέτης που εξαθλίωσε τον Λαό του

Ο Ενβέρ Χότζα, πιο γνωστός στα ελληνικά ως Ενβέρ Χότζα (Enver Hoxha, Αργυρόκαστρο 16 Οκτωβρίου 1908–Τίρανα 11 Απριλίου 1985), ήταν ηγέτης της Αλβανίας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τον θάνατό του το 1985. 
Έφερε τον τίτλο του Γενικού Γραμματέα του κομμουνιστικού Αλβανικού Κόμματος Εργασίας.
Διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός (1944-1945) και υπουργός Εξωτερικών (1944-1954). Στα χρόνια της διακυβέρνησης του Χότζα, η Αλβανία εξελίχθηκε από φεουδαρχικό κατάλοιπο της οθωμανικής κατοχής σε ένα κράτος απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Ενβέρ Χότζα ήταν γιος ενός πλανόδιου μουσουλμάνου εμπόρου υφασμάτων. Το 1930 πήγε στην Γαλλία, για να σπουδάσει με υποτροφία της αλβανικής κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, αλλά σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του. Στην Γαλλία είχε και τις πρώτες επαφές με αλβανούς κομμουνιστές. Από το 1934 έως το 1936, διετέλεσε γραμματέας του αλβανικού προξενείου στις Βρυξέλλες, όπου και σπούδασε νομικά. Το 1936 επέστρεψε στην Αλβανία, για να εργαστεί ως καθηγητής στο Γαλλικό Λύκειο της Κορυτσάς.

Το 1939, οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής τον απέλυσαν από την θέση του δασκάλου, επειδή αρνήθηκε να γίνει μέλος του Αλβανικού Φασιστικού Κόμματος. Κατόπιν πήγε στα Τίρανα. Εκεί άνοιξε ένα μικρό καπνοπωλείο, το οποίο αποτέλεσε μυστικό τόπο συνάντησης αλβανών κομμουνιστών. Με την βοήθεια των γιουγκοσλάβων κομμουνιστών, το 1941 ίδρυσε το Αλβανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (το μετέπειτα Αλβανικό Κόμμα Εργασίας), και το 1943 εκλέχθηκε γενικός γραμματέας του κόμματος, θέση που κατείχε μέχρι τον θάνατό του.


Τον Μάιο του 1944, ο Χότζα ανέλαβε πρόεδρος της Εθνικής Αντιφασιστικής Επιτροπής Απελευθέρωσης της Αλβανίας. Με το τέλος της γερμανικής κατοχής, τον Νοέμβριο του 1944, η Επιτροπή αυτή μετονομάστηκε σε Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Αλβανίας και ο Χότζα ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών. Τον Μάρτιο του 1946, η Συνταγματική Εθνοσυνέλευση, που είχε εκλεγεί λίγους μήνες νωρίτερα, κήρυξε ως πολίτευμα της Αλβανίας την λαϊκή δημοκρατία.

Προσηλωμένος στον ορθόδοξο κομμουνισμό του Ιωσήφ Στάλιν, ο Χότζα διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με την Γιουγκοσλαβία το 1948, όταν ο Τίτο ήρθε σε ιδεολογική ρήξη με την Μόσχα. Το 1949 διέταξε την εκτέλεση του υπουργού Άμυνας, Κότσι Τζότζε, κατηγορώντας τον ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες υπέρ της Γιουγκοσλαβίας.

Κατά την διακυβέρνησή του, ο Χότζα δήμευσε τις περιουσίες μεγάλων γαιοκτημόνων και οργάνωσε κολχόζ κατά τα σοβιετικά πρότυπα. Σύντομα, η προπαγάνδα του καθεστώτος του Χότζα άρχισε να μιλά για μια Αλβανία με πλήρη αυτάρκεια γεωργικών προϊόντων. Το ίδιο συνέβη και στον τομέα της βιομηχανίας. Η πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος έδειξε μια παντελώς διαφορετική εικόνα: η Αλβανία όχι μόνο δεν ήταν αυτάρκης και βιομηχανική χώρα, αλλά ήταν οπισθοδρομική ακόμα και σε σύγκριση με άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Το μόνο εμφανές έργο που άφησε πίσω το καθεστώς του Χότζα είναι τα περίπου 600.000 πολυβολεία(τα λεγόμενα bunker) διάσπαρτα σε όλη την Αλβανία για τον φόβο ξένων επιδρομέων.

Κύρια αιτία αυτής της κατάστασης ήταν η αυστηρή προσήλωση του Χότζα στις σταλινικές αρχές. Το 1956 διέκοψε σχέσεις με την Μόσχα και με όλα τα άλλα κομμουνιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, επειδή το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) αποκύρηξε τον Στάλιν. Το 1960 προσέγγισε την Κίνα, όταν ο Μάο ήρθε σε ρήξη με τον Νικήτα Χρουστσώφ.

Το 1967 απαγόρευσε αυστηρά κάθε θρησκευτική δραστηριότητα και ανακήρυξε την Αλβανία ως το πρώτο επισήμως άθεο κράτος. Τζαμιά, εκκλησίες και μοναστήρια δημεύτηκαν, καταστράφηκαν ή μετατράπηκαν σε αποθήκες, εργαστήρια και αίθουσες κινηματογράφου.

Το 1968, η Αλβανία εξήλθε από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των Ρώσων στην Τσεχοσλοβακία. Με τον θάνατο του Μάο το 1976 και τις αλλαγές στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα κατά την διετία 1977-1978, ο Χότζα διέκοψε σχέσεις και με τους «ρεβιζιονιστές» του Πεκίνου.

Το 1981 διέταξε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις στο κομμουνιστικό κόμμα και την κυβέρνηση της Αλβανίας. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Μεχμέτ Σέχου, ο οποίος, κατά τα επίσημα ανακοινωθέντα, «αυτοκτόνησε». Λίγο αργότερα, ο Χότζα αποσύρθηκε από τα πιο πολλά καθήκοντά του και παρέδωσε τα ηνία της χώρας στον Ραμίζ Αλία. Μετά τον θάνατό του, την πλήρη εξουσία ανέλαβε ο Αλία. Το 1990 το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας κατέρρευσε και το 1992 την εξουσία ανέλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.

wikipedia

10 σχόλια:

  1. aionia tou i mnimi!!!!!!!! kanenas arxigos kratous de sygkrinetai mazi tou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαρισματικος ηγετης ο Εμβερ Χοτζια,δεν ηταν υπχειριο κανενος αλλου κρατους, οπως σημερα ειμαστε εμεις οι ελληνες σε καθε αμερικανο η γερμανο.Προτιμησε να φαει και χορτα ο λαος του, παρα να προσκυνησει ρωσους και κινεζους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. fenete pernages kala epi xotza giayto to les auto se antithesh me toys ypolhpous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΑΡΙΜΑΤΙΚΟς ΤΥΡΡΑΝΟΣ ΗΤΑΝ.ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕ ΟΠΟΙΟΝ ΗΘΕΛΕ ΑΥΤΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. enw o laos pswmolisouse stin peina k stin anexia k einai liga ayta pou lew.. autos k h omioi toy etrwgan me xrysa koytalia k apolamvane tis dytikes politelies tis opies katigorouse k sterouse apton lao

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το τι δακρυ εριξα οταν πεθανε δεν μποριτε να φανταστειτε.ουτε τον παπου μου δεν εκλαψα ετσι.σημερα αποραω με τον εαυτο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H Αλβανία,μ ήταν κατ' όνομα κομμουνιστικό καθεστώς...Μακάρι να υπήρχαν πραγματικά κομμουνιστικά καθεστώτα,όπως τα ορίζει η θεωρία,αλλά δεν γίνεται να υπάρξουν...Όπως δεν γίνεται να υπάρξει και πραγματικά ελεύθερη αγορά κτλ κτλ...@ΔΝ καμία σχέση ο Λένιν με τους άλλους...Απολύτως καμία...Αν κάποιος έφτασε στην πράξη κοντά στην θεωρία ήταν ο Λένιν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι να σου θυμηθώ κρεμμύδι μου κάθε χαψιά και δάκρυ, μου είπε η γιαγιά μου όταν τη ρώτησα να μου πει κάτι για τη σαρανταπενταετία του Ενβερ.Πολιτική μυωπία, λαϊκίστικη εκτίμηση των γεγονότων εκτός του ιστορικού τους πλαισίου, όνειρα χειμερινής νύχτας των πρώην στελεχών του Κ.Ε.Α...Τι μπορείς να πεις και να γράψεις για έναν ημιμαθή, που όλα του τα ετοίμαζαν άλλοι και αυτός μας "χάρισε" απλόχερα:Διχασμό,αποκλεισμό,ταξική πάλη,κρατική εκμετάλλευση ως το μεδούλι,τριτοκοσμική φτώχεια,ισοπέδωση ικανοτήτων,μίσος για τους πάντες, φυλακισμένους και εξορίες για το τίποτα.Αυτός ήταν κανίβαλος, έτρωγε τα παιδιά του,τους φίλους και συγγενείς του.Για να μη το μακραίνω και τώρα ...ΝΕΚΡΟΣ...μας κάνει να γράφουμε ΑΝΏΝΥΜΑ.Τι ήταν αυτό το τέρας;;;Πώς το αντέχαμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μερικά από τα ανιστόρητα δόγματα του Χότζα:
    - Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Ιλλύριοι, άρα πρόγονοι των Αλβανών (!).
    - Και οι αρχαίοι Ηπειρώτες, όπως και ο Πύρρος, ήταν Ιλλύριοι, άρα πρόγονοι των Αλβανών. Μάλιστα, η ονομασία Shqiperi (Αλβανία) προέρχεται από τη λέξη Ήπειρος με το πρόθεμα Shq- (μιλάμε για ντελίριο!!!)

    Οι Αλβανοί λένε για την περίοδο του Χότζα ότι ήταν πάνω από όλα μια περίοδος ψεμμάτων. Έλεγαν στο λαό ότι η Αλβανία είναι ένας επίγειος παράδεισος και ότι στις άλλες χώρες δεν είχαν να φάνε, ενώ όταν έπεσε ο κομμουνισμός ο κόσμος στην Αλβανία ήταν υποσιτισμένος. Επίσης λένε πως επί Χότζα ενώ δεν είχαν καλά καλά σπίτια για να μείνουν, έχτιζαν καταναγκαστικά χιλιάδες (700.000 περίπου...) πολυβολεία σε όλη τη χώρα, δαπανώντας απίστευτες ποσότητες σκυροδέματος και χαμένων εργατοωρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή