Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου: ΕΕΜΜ, ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και ΣΦΕΒΑΣ για την επέτειο του ΟΧΙ στη Βόρειο Ήπειρο.

Δελτίο Τύπου ΕΕΜΜ –MEGA για την επίσκεψη Κεφαλογιάννη στο Βουλιαράτι

Φόρο τιμής στους πεσόντες του 40 που κοίτονται στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Βουλιαρατών απέδωσε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, διευρυμένο κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, βουλευτή και πρώην Υπουργό κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Στην τελωνειακή διάβαση της Κακαβιάς, τους εκπρόσωπους της Νέας Δημοκρατίας υποδέχτηκαν: ο πρόξενος Αργυροκάστρου, κ. Νικόλαος Κοτροκόης,  κλιμάκιο του Κόμματων των Ελλήνων με επικεφαλής τον πρόεδρο Χρήστο Κίτσιο, ο υπουργός Εργασίας κ. Σ.  Ξέρας, βουλευτής κ. Κ. Μπάρκας, οι έπαρχοι ΄Ανω και Κάτω Δρόπολης κ. Ντούτσης και Μαλιούκης και άλλοι παράγοντες.

Από κοινού μετέβηκαν στο σημείο ιστορικής μνήμης και ακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποίησε ιερέας του χωριού στο εκκλησάκκι του νεκροκταφείου και κατέθεσαν στεφάνι στους τάφους των πεσόντων.
Από το σημείο αυτό ο κ. Κεφαλογιάννης απεύθυνε προς τους Βορειοηπειρώτες  έκκληση για συσπείρωση και ενότητα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις κοινές προκλήσεις.
Μετά από την εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι κατέβηκαν στο καφενείο «Καλημέρα» της Δερόπολης και συζήτησαν τα φλέγοντα θέματα των Βορειοηπειρωτών όπως για τις συντάξεις του ΟΓΑ, την πολιτογράφηση και άλλα καθημερινά προβλήματα επικοινωνίας και συγκοινωνίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην εύρεση του πρακτικού τρόπου επίλυσης των προβλημάτων και σ’ αυτό το σημείο ο Πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων κύριος Χρήστος Κίτσιος επικαλέστηκε την  ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση που η δικηγόρος και μέλος του προεδρείου του Κόμματος Αθηνά Πάλλη παρουσίασε στην ημερίδα που διεξήχθηκε στις 21 του Οκτώβρη στην Αθήνα για το θέμα των συντάξεων του ΟΓΑ. Ο κύριος Κεφαλογιάννης δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει αυτή την πρόταση και θα την  προωθήσει στην κυβέρνηση να δοθεί οριστική λύση στην ταλαιπωρία που ταλανίζει του Βορειοηπειρώτες τρίτης ηλικίας.
Η συζήτηση ήταν επικοικοδομητική και οι απόψεις όλων των παραγόντων, συγκλίνουν στο ότι τα κίνητρα που δίνονται από την Ελλάδα στους Βορειοηπειρώτες να στοχεύουν την παραμονή  τους στα πατρώα εδάφη και όχι τον ξεριζωμό τους.

Ανακοίνωση της ΣΦΕΒΑ για την επέτειο της 28η Οκτωβρίου στη Βόρειο Ήπειρο


Τιμή στους ήρωες του 1940-41 στον τόπο της θυσίας τους – Αγωνία για το σχολείο στην Κορυτσά 
Όλο το βίντεο απο την εκδήλωση του Ελληνικού Σχολείου Κορυτσάς 
Η ανάγκη για πνευματική αναγέννηση του Έθνους μας σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους σύγχρονους εχθρούς που επιβουλεύονται την ανεξαρτησία μας. Για το σκοπό αυτό, είναι αναγκαία η εθνική μνήμη και η εθνική ενότητα, η συνειδητοποίηση πως πρέπει να λειτουργούμε ως ένας άνθρωπος. Ως ΣΦΕΒΑ, για να συντηρήσουμε την εθνική μνήμη και να για δείξουμε έμπρακτα ότι είμαστε ένα σώμα με τα αδέρφια μας τους Βορειοηπειρώτες που σήμερα ζουν εκτός συνόρων ελλαδικού κράτους, τιμήσαμε τη φετεινή επέτειο του ΟΧΙ στη Χειμάρρα, στη Δερόπολη και στην Κορυτσά (όπως με τη βοήθεια του Θεού κάνουμε συνεχς, μετά το άνοιγμα των συνόρων).

Στη Χειμάρρα βρέθηκε αντιπροσωπεία συναγωνιστών από τα Ιωάννινα και την Πάτρα με αφορμή όχι μόνο τον εορτασμό του «ΟΧΙ», αλλά κυρίως την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ημέρα που βγήκε ο ήλιος στη γή του Αρχηγού Σπυρομήλιου. Μετά τη δοξολογία που έλαβε χώρα στο ναό των Αγ. Πάντων στο κάστρο, λόγω καιρού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μέσα στο ναό, χειροκροτώντας τους μικρούς χειμαρραίους για τα ποιήματα και τα τραγούδια τους που υμνούσαν την πολυπόθητη λευτεριά από τους Τούρκους τον Νοέμβριο του 1912 καθώς και τον ηρωικό αρχηγό της Σπύρο Σπυρομήλιο. Ακολούθησε πορεία με την ελληνική σημαία προς το ερειπωμένο και εγκαταλελειμένο σπίτι του Αρχηγού όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Το έντονο χειροκρότημα από τους λεβέντες χειμαρριώτες απέσπασε ο εκπρόσωπος μας όταν καταθέτοντας το στεφάνι, φώναξε: «Αρχηγέ, η σκλάβα η Πατρίδα σου , τη Λευτεριά προσμένει…..»

Στην Κορυτσά, συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις του Προξενείου Κορυτσάς που άρχισαν με δοξολογία και κατάθεση στεφάνου στη Μπομποστίτσα, όπου στο μνημείο των εκεί νεκρών στρατιωτών μας τιμούμε όλους τους ήρωες αξιωματικούς και φαντάρους του ανατολικού μετώπου. Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώσαμε ότι η φετεινή συμμετοχή, τόσο από γηγενείς Βορειοηπειρώτες όσο και από Ελλαδίτες, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η συγκίνηση κορυφώθηκε στην καταπληκτική εορτή που οργάνωσε το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ στην Κορυτσά όπου οι διδάσκαλοι και οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων μας μετέφεραν με ένα μοναδικό , μυσταγωγικό τρόπο στην ηρωική ατμόσφαιρα του έπους του 1940.
Το σχολείο αυτό, το μοναδικό ελληνικό σχολείο της Κορυτσάς από το 1925 οπότε και η Αλβανία απαγόρευσε την ελληνική παιδεία εκεί, σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύει ουσιαστικά με κλείσιμο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποτελεί αιώνιο όνειδος των αρμόδιων υπευθύνων , που κοντόφθαλμα στερούν σε πάνω από 500 μαθητές την ελληνική παιδεία των προγόνων τους κυριολεκτικά για λίγες χιλιάδες ευρώ. Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για να παίζουμε με το μέλλον ενός εκπαιδευτηρίου που αποτελεί λαμπρό φάρο της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή!
Τέλος, κλιμάκιο των συλλόγων μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις στους Βουλιαράτες, όπου και υπάρχει το μοναδικό (δυστυχώς) οργανωμένο στρατιωτικό νεκροταφείο με οστά πεσόντων.
ΣΦΕΒΑ, 28.10.2012
ΥΓ: Όλοι οι Έλληνες γίναμε μάρτυρες της προκλητικότητας των αλβανών εθνικιστών. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα αδέρφια μας στη Βόρειο Ήπειρο, ζουν υπό την απειλή αυτού του εθνικισμού πολύ παραπάνω από μία ή δύο μέρες το χρόνο. Επίσης, καλό είναι η επίσημη Ελληνική Πολιτεία να θυμάται ότι υποχρέωσή της είναι όχι μόνο να παρατηρεί αλλά και να προστατεύει.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για την 28η Οκτωβρίου και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις στο Βουλιαράτι


Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτι της Επαρχίας Άνω Δρόπολης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά και τους Γιάννη Καραγιάννη, Κώστα Τζιόβα και Γιάννη Χατζηαντωνίου.Μετά το τέλος της εκδήλωσης η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τη παρουσία μας σήμερα εδώ τιμούμε τους αγωνιστές του ΄40 που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία ενάντια στην Ιταλική φασιστική επιδρομή. Οι αγώνες των ηρώων του ΄40, το έπος της Εθνικής Αντίστασης μας θυμίζουν ότι κανένας εχθρός δεν είναι ανίκητος όταν έχει απέναντί του έναν οργανωμένο και αποφασισμένο λαό που εμπνέεται από τα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Η μνήμη της 28ης Οκτώβρη αποτελεί και μνήμη της μεγάλης νίκης των λαών ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό.Σήμερα ο λαός μας αγωνίζεται ενάντια στα άδικα μέτρα των μνημονίων που φέρνουν την κοινωνική ισοπέδωση, για ουσιαστική δημοκρατία και ελευθερία, ενάντια στα νεοναζιστικά φασιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή, που όπως και οι «ιδεολογικοί τους πρόγονοι», «άνθισαν» με την βία, τον ρατσισμό και την αδικία, ενώ αναδειχτήκαν ως οι μεγάλοι υπηρέτες των συστημάτων της εκμετάλλευσης των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.Θεωρούμε ότι ο τόπος αυτός της αντιφασιστικής μνήμης, και της θυσίας δίνει μήνυμα ειρήνης και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς για να μπορούμε όλοι μαζί να διατρανώσουμε : Ποτέ πια φασισμός, Ποτέ πια πόλεμος.»

Χρυσή Αυγή: Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί όταν θα δικαιωθεί και η Βόρειος Ήπειρος

Ανακοίνωση του Πυρήνα Ιωαννίνων 
Δωδεκαμελής αντιπροσωπεία του Πυρήνα Ιωαννίνων παρεβρέθη σήμερα στο νεκροταφείο της Αγίας Σκέπης στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου όπου είναι θαμένοι κάποιοι από τους πεσόντες Ελληνες αξιωματικούς και στρατιώτες της εποποιίας του 1940.

Η αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής του Πυρήνα Ιωαννίνων με επικεφαλής τον συναγωνιστή Χρήστο Παππά πέρασε από νωρίς τα σύνορα παρόλο το κλίμα τρομοκρατίας που είχε εξαπολυθεί από τα Αλβανικά Μέσα ότι θα εμποδιστεί η παρουσία της στη Βόρειο Ηπειρο και στις τελετές μνήμης.

αφού οι Χρυσαυγίτες συναγωνιστές παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου χωροστατούντος του Μητροπολίτου Αργυροκάστρου κ.κ. Δημητρίου, παρέμεινε εις το χώρο αναμένοντας την έλευση του Ελληνα Πρέσβη και των υπολοίπων "επισήμων" Ελλήνων και Αλβανών και συζήτησε τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών τόσο Βουλιαρατών όσο και κατοίκων των γύρω περιοχών.
Η αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής και ο βουλευτής της έτυχαν θερμής υποδοχής τόσο από τους Βορειοηπειρώτες όσο και από τους Έλληνες προσκυνητές που είχαν κατακλύσει με πούλμαν το χωριό. Χαρακτηριστικές ήταν οι εκφράσεις "μπράβο, συγχαρητήρια, ευτυχώς που υπάρχετε εσείς και αγωνίζεστε για τη Βόρειο Ήπειρο", "είμαστε μαζί σας", "όλοι μας πρόδωσαν" κ.λ.π.
Αίσθηση προσκάλεσε στους παρευρισκόμενους η έλευση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά με αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες και ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων στάθηκε συνεχώς δίπλα στον Έλληνα Πρέσβη. Η υποκριτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του βουλευτή του στη Βόρειο Ήπειρο κατακρίθηκε από τους παρευρισκόμενους και κατά την αποχώρησή του έλαβε την καυστική παρατήρηση από βορειοηπειρώτη κάτοικο της περιοχής "κακώς ήρθες εδώ σήμερα, εσύ και οι όμοιοί σου του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ματοκυλίσατε τον τόπο και αυτά τα χωριά. Εσείς λέτε τη Βόρειο Ήπειρο Νότιο Αλβανία. Να μην ξαναπατήσεις το πόδι σου εδώ". Ο Βορειοηπειρώτης εισέπραξε το ελαφρύ μειδίαμα του Συριζαίου βουλευτή ο οποίος αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι.
   Πριν την κατάθεση στεφάνου συναγωνιστής του Πυρήνα Ιωαννίνων κρατώντας την Ελληνική σημαία στάθηκε δίπλα στον νεαρό που κρατούσε την Αλβανική σημαία δίπλα από το μνημείο των πεσόντων. Προκάλεσε έκπληξη σε όσους ήρθαν για πρώτη φορά στο μνημόσυνο των πεσόντων η ύπαρξη αλβανικής σημαίας τη στιγμή που η Αλβανία πολέμησε την Ελλάδα ως σύμμαχος της Ιταλίας και δημιούργησε τάγματα αθλίων αλβανών κατσαπλιάδων.
 Ο συναγωνιστής Παππάς τιμώντας τους γνωστούς και αγνώστους ήρωες που τα κόκαλά τους είναι σκορπισμένα στη Βορειοηπειρωτική γη, στάθηκε προσοχή και φώναξε "Αθάνατοι!". Γυρνώντας δε προς τους παρευρισκόμενους φώναξε "Ζήτω η Βόρειος Ήπειρος" εισπράττοντας τα θερμά χειροκροτήματα του κόσμου.
Συγκίνηση επίσης προκάλεσε στους προσκυνητές η κατάθεση στεφάνου του 93χρονου εφέδρου λοχαγού του πυροβολικού κ. Αναστασόπουλου, τον οποίον ενθέρμως χαιρέτησαν οι συναγωνιστές και ο συναγωνιστής Παππάς έσκυψε και του φίλησε το χέρι.
   Στη συνέχεια και μετά το πέρας της τελετής η οποία έγινε κάτω από καταρρακτώδη βροχή, οι συναγωνιστές περιδιάβηκαν τα μνήματα των Ελλήνων ηρώων και εναπόθεσαν λίγα λουλούδια.
Ο συναγωνιστής Χρήστος Παππάς προέβη σε δηλώσεις για την ημέρα σε ΜΜΕ και τόνισε τα εξής:
"Η Αλβανική τρομοκρατία όπως και η Ελληνική τρομοκρατία των ΜΜΕ αλλά και των συστημικών κομμάτων δεν μπορεί να σταματήσει το κίνημα του Λαϊκού Εθνικισμού, το κίνημα της Χρυσής Αυγής. Βρισκόμαστε εδώ στην Αγια γη της Βορείου Ηπείρου, στους Βουλιαράτες για να τιμήσουμε τους πεσόντας του έπους του 1940 και να δηλώσουμε ότι θα κρατήσουμε ορθό το λάβαρο της Βορείου Ηπείρου. Ο αγώνας της Χρυσής Αυγής θα δικαιωθεί όταν θα δικαιωθεί και η Βόρειος Ηπειρος. Βόρειος Ηπειρος Γη Ελληνική".


ΟΜΟΝΟΙΑ: Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός τίμησε την 28η Οκτωβρίου με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας

ΟΜΟΝΟΙΑ: Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός τίμησε την 28η Οκτωβρίου με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειαςΠανηγυρικά και σε όλο το χώρο όπου ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητας τιμήθηκε η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και πατριωτικής ανάτασης, σύσσωμος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στα πάτρια εδάφη και φίλοι απ’ την Ελλάδα τίμησαν την ιστορική επέτειο, όπου ο Ελληνικός λαός άλλη μια φορά στάθηκε αντάξιος της ιστορίας του. Αντιτάχθηκε με βαθιά πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου στην απειλή του φασιστικού ολοκληρωτισμού. Στα βουνά και τα δικά μας μέρη γράφτηκαν σελίδες οι οποίες συνεχίζουν να εμπνέουν και να παραδειγματίζουν.

Ειδικά με επιμνημόσυνες δεήσεις στη Δερόπολη, τη Χιμάρα, την Κορυτσά, την Κλεισούρα και τους Αγίους Σαράντα τιμήθηκαν αυτοί που θυσίασαν τη νιότη τους  για την ελευθερία και μια άλλη πορεία της ιστορίας του Ελληνισμού αλλά και όλων των λαών της Βαλκανικής. Το μήνυμα αυτό του ιστορικού «ΟΧΙ» έχει αποθανατιστεί με το αίμα χιλιάδων Ελλήνων που ανανέωσαν την παρακαταθήκη αιώνων.
Ωστόσο εκφράζουμε τη θλίψη και την απογοήτευση καθώς μικρή ομάδα ατόμων, μεταφερμένα από άλλες περιοχές προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια,την ώρα που στην Κλεισούρα τελούνταν μνημόσυνο για τους Ήρωες της Ελευθερίας. Άλλη μια φορά διαπιστώνουμε με λύπη ότι κάποιοι δεν έχουν μετανοήσει για συνεργασίες που διέπραξαν με τις κατοχικές δυνάμεις και με  συνέπεια δεινά για τον Ελληνικό αλλά και τον Αλβανικό λαό. Ο σεβασμός στην μνήμη των νεκρών, ειδικά δε όσων θυσιάζονται για τόσο υψηλά ιδανικά, είναι ιερός και είναι χαρακτηριστικό και του Αλβανικού λαού. Σε μια κοινωνία ανεξιθρησκίας επιπλέον επιβάλλεται ο σεβασμός κατά την ώρα τέλεσης ιερών ακολουθειών. Το αντίθετο είναι ιεροσυλία και καταδικάζεται από κάθε άποψη.
Για άλλη μια φορά ως ΟΜΟΝΟΙΑ αισθανόμαστε βαθιά την παρακαταθήκη που μας άφησαν με τους ηρωικούς αγώνες και τη θυσία τους οι πρόγονοί μας και θα συνεχίσουμε να τους τιμούμε όπως ταιριάζει. Θα περιφρουρούμε τις αξίες που η Επέτειος του «ΟΧΙ» εμπεριέχει: την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό  των αρχών της ειρηνικής συνύπαρξης.
Άγιοι Σαράντα, στις 28 Οκτωβρίου 2012
Εκ’ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου