Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Βουλγαρική υπηκοότητα προσφέρεται στους Γκοράνι του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας

photo
Η Βουλγαρία έχει εντείνει τις προσπάθειες για την παροχή υπηκοότητας, υποτροφιών, καθώς και άλλα οφέλη στην εξαθλιωμένη κοινότητα των Γκοράνι στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία, αλλά οι επικριτές λένε ότι η χώρα κάνει κατάχρηση της θέσης της ως κράτος-μέλος της ΕΕ για να προωθήσει τη μακροχρόνια πολιτική της για απορρόφηση άλλων εθνοτήτων.


Οι Γκοράνι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι και θεωρούν εαυτούς Σλαβομακεδόνες, ζουν σε 18 χωριά στην περιοχή της Γκόρα, καθώς και στις γειτονικές περιοχές Ζούπα και Πρέσπα στην παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Αλβανίας-πΓΔΜ-Κοσσυφοπεδίου.
"Οι [εκπρόσωποι της Βουλγαρίας] συνήθως έρχονται κάθε λίγους μήνες. Αναμένεται να φτάσουν ξανά στην Γκόρα στις αρχές του Μαΐου", είπε η Αβνίγια Ράχτε, πρόεδρος της Ένωσης πΓΔΜ-Γκοράνι.
Η Ράχτε εξήγησε πως οι Βούλγαροι, που συνοδεύονται από δικηγόρο, προσπαθούν να πείσουν τους Γκοράνι για τα οφέλη που προσφέρει η βουλγαρική υπηκοότητα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας απασχόλησης στις χώρες της ΕΕ καθώς και τη δωρεάν παιδεία στη Σόφια και το Πλόβντιβ.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι Γκοράνι είναι να υπογράψουν έγγραφα που να δηλώνουν πως έχουν βουλγαρική καταγωγή και είναι Βούλγαροι, είπε.
Το βουλγαρικό Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα για την απόκτηση της βουλγαρικής υπηκοότητας από άτομα μέσω μιας "απλουστευμένης διαδικασίας", όπως αναφέρεται στον νόμο περί υπηκοότητας των πολιτών.
Ο Οργανισμός για τους Βούλγαρους στο Εξωτερικό, ο οποίος οργανώνει τις επισκέψεις, έχει παρουσιάσει ένα στρατηγικό έγγραφο του 2010 στην ιστοσελίδα του, εξηγώντας ότι η πολιτική στοχεύει να ενώσει όλους τους Βουλγάρους της περιοχής και να αυξήσει τη γεννητικότητα της χώρας που βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση.
Πάνω από 16.000 Σλαβομακεδόνες έλαβαν τη βουλγαρική υπηκοότητα πέρυσι, μαζί με σχεδόν 2.000 Ουκρανούς και 1.000 Σέρβους, αλλά μόνο έξι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού.
"Σχεδόν 1.500 κάτοικοι της Γκόρα, της Ζούπα και της Πρέσπα έχουν λάβει τη βουλγαρική υπηκοότητα", δήλωσε στους SETimes ο Γκεζίμ Κούρτι, επικεφαλής της ένωσης Βούλγαρων στην Αλβανία.
Η Βουλγάρα μελετητής, Αντουανέτα Πριματάροβα, υπαινίχθηκε σε ένα άρθρο νωρίτερα φέτος ότι ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπόρισοφ είναι πρόθυμος να δώσει νέα πνοή στο ρητό του Μπίσμαρκ που έλεγε ότι οι Βούλγαροι είναι "Οι Πρώσοι των Βαλκανίων".
"[Η φράση δεν] υπονοεί πως ο Μπόρισοφ διεκδικεί έναν ειδικό ρόλο για τη Βουλγαρία στα Βαλκάνια", είπε στους SETimes η Πριματάροβα, πρόκειται για ένα αστείο που σχετίζεται με τη βουλγαρική θέση εντός της ΕΕ.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι. Η Βουλγαρία εκμεταλλεύεται τη θέση της ως μέλος της ΕΕ για την άσκηση πολιτικής αφομοίωσης του 19ου αιώνα εναντίων των Σλαβομακεδόνων και άλλων εθνοτήτων, σύμφωνα με Τοντόρ Πετρόφ, πρόεδρο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Σκοπιανών.
Ο Πετρόφ εξήγησε ότι οι Γκοράνι παραδοσιακά υπήρξαν στόχοι, και μετατράπηκαν σε Σέρβους, Βούλγαρους και Έλληνες, εάν ήταν Χρστιανοί, ή σε Αλβανούς, Τούρκους ή Βόσνιους, αν ήταν Μουσουλμάνοι.
"Αυτή τη φορά η Βουλγαρία χρησιμοποιεί "πολιτικές διαβατηρίου" πέρα από τα δοκιμασμένα στο χρόνο υλικά οφέλη που έχουν ως στόχο κάποιους από τους φτωχότερους ανθρώπους των Βαλκανίων", είπε στους SETimes ο Πετρόφ.
Εμπειρογνώμονες για το Κοσσυφοπέδιο είπαν πως η βουλγαρική κοινότητα δεν υπήρχε μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν μερικοί Γκοράνι άρχισαν να δέχονται τη βουλγαρική υπηκοότητα.
"Δεν υπάρχει βουλγαρική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε στους SETimes ο Άντριαν Ζεκίρι, διευθυντής της ΜΚΟ ECMI Κοσσυφοπεδίου της βασικής ΜΚΟ που που ασχολείται με θέματα μειονοτήτων.
Το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, οι νόμοι του σχετικά με κοινότητες και η Αλβανία δεν αναγνωρίζουν κάποια βουλγαρική μειονότητα.
Ωστόσο, η βουλγαρική πολιτική έχει ανανεώσει τη συζήτηση για την προέλευση και την ταυτότητα των Γκοράνι.
"[Έχουν] μια κρίση ταυτότητας που οφείλεται στην ιστορία και τις πολιτικές συνθήκες", δήλωσε στους SETimes ο Φίτιμ Σπαχίου του Κέντρου Έρευνας και Κοινωνικών Σπουδών στο Ντράγκας στην περιοχή Γκόρα του Κοσσυφοπεδίου.
Κάποιοι Γκοράνι διαφωνούν έντονα με το χαρακτηρισμό.
"Η Γκόρα κατοικείται αποκλειστικά από Σλαβομακεδόνες που ζουν κυρίως στην παραμεθόριο περιοχή μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και πΓΔΜ. Στην Γκόρα και στη Ζούπα υπάρχουν 30.000 Σλαβομακεδόνες", είπε στους SETimes ο Ισμαήλ Μπόιντα, ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος Σλαβομακεδόνων, που εδρεύει στη Γκόρα.
Οι εκπρόσωποι των Γκοράνι απέστειλαν επίσημο αίτημα τον περασμένο Νοέμβριο στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για να αναφέρονται στο Σύνταγμα ως σλαβομακεδονική μειονότητα. Λένε πως ακόμη περιμένουν μια θετική απάντηση.
Η πΓΔΜ παρήχε 15.000 υπηκοότητες στα μέλη της κοινότητας του Γκοράνι του Κοσσυφοπεδίου πέρυσι, καθώς και σε 6.000 άλλους Γκοράνι που τώρα ζουν στην πΓΔΜ.
Επιπλέον, δύο Σλαβομακεδόνες από τη Γκόρα θα έχουν πλέον θέση στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τις μειονότητες, το οποίο διαμορφώνεται επί του παρόντος στην Πρίστινα. Στις εργασίες του συμβουλίου θα συμμετάσχουν επίσης Μαυροβούνιοι, Ρομά, Αιγύπτιοι, Βλάχοι και Κροάτες.
Στο παρόν άρθρο συνέβαλε η ανταποκριτής των SETimes Σβέτλα Ντιμιτρόβα από τη Σόφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου