Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Σφαγή κοντά στα Σκόπια συγκλονίζει την περιοχή. Οι έρευνες για τους φόνους συνεχίζονται, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων ανεβαίνουν

photo
Η δολοφονία των πέντε πολιτών της πΓΔΜ στη λίμνη Ζελεζάρσκο κοντά στα Σκόπια την Πέμπτη (12 Απριλίου), συγκλόνισε την περιοχή εξαιτίας της κτηνωδίας της και απείλησε την ειρήνη στην πΓΔΜ, ενώ δυνητικά απειλεί και την περιφερειακή ασφάλεια. Τέσσερα από τα θύματα ήταν άνδρες ηλικίας 18 έως 20 ετών, οι οποίοι είχαν επανειλημμένα έρθει στη λίμνη για ψάρεμα. Ο πέμπτος ήταν ένα 45-χρονος άντρας που σκοτώθηκε προσπαθώντας να διαφύγει από τη σκηνή και πιστεύεται ότι ήταν ένας ανυποψίαστος μάρτυρας του εγκλήματος.

"Το Υπουργείο Εσωτερικών αναζητά εντατικά τους δολοφόνους και το κίνητρο για τη δολοφονία. Από τις διαθέσιμες πληροφορίες, ούτε η ταυτότητα ούτε η εθνικότητά τους είναι δυνατόν να διαπιστωθεί τώρα. Ωστόσο, οι δολοφόνοι δεν μπορούν να διαφύγουν από τη δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν σοβαρότατα", δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόβσκα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τέσσερις νέοι άνδρες πυροβολήθηκαν από πολύ κοντινή απόσταση από πυροβόλα όπλα τριών τύπων.
Η αστυνομία σχημάτισε μια επιχειρησιακή ομάδα για το συντονισμό της έρευνας. Οι αρχές παίρνουν συνέντευξη από τουλάχιστον 100 άτομα και βρήκαν ένα όχημα που πιστεύεται ότι χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι.
"Καλούμε όλους τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης να [παραμείνουν ήρεμοι] και να μην αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων", είπε η Γιανκουλόβσκα σε έκκληση που απηύθηνε στο κοινό.
Οι θάνατοι, ωστόσο, προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ των Σκοπιανών και των Αλβανών, εν μέσω υποψιών ότι Αλβανοί που ανήκαν σε παραστρατιωτική οργάνωση δολοφόνησαν τους άνδρες εξαιτίας των επανειλημμένων εκκλήσεων από τα κοινωνικά μέσα για εκδίκηση των δύο Αλβανών που σκοτώθηκαν πριν από δύο μήνες στο Γκόστιβαρ, αφού επιτέθηκαν σε αστυνομικό που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.
Η κατάσταση, αυτή τη φορά, επιδεινώνεται από το γεγονός ότι αυτές οι δολοφονίες συνέπεσαν με τον εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα.
Αρκετές εκατοντάδες εξοργισμένοι Σκοπιανοί μπλόκαραν την κοντινή γειτονιά Ραντισάνι, κατασκευάζοντας οδοφράγματα, ανάβοντας κεριά και απευθύνοντας έκκληση προς την κυβέρνηση για επικράτιση της δικαιοσύνης. Κατέστρεψαν ένα λεωφορείο καθώς και ένα όχημα του τηλεοπτικού σταθμού 24 Vesti TV που είναι υπέρ της αντιπολίτευσης.
Η αστυνομία γρήγορα κατέλαβε τη γειτονιά και συνέλαβε εννέα διαδηλωτές.
"Βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο κάτω από επίθεση και μας δολοφονούν, αλλά η αστυνομία και τα δικαστήρια συχνά δεν κάνουν τη δουλειά τους στο όνομα της εθνοτικής συνύπαρξης και της διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής, ενώ τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη ή ουδέτερη άποψη", δήλωσε στους SETimes ο Μπράνκο Ριστέβσκι από τα Σκόπια, ο οποίος ήταν κοντά στη γειτονιά Ραντισάνι.
Οι αναλυτές λένε ότι οι δολοφονίες μπορούν να κριθούν στο πλαίσιο των περιφερειακών γεγονότων, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις που απειλούν την ειρήνη.
"Η δολοφονία αυτή αποτελεί μια εισαγωγή στις δραστηριότητες των επομένων μηνών, όταν οι συνθήκες για την αλλαγή των συνόρων των Βαλκανίων θα ωριμάσουν, δηλαδή, την υλοποίηση της ιδέας για μια Μεγάλη Αλβανία", είπε στους SETimes ο Ιβάν Μπαμπανόβσκι, τέως καθηγητής του Τμήματος Ασφάλειας στα Σκόπια.
"Περίμενα παρόμοια περιστατικά λίγο αργότερα, αλλά φαίνεται πως κάποιος βιάζεται", πρόσθεσε ο Μπαμπανόβσκι.
Ο Μερσίλ Μπιλιάλι, πολιτικός αναλυτής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου FON στα Σκόπια, διαφώνησε, λέγοντας ότι η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας δεν είναι η αιτία πίσω από αυτό ή από άλλα περιστατικά. Κατηγορεί την ποινικοποίηση της κοινωνίας.
"Οι δολοφονίες δεν είναι απαραίτητο να έχουν εθνοτικό χαρακτήρα. Όπως και να έχει, είναι αποτέλεσμα της κακής πολιτικής που διεξαγεται", δήλωσε ο Μπιλιάλι στους SETimes. Συμφώνησε, ωστόσο, πως η πΓΔΜ "ενδέχεται να εισέρχεται σε μια επικίνδυνη κοινωνική φάση".

Ωστόσο, ο Γιόβε Κεκενόβσκι, καθηγητής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Μπίτολα, δήλωσε στους SETimes ότι η καχυποψία και η εχθρότητα μεταξύ των λαών της πΓΔΜ και της αλβανικής μειονότητας είναι υψηλή. "Είναι προφανές ότι οι Αλβανοί θέλουν να ζουν σε ένα εθνικά καθαρό κράτος και αυτό το είδος των περιστατικών είναι αποτέλεσμα τέτοιων σχεδίων".
Οι οργανώσεις που σχηματίστηκαν με τη διάλυση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου προειδοποίησαν τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, τη EULEX και την KFOR ότι θα κινητοποιηθούν και πάλι για την υπεράσπιση των Αλβανών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
Η παραστρατιωτική οργάνωση Αλβανικός Εθνικός Στρατός (ANA) προειδοποίησε τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ ότι θα παρέμβει στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και τη δυτική πΓΔΜ και στα νότια της Σερβίας για να προστατεύσει τους Αλβανούς από τον εξτρεμισμό.
"Είμαστε αναγκασμένοι να επέμβουμε πριν να είναι πολύ αργά", δήλωσε ο πολιτικός αρχηγός του ANΑ, Γκαφούρ Αντίλι.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου