Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Φυλάκισαν τον Σπ. Ξέρρα για εκφοβισμό

✔ Μετά από 2,5 χρόνια ανακάλυψαν «σπατάλες» στο Υπουργείο του!

✔ Μνήμες του 1994 ξύπνησαν στην Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας

KSERAS SP
 • Μνήμες από τη σύλληψη των «5» της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» το 1994, από την  τότε Κυβέρνηση Μπερίσα ξύπνησαν στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας από την αιφνιδιαστική σύλληψη του πρώην υπουργού και βουλευτή και σήμερα επιχειρηματία Σπύρου Ξέρρα, από την Αλβανική Αστυνομία το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο χωριό του, τη Δερβιτσάνη!

Η επίσημη κατηγορία που του απευθύνεται είναι «κατάχρηση εξουσίας» επί της θητείας του στο Υπουργείο Εργασίας, που ολοκληρώθηκε σχεδόν πριν δυόμιση χρόνια. Ο κ. Ξέρρας χαρακτήρισε πολιτική τη δίωξή του, ωστόσο πολύ μεγαλύτερα είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται για τη μέθοδο και το χρόνο που επέλεξαν οι Αλβανικές Αρχές (σόου το χαρακτηρίζουν Αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης) για να προχωρήσουν στη σύλληψή του.  

Διάτρητο κατηγορητήριο
Σύμφωνα με δημοσιεύματα Αλβανικών μέσων ενημέρωσης ο Σπ. Ξέρρας κατηγορείται για διασπάθιση 30 εκ. λεκ (περίπου 230 εκ. ευρώ) που προορίζονταν για τους Ρομά. Ωστόσο το (μέχρι τώρα τουλάχιστον) κατηγορητήριο περιλαμβάνει στοιχεία που δεν μπορεί να στοιχειοθετήσουν σοβαρές παραβάσεις,  όπως π.χ. είναι η κατηγορία ότι έγινε διάθεση χρημάτων προεκλογικά ή και ότι μπορούσε να επιλεγεί άλλος τρόπος προβολής κλπ.  Την καχυποψία που συνοδεύει την απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης για σύλληψη του Σπύρου Ξέρρα, ενισχύει και το γεγονός ότι την Κυριακή εκδικάστηκε και απορρίφθηκε το αίτημά του για αποφυλάκιση, την ώρα που για πολύ σοβαρότερα εγκλήματα όχι μόνο επιβάλλονται ποινές χάδια αλλά και χορηγούνται με ευκολία αποφυλακίσεις κ.α.. Τώρα η πλευρά του πρώην Υπουργού αναμένει την εκδίκαση της Έφεσης, την ώρα που δρομολογεί την υπεράσπισή της για την κύρια δίκη, όποτε και αν αυτή γίνει.
Τι εξυπηρετεί η σύλληψή του;
Το βασικό ερώτημα όμως που κυριαρχεί από το βράδυ της Παρασκευής που έγινε γνωστή η σύλληψη του Σπύρου Ξέρρα, μέχρι και χθες βράδυ που γινόταν γνωστές λεπτομέρειες από αυτή, είναι στο τι πραγματικά εξυπηρετεί αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο. Ερώτημα που υπάρχει τόσο στην Ελληνική Μειονότητα αλλά και σε πολιτικούς κύκλους της Αλβανίας, με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Ξέρρας – αν και προερχόταν από την οργάνωση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»- στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος. Παρά το γεγονός δε ότι δεν είχε εκλεγεί βουλευτής, είχε έντονη επιρροή στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας, κάτι που προφανές είχε γίνει ενοχλητικό στην Κυβερνητική πλειοψηφία του Έντι Ράμα. Ειδικά μάλιστα όταν η πολιτική του, ιδίως στο περιουσιακό ζήτημα, τις ερωτοτροπίες του με τους «Τσάμηδες», τη διάρρηξη των σχέσεών του με το ΚΕΑΔ και κυρίως με την σκληρή ανθελληνική πολιτική που εκφράζει με επίκεντρο τη Χειμάρα, αποτελούν σήμερα αντικείμενα έντονης κριτικής εντός Αλβανίας, κυρίως όμως εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί.  Με όλα αυτά τα μέτωπα ανοικτά, η σύλληψη ενός επωνύμου Ελληνικής καταγωγής Αλβανού πολίτη, με ατιμωτικό κατηγορητήριο, μπορεί να αποτελέσει τη δικαιολογία περί δήθεν υποδαύλισης της αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας από κατηγορούμενα στελέχη για καταχρήσεις! Ένα σενάριο που μπορεί να μην απέχει και πολύ της πραγματικότητας, αν σκεφτεί κανείς ότι η σύλληψη του Σπύρου Ξέρρα έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με μεγάλη συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος παρόντος του Έντι Ράμα στον Αυλώνα, όπου υπήρξαν και πάλι δηλώσεις για την Αλβανικότητα της Χειμάρας.
Δημογραφική αλλοίωση
Η σύλληψη του Σπ. Ξέρρα, γίνεται όμως σε μια περίοδο που στη Νότιο Αλβανία η Κυβέρνηση Ράμα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την υποδοχή και φιλοξενία μερικών δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από την Συρία και από άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Το ενδεχόμενο αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και όπως ήδη έχει γραφτεί έναν ορατό κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης της περιοχής, χωρίς να παραγνωρίζονται και οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν για όλη την παραμεθόριο ζώνη. Σύμφωνα μάλιστα με τελευταίες πληροφορίες η Αλβανία, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί τη γενναία χρηματοδότηση που υπόσχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σε χώρες που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες (κατά το παράδειγμα της Τουρκίας), έχει αποδεχθεί (και κατ’ άλλους έχει ζητήσει η ίδια μέσω κυβερνητικών παραγόντων) τη φιλοξενία πολλαπλάσιων των αρχικών υποσχέσεων προσφύγων. Στην περίπτωση που το σχέδιο αυτό προχωρήσει  είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαμαρτυρίες από το χώρο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, αλλά και από άλλες περιοχές. Με τη σύλληψη όμως ενός «επιφανούς» στελέχους της Ελληνικής Μειονότητας στέλνεται ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς τους Ελληνικής καταγωγής Δημάρχους- που δεν εξελέγησαν με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και με τους οποίους ο κ. Ξέρρας είχε  καλές σχέσεις - ότι οι όποιες αντιδράσεις έχουν «κόστος» και ότι θα έχουν απέναντί τους το Αλβανικό κατεστημένο που δημιούργησε ο Έντι Ράμα, αν και μόλις δύομιση χρόνια πρωθυπουργός και το οποίο σήμερα παρουσιάζει σημεία αποσύνθεσης και πολιτικού εκτροχιασμού.
Ελεγχόμενη Δικαιοσύνη
Γεγονός είναι πάντως ότι η σύλληψη του Σπύρου Ξέρρα, στην πραγματικότητα είναι μια πολιτική κίνηση της Αλβανικής Δικαιοσύνης, η οποία ασφυκτιά από τον κυβερνητικό έλεγχο που η Κυβέρνηση Ράμα έχει επιβάλλει.
Άλλωστε το όλο νομικό σύστημα της Αλβανίας απέχει πολύ από το σύγχρονο ευρωπαϊκό στο οποίο θέλει να ενταχθεί και η γείτονα χώρα, που όπως αποδεικνύεται το ενδιαφέρον της είναι μόνο στα λόγια και όχι στην ουσία.

Πρωινός Λόγος