Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Τήρηση προεκλογικών δεσμεύσεων, αισιοδοξία για συμφωνία με εταίρους.Τις συντάξεις υπερήλικων Βορειοηπειρωτών ούτε που τις άγγιξε.

Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.


Την αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να τιμήσει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί. 


Με εξαγγελίες που ελάχιστα αποκλίνουν από το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», δεσμεύσεις για διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια και διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, καθώς και μία φορτισμένη συγκινησιακά κατάληξη, επισκόπησε ο Αλέξης Τσίπρας τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καλώντας όλες τις πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουν «την εθνική προσπάθεια, τη διαπραγμάτευση, την πατρίδα μας, την Ελλάδα».

Η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή αρχίζει στις 11:00 τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η παροχή ρεύματος στους πιο αδύναμους. Η δέσμευση αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το πρωί της Τετάρτης, όπως είπε.

Επιπλέον, δεσμεύθηκε για: επαναφορά της 13ης σύνταξης από το Δεκέμβριο του 2015, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σταδιακά έως το 2016, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και προστασία από μαζικές απολύσεις, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του με έναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, κλιμακωτή φορολογία και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, νέα ρύθμιση για 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών των ΑΕΙ.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι η συμφωνία και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί. Τόνισε ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει και έχει καταψηφιστεί από τον ελληνικό λαό και πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση αυτού του προγράμματος. 

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει τη συμφωνία των εταίρων σε ένα πρόγραμμα - γέφυρα έως τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για διαβούλευση και συμφωνία σε ζητήματα όπως το χρέος. 

Ειδικότερα για το ζήτημα του χρέους, τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να το εξυπηρετήσει και κάλεσε τους εταίρους της χώρας, αν το ίδιο επιθυμούν κι εκείνοι, να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για «να αποφασίσουμε από κοινού τον τρόπο και τις τεχνικές που θα το καταστήσουν βιώσιμο». Επισήμανε, δε, ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι πρόβλημα τεχνικής φύσης, αλλά πολιτικής φύσης και πολιτικών επιλογών και τόνισε ότι η επιμονή στη λιτότητα θα επιδεινώνει την κατάσταση του χρέους. Εάν συμφωνήσουμε σε αυτό, η λύση θα βρεθεί μέσα από διαπραγματεύσεις και συναίνεση, σημείωσε. 

Ανεξαρτήτως του ζητήματος του χρέους, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για τα περισσότερα ζητήματα, με ολοκληρωμένο σχέδιο και ρεαλιστικές προτάσεις «ικανές να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας αμοιβαία αποδεκτό» και είναι έτοιμη να συμφωνήσει «αύριο το πρωί, εάν υπάρχει διάθεση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα παραμείνει προσηλωμένη στις δημοκρατικές αρχές και παραδόσεις και δεν θα ξανακάνει τα λάθη του σκοτεινού παρελθόντος της, οδηγώντας ένα λαό στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό και ανατροφοδοτώντας το μίσος μεταξύ των λαών. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξαναζήσει την εποχή των τεράτων» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βολές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια διαπραγμάτευσης που άφησε στην κυβέρνησή του, με τη δίμηνη τεχνική επέκταση του προγράμματος.

«Το δυστύχημα είναι ότι η απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες. Φρόντισε να δημιουργήσει, με απολύτως δική της ευθύνη, ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης για τη νέα Κυβέρνηση, ώστε να εξαναγκάσει τη χώρα να ξαναμπεί σε περιπέτειες και σε βαθύ μνημόνιο.
»Και αυτό σας το λέω πια μετά λόγου γνώσεως, αφού από τις επαφές μου με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκα ότι αρχική επιλογή των εταίρων μας ήταν η εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής προσδιορίστηκε το χρονικό όριο της 28ης Φεβρουαρίου.
»Έτσι, αποκαλύπτεται πλέον σε όλους μας ποιος ήταν και ποιος παραμένει ο στόχος της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης και των μνημονιακών δυνάμεων στην πατρίδα μας. Ήταν και παραμένει τα ασφυκτικά χρονικά όρια, ο εκβιασμός της Ελλάδας και, εν τέλει, η αποτυχία της νέας ελληνικής Κυβέρνησης, δηλαδή -προσέξτε- η αποτυχία της Ελλάδας, προκειμένου οι ίδιοι να δικαιωθούν» είπε.
Σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο για «την αταλάντευτη επιμονή και την αποφασιστικότητά του για το σχηματισμό και την πορεία της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, που θα δώσει τη μάχη για την πατρίδα, για το μέλλον των επόμενων γενεών, για να ξανακερδίσει ο λαός την χαμένη του αξιοπρέπεια.
Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση «αποτελεί τη θέληση του λαού· είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού και θα τον υπηρετήσουμε έως το τέλος· είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος αυτής της χώρας, σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, δικαιώνοντας τα οράματα, τις αξίες, τους αγώνες τις θυσίες του ελληνικού λαού».
(φωτ. M.Mυρίλλας/ SOOC)

Ο στόχος της κυβέρνησης


«Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας μας στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού μας, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της πατρίδας μας αποτελούν τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας.

»Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης, έχω πλήρη συναίσθηση ότι το όραμα μιας Ελλάδας οικονομικά αυτοδύναμης, κοινωνικά δίκαιης και εθνικά υπερήφανης περνάει μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περνάει όμως και μέσα από την αποφασιστικότητά μας να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και δυσλειτουργίες εδώ στο εσωτερικό της χώρας, να συγκρουστούμε με ένα καθεστώς πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που βύθισε τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας στην κρίση και στη διεθνή απαξίωση.

»Η πορεία της ανασυγκρότησης και της ανόρθωσης της πατρίδας μας θα είναι μακρόχρονη. Στηριγμένοι στις αστείρευτες δυνάμεις ενός ενωμένου και κυρίαρχου λαού, θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα» σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα αγωνιστεί να ανατρέψει τα αδιέξοδα που δημιούργησαν «τα πέντε χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας» τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, πρώτα από όλα «αποκαθιστώντας άμεσα τη λειτουργία της δημοκρατίας» και ειδικά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου που «ουσιαστικά είχε καταργηθεί μέσα από διαρκείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». 

«Θα αγωνιστούμε να αποκαταστήσουμε τον σεβασμό και την τήρηση του ελληνικού Συντάγματος και να ξανακερδίσουμε τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ενωμένης Ευρώπης, της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της δημοκρατίας» σημείωσε.


Τα βασικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων


  • Πρώτη προτεραιότητα από την Τετάρτη το πρωί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: δωρεάν σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρεύμα για τους πιο αδύναμους.
  • Αποκατάσταση μεγάλων αδικιών: επαναπρόσληψη καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, σχολικών φυλάκων και διοικητικών των ΑΕΙ. «Η αποκατάστασή τους δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα γίνει στο πλαίσιο των προσλήψεων που προβλέπονται για το 2015».
  • Ριζική μεταρρύθμιση κράτους: μάχη ενάντια στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, στα συμφέροντα. Πρώτη θεσμική αλλαγή, η αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης. Ακολουθούν οι οργανισμοί των υπουργείων
  • Αποφασιστικός περιορισμός σπατάλης στο Δημόσιο και περιορισμός προνομίων υπουργών και βουλευτών: Μείωση στρατού συμβούλων στα υπουργεία, κατά 30% του προσωπικού στο Μαξίμου, κατά 40% της φρουράς του πρωθυπουργού, εκποίηση του 50% των κυβερνητικών αυτοκινήτων, του ενός από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη και με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής κατάργηση των ΙΧ βουλευτών. Περικοπή δαπανών και προνομίων στα υπουργεία.
  • Κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και αντικατάστασή του από νέο πλέγμα ρυθμίσεων, νέα ρύθμιση για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών μέσω νέων τεχνολογιών.
  • Ριζική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση: αναθεώρηση του Καλλικράτη.
  • Μάχη κατά της διαφθοράς και διαπλοκής: ειδικό χαρτοφυλάκιο για τον συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, άμεσα έλεγχος στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κλπ από το ΣΔΟΕ, σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου, σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές, έλεγχος νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων, τέλος στα «θαλασσοδάνεια».
  • Κατάργηση της ασυλίας για τα διοικητικά συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και Τράπεζας της Ελλάδας. «Όλοι οι έλληνες πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».
  • Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.
  • Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση. Θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης: τέλος στα χαριστικά δάνεια, διαγωνισμός για την αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
  • Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών από το έγκλημα. Εκσυγχρονισμός εκπαίδευσης αστυνομικών και των συνθηκών εργασίας τους.
  • Αλλάζει τίτλο και δομή η ΕΥΠ: Μετονομάζεται σε Υπηρεσία Εθνικής Κυριαρχίας, με αρμοδιότητα την εξωτερική ασφάλεια και όχι την εσωτερική, που ανήκει σε υπηρεσίες προστασίας του πολίτη.
  • Αμεση ψήφιση νόμου για ιθαγένεια στα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα.
  • Φορολογικό: Κάθε πολίτης και επιχείρηση θα εισφέρει ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα. Σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη και θα δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας για τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδύσεις. Ενιαία και προοδευτική κλίμακα φορολογίας χωρίς εξαιρέσεις, μεταθέτοντας το βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά κλιμάκια, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, νέα ρύθμιση με 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα σε εφορία και Ταμεία, ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών, αυστηρά μέτρα ελέγχου της φορολογικής διοίκησης, κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη και της αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας. [Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και δεδομένων των ασφυκτικών πιέσεων να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014 που απομένουν]
  • Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σταδιακά έως το 2016 «ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν οι κοινωνικοί εταίροι των οποίων τη συμφωνία θα επιδιώξουμε», αποκατάσταση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεκτασιμότητας και τριετιών, προστασία από τις μαζικές απολύσεις, επαναφορά θεσμού διαιτησίας, όχι διακρίσεις εις βάρος των νέων σε ό,τι αφορά τους μισθούς. «Ίσος μισθός για ίση εργασία».
  • Αντιμετώπιση της ανεργίας με αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του υπουργείου Εργασίας, με στόχο εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 4ετίας. Επιδίωξη να χρησιμοποιηθούν πόροι από το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ.
  • Συμφωνία με τους εταίρους για το χρέος, νέο κοινωνικό συμβόλαιο με την Ευρώπη.
  • Απελευθέρωση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, υλοποίηση δράσεων στους τομείς της ενέργειας, τουρισμού, ναυτιλίας, αγροτικής παραγωγής, βιομηχανίας, μεταποίησης, επικοινωνιών, κίνητρα για ξένες επενδύσεις, κοινοπραξίες με το ελληνικό δημόσιο, ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δεν πρέπει να υπολογίζεται στο έλλειμμα, όπως ζητούν Γάλλία και Ιταλία, κοινωνική οικονομία και συνεργατισμός.
  • Επενδύσεις: η κυβέρνηση θα στηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις που θα παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Δεν παραχωρούνται δίκτυα και υποδομές ή ο φυσικός πλούτος της χώρας.
  • Τραπεζικό σύστημα: εξυγίανση και ανασυγκρότηση, αλλαγή μοντέλου λειτουργίας για την εκπλήρωση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, τροποποίηση νόμου για το ΤΧΣ ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.
  • Απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού α' κατοικίας και μεταβίβασης ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη οφειλέτη έως την ψήφιση νομοθετημάτων για την υλοποίηση μέτρων ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων. Ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για τα «κόκκινα» δάνεια, που θα προστατεύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα μεριμνά για την μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.
  • Ασφαλιστικό: Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Ενίσχυση ασφαλιστικών ταμείων μέσω Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης (έσοδα από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, φυσικού και ορυκτού πλούτου), διερεύνηση της υπόθεσης του PSI που λεηλάτησε τα αποθεματικά των Ταμείων και καταλογισμός ευθυνών.
  • Επαναχορήγηση 13ης σύνταξης ως Δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.
  • Υγεία: Πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, καταπολέμηση διαφθοράς στις προμήθειες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.
  • Παιδεία: κατάργηση τράπεζας θεμάτων, αλλαγή θεσμικού πλαισίου και στις τρεις βαθμίδες με διάλογο με ορίζοντα 4ετίας, χωρίς αιφνιδιασμούς, κατάργηση συμβουλίων ΑΕΙ, ιδιαίτερο βάρος στην έρευνα. «Στόχος να επιστρέψουν στη χώρα οι χιλιάδες νέοι με πτυχία που εγκατέλειψαν τη χώρα».
  • Εξωτερική πολιτική με ενεργητικό και πολυδιάστατο χαρακτήρα, για την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, για την ειρηνική επίλυση διαφορών με γειτονικές χώρες, για την ανάδειξη του περιφερειακού ρόλου της χώρας ως πόλος ειρήνης και σταθερότητας σε μια περιοχή μεγάλης αστάθειας. Συνεργασία με την Λευκωσία για την επίλυση του Κυπριακού, αναζήτηση λύσης για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στη βάση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
  • Διεκδίκηση κατοχικού δανείου και επανορθώσεων, στην οποία κεντρικό ρόλο θα έχει η  Εθνική Επιτροπή και ο Μανώλης Γλέζος.
(φωτ. Ν.Λυμπερτάς/ SOOC)
«Ήταν μια σημαντική στιγμή. Εγώ προσωπικά συγκινήθηκα» ήταν το μόνο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης, αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ απέφυγε να πει οποιοδήποτε άλλο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με το τι περιμένει από τη διαπραγμάτευση της    Ελλάδας με τους εταίρους. O κ. Βαρουφάκης είχε μεταβεί στη Βουλή, συνοδεία του καθηγητή Γκαλμπρέιθ.
Παρών και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Αλέξη Τσίπρα. «Ήρθα για να ακούσω τον πρωθυπουργό» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την αιφνιδιαστική άφιξή του στην Βουλή μετά από καιρό.

1 σχόλιο: