Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η 12η Δεκεμβρίου, τριπλή η διάστασή της



Η 12η Δεκεμβρίου, τριπλή η διάστασή της
Η διάσταση της 12ης Δεκεμβρίου στη Βόρεια Ήπειρο είναι, πλέον, τριπλή.
Είναι η μέρα του Αγίου Σπυρίδωνα, του προστάτη του νησιού των Φαιάκων, μα και όλων των Βορειοηπειρωτών, γιατί όλοι τους σε καλές και σε δύσκολες στιγμές στρέφουν το βλέμμα τους προς την Κέρκυρα και προσεύχονται  στο όνομά του.

Είναι ημέρα της εκδημίας του Μεγάλου Ιεράρχη της Κόνιτσας, της Βορείου Ηπείρου και όλης της Ελλάδας, του Μακαριστού Σεβαστιανού. Στις 12 Δεκεμβρίου 1994, έκλεισε για πάντα τα μάτια του. Έπαψε, από κείνη την μέρα ν’ ακούγεται η μπάσα βροντερήλαλιά του, που ξεσήκωνεμικρούς και μεγάλους, αδύναμους και τρανούς για τους σκλαβωμένους Βορειοηπειρώτες  και τον αλύτρωτο βορειοηπειρωτικό χώρο.
Είναι και η μέρα της αντίστασης κατά του κομμουνισμού.
Έτσι μπήκε στην ιστορία του ΒορειοηπειρωτικούΕλληνισμού η 12η Δεκεμβρίου 1994. Η μέρα που τέσσερα παλικάρια από το Αλύκο, δολοφονήθηκαν εν ψυχρό στα αλβανοελληνικά σύνορα, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν στην ελευθερία και στη γη της Ευαγγελίας.
Η οργή μεγάλωσε. Το μίσος ξεχείλισε. Οι κάτοικοι του Αλύκου, με τα φέρετρα στους ώμους ξεκίνησαν για την πόλη των Αγίων Σαράντα. Να διαμαρτυρηθούν. Να φωνάξουν: «Κάτω η δικτατορία» «Ζήτω η Δημοκρατία και η Ελευθερία». Δεκάδες, εκατοντάδες ενώθηκαν μ’ αυτούς. Το μικρό ρυάκι μετατράπηκε σε ποταμό. Λαοθάλασσα ο κόσμος. Φοβήθηκαν οι προύχοντες κομμουνιστές και έστειλαν μεγάλη στρατιωτική δύναμη να τους εμποδίσει. Αυτό έφτανε. Το μήνυμα πέρασε. Όλη η Αλβανία έμαθε το γεγονός.
Να γιατί η μέρααυτή μπήκε στην ιστορία ως μέρααντίστασης κατά του κομμουνισμού και συμβολίζει τις θυσίες και τον αγώνα όλων όσων φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και θανατώθηκαν από την κομμουνιστική θηριωδία.
26 χρόνια μετά
Κι εφέτος, τόσο η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, όπου έγινε η θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων «Πεσόντων της Δημοκρατίας», από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, όσο και στην «Πλατεία Κύπρος», όπου βρίσκεται το μνημείο τους, ήταν κατάμεστα.
Κάτοικοι από το Αλύκο και τα γύρω χωριά, από την πόλη των Αγίων Σαράντα και εκπρόσωποι από πολλές περιοχές της Ελληνικής μας Κοινότητας παρευρέθηκαν εκεί.
Ανάμεσά τους και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, Βασίλειος Τόλιος, ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παπάς, ο Ανδρέας Μάρτος βουλευτής του ΣΚ Αλβανίας και Βασίλειος Γιόγιακας βουλευτής της ΝΔ νομού Θεσπρωτίας, ο δήμαρχος Φοινικαίων Λεωνίδας Χρήστος, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλιος, η Διευθύντρια Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων Κωνσταντίνα Βεζιάνη, ο Πρόεδρος του κόμματος ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος, ο αντιδήμαρχος Δρόπολης Μιχάλης Μάνος, πρόεδροι Παραρτημάτων Αγίων Σαράντα και Δελβίνου Βασίλης Κάγιος και Μιχάλης Μποζιώρης, ο πρόεδρος Αδελφότητας Αλυκιωτών Μιχάλης Γιώτης, διαχειριστές πρώην επαρχιών και άλλοι.
Άνοιξε την εκδήλωση και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο δήμαρχος Φοινίκης Λεωνίδας Χρήστος. Για την σημασία της μέρας και την θηριωδία του κομμουνιστικού καθεστώτος κατά των Βορειοηπειρωτών μίλησε η Ελεονώρα Κοκαβέση από την ηρωική Χιμάρα, γνωστή για την τολμηρή ομιλία της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των Εφήβων.
Χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος Βασίλειος Τόλιος, ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παπάς, ο βουλευτής ΣΚ Ανδρέας Μάρτος, ο βουλευτής της ΝΔ Θεσπρωτίας Βασίλειος Γιόγιακας, ο οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Πρόεδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και ο εκπρόσωπος των οικογενειών Βασίλειος Μάσσιος.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από διάφορους φορείς, ανάμεσά τους και του Συνδέσμου Αγωνιστών του Οπλαρχηγού Πρώτης Τάξεως της Βορείου Ηπείρου, Θύμιος Λιώλης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Φοινίκης και της οργάνωσης Ομόνοια.
ρεπορτάζ του Β. Παπαχρήστου
Η 12η Δεκεμβρίου, τριπλή η διάστασή της