Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Τα πετροδολάρια πάνε (και) στην Αλβανία


Την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στη Νοτιονατολική Ευρώπη επιδιώκουν να ενισχύσουν τα εύρωστα funds των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Η κρίση που χειμάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ανάγκη των αναπτυσσόμενων βαλκανικών χωρών για κεφάλαια στρέφουν τους Άραβες επενδυτές είτε σε νέες επενδύσεις στις γειτονικές της Ελλάδας χώρες είτε στην παροχή χρηματοδότησης με ευνοϊκότερα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επιτόκια. 


Στο πλαίσιο αυτό, το fund που ελέγχει η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι ανέλαβε την χρηματοδότηση του υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στην Αλβανία που θα συνδέει τα Τίρανα με το Ελμπασάν.

Το Αμπού Ντάμπι θα χορηγήσει με δάνειο 50 εκατ. ευρώ, δεκαπενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 4,5%, το αλβανικό Δημόσιο, χρηματοδοτώντας μερικώς τον οδικό άξονα μήκους 31 χλμ που θα συνδέει τις πόλεις Τίρανα-Ελμπασάν-Μπεράτ-Τεπελένι και θα κοστίσει συνολικά 440 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία της Αλβανίας με το fund της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των Αραβικών Εμιράτων ευνοεί την κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ που έχει επιλεγεί για την κατασκευή της σήραγγας Τίρανα- Ελμπασάν.

Το τούνελ, μήκους 4,2 χλμ, που αποτελεί τμήμα του αυτοκινητοδρόμου 31 χλμ υπολογίζεται ότι θα μειώσει τη διαδρομή μεταξύ της αλβανικής πρωτεύουσας και του Ελμπασάν κατά 20-25 λεπτά. Το συγκεκριμένο έργο, που θα κατασκευάσει η θυγατρική κατασκευαστική του ομίλου Ελλάκτωρ, είναι προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο ενδιαφέρον 
Το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι πραγματοποιεί επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά εκτός Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ως χρηματοδοτικός μηχανισμός, το συγκριτικό πλεονέκτημά του είναι η παροχή, με ελαστικούς όρους, δανεισμού, με την Αλβανία να είναι η πρώτη χώρα - εκτός Μέσης Ανατολής και Αφρικής -στην οποία επενδύει το fund.

Την ίδια στιγμή, τα πετροδολάρια αναζητούν νέους επενδυτικούς προορισμούς, σε μία συγκυρία κατά την οποία οι τιμές των ευρωπαϊκών assets βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Το Κουβέιτ -όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Μουσταφά Αλ Σαμαλί- προγραμματίζει νέες επενδύσεις στην Ευρώπη σε τομείς που παρουσιάζουν σημαντικές επενδυτικές προοπτικές.

Τον κλάδο ενέργειας της Αλβανίας «κοιτάει» ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός των ΗΑΕ Masdar που σχεδιάζει να μετατρέψει την γειτονική χώρα σε ενεργειακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Και βέβαια, αραβικά κεφάλαια από το Αμπού Ντάμπι, και όχι μόνο, αναζητά η Ελλάδα, με το Κατάρ να υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία χρηματοδότησης με την European Goldfields για το project των μεταλλείων Κασσάνδρας. 


dimitris.delevegos@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου