Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την διαδικασία. Σε…καφενεία και με μολύβι γίνεται η απογραφή στην Αλβανία

Αποχαιρέτισε την Κορυτσά ο Έλληνας Πρόξενος
Παράταση έως και τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου δόθηκε στην απογραφή πληθυσμού στην γειτονική Αλβανία, την ώρα που «φουντώνουν» οι αντιδράσεις, ακόμη και ξένων ουδέτερων παρατηρητών, για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαδικασία.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υπάρχει μεγάλη έλλειψη επαγγελματισμού των απογραφέων! Αρκετοί πολίτες, σύμφωνα με το πρακτορείο, δηλώνουν ότι κανείς δεν χτύπησε την πόρτα τους, ότι οι απογραφείς εργάζονταν μόνο τα πρωινά, ότι συμπλήρωναν τα έντυπα με μολύβι σε καφενεία ή και στα σπίτια τους!  

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ…
Απογοητευμένοι από τον τρόπο διεξαγωγής της απογραφής φέρονται και οι Βορειοηπειρώτες.
Αν και δεν υπήρξε καμία ενιαία πρόταση από τους επίσημους Φορείς τους, για το αν τελικά πρέπει ή όχι να συμμετάσχουν στην απογραφή και να δηλώσουν σε αυτή την ελληνική εθνικότητά τους, σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα borioipirotika.blogspot.com,   η διαδικασία που ακολουθήθηκε έως τώρα δεν έχει καμία σχέση με μια συνηθισμένη απογραφή.
«Οι απογραφείς, κατά πλειοψηφία κρατικοί υπάλληλοι, σε ελάχιστες περιπτώσεις  χτύπησαν τις πόρτες των συμπατριωτών μας. Τις περισσότερες φορές συμπλήρωναν από μόνοι τους τα έντυπα» (!) αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα.

ΑΠΟΥΣΙΑ…
Πολύ μεγάλη εντύπωση προκαλεί η έως τώρα παντελής απουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία έχει… νίψει τας χείρας της και φαίνεται σαν να μην παρακολουθεί καν τα όσα γίνονται στην Αλβανία. Η Ελλάδα ως κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έπρεπε να προστατεύσει καλύτερα τους Βορειοηπειρώτες, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια να γίνει στην Αλβανία μια σωστή απογραφή. Αντ’ αυτού, η αδιαφορία της Κυβέρνησης είναι προκλητική.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ…
Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζονται οι εθνικιστικές προκλήσεις των Αλβανών, οι οποίοι τώρα χρησιμοποιούν για τον σκοπό τους αυτό την απογραφή!  
Έτσι, η εθνικιστική οργάνωση «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», δηλώνει πως η απογραφή με τον τρόπο που διεξάγεται είναι αντεθνική, αντισυνταγματική και έχει αποτύχει. Προτείνει δε, να γίνει μια άλλη απογραφή, όπου θα καταγραφούν και οι περιουσίες σε όλα τα Αλβανικά εδάφη, χωρίς βέβαια να διευκρινίζει ποια εδάφη θεωρεί Αλβανικά.

ΤΟΝ ΜΕΤΕΘΕΣΑΝ…
Στο μεταξύ, μετατέθηκε απο την Κορυτσά ο Γενικός Πρόξενος κ. Θεόδωρος Οικονόμου – Καμαρινός. Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του,  ο κ. Οικονόμου – Καμαρινός ευχαρίστησε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε και ανέφερε, ότι απλά έκανε το καθήκον του ως Έλληνας διπλωμάτης στην περιοχή.
Να σημειωθεί, ότι ο κ. Οικονόμου - Καμαρινός είχε προκαλέσει αίσθηση σε Ελλάδα και Αλβανία, όταν σε μια εκδήλωση της οργάνωσης «Ομόνοια», είχε ξεκάθαρα προτρέψει τους Βορειοηπειρώτες να απογραφούν δηλώνοντας την ελληνική εθνικότητά τους.
Ο Πρόεδρος της  «Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς» Ναούμ Ντίσο είπε, μεταξύ άλλων, ότι στη θητεία του έγινε πραγματικότητα η ανάδειξη και καταγραφή των Ελλήνων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ.) της Αλβανίας στην περιοχή, μέσα στα πλαίσια της πρόσφατης και ιστορικής σημασίας απογραφή της Αλβανίας που συνεχίζει να διεξάγεται.
Τέλος, προσέφερε ένα αναμνηστικό δώρο στον Πρόξενο, λέγοντας, ότι παρά την πρόωρη αναχώρησή του, κατάφερε να «αναστήσει» και να αναδείξει στο δημογραφικό χάρτη της Αλβανίας το ελληνικό στοιχείο της Κορυτσάς, καθώς η περιοχή δεν ανήκε στις επίσημα αναγνωρισμένες «μειονοτικές ζώνες».


proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου