Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Στον… αέρα το ιταλικό κανάλι στην Αλβανία. Σβήνουν οι ελπίδες των «άνεργων» αστέρων της Ιταλίας.

Στον… αέρα το ιταλικό κανάλι στην ΑλβανίαΟύτε δύο εβδομάδες δεν άντεξε ο διευθυντής ειδήσεων του ιταλο-αλβανικού καναλιού - Μοντάζ για το δελτίο ειδήσεων σε κοντέινερ - Οι συντάκτες υποχρεώνονταν να εργάζονται για 12 ώρες.

Μπορεί οι άνεργοι Ιταλοί αστέρες της τηλεόρασης να ήλπιζαν σε μία επανάσταση… all’italiana από τον τηλεοπτικό αέρα της Αλβανίας με την ίδρυση του καναλιού Agon Channel Italia, όμως, όπως φαίνεται το όνειρο έσβησε νωρίς.


Αυτό, τουλάχιστον, ισχύει για τον διευθυντή ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, Αντόνιο Καρπάρικα, ο οποίος έπειτα από ανταποκρίσεις ετών από τη Μεγάλη Βρετανία για την κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, αποφάσισε να κάνει το τολμηρό βήμα και να αναλάβει το δελτίο ειδήσεων του ιταλο-αλβανικού καναλιού.

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, ωστόσο, ο Καπράρικα εγκατέλειψε το… πλοίο υποβάλλοντας την παραίτησή του.

«Με μία ομάδα σύνταξης 9 ανθρώπων έπρεπε να ετοιμάσουμε όλα τα δελτία ειδήσεων, ένα δίωρο πρωινό πρόγραμμα και μία ωριαία εκπομπή ανάλυσης. Αντί για τηλεόραση του μέλλοντος ήταν μία τηλεόραση επαναλήψεων», δήλωσε ο Ιταλός δημοσιογράφος σε ιταλικό έντυπο.
«Μου υποσχέθηκαν στο συμβόλαιο για μία δομημένη ομάδα που θα ανταποκρινόταν στα διεθνή στάνταρντς, αλλά βρέθηκα να κάνω μοντάζ των θεμάτων σε κοντέινερ», συμπλήρωσε ο Καπράρικα.



Ο τηλεοπτικός σταθμός που αναμενόταν να στεγάσει πολλούς παρουσιαστές, ηθοποιούς και τηλεπερσόνες της Ιταλίας, μάλλον δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ιταλών που έχουν εκπαιδευθεί σε ένα τελείως διαφορετικό τηλεοπτικό προϊόν, αντιγραφές του οποίου έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές μεσογειακές χώρες.

Έτσι, ο Καπράρικα παραιτήθηκε καθώς δεν υπήρχε η κατάλληλη δομή και επαρκές προσωπικό για τη δημιουργία ενός σωστού ενημερωτικού προγράμματος.

«Έκανα τα πάντα ώστε να διασφαλίσω ότι το δελτίο θα έβγαινε στον αέρα (δέκα δελτία την ημέρα), πως η πρωινή εκπομπή θα ήταν έτοιμη και η εκπομπή ανάλυσης το ίδιο. Όλα αυτά με μόλις 9 συντάκτες. Και τίποτα άλλο. Δεν υπήρχε παραγωγός, ούτε καν γραμματεία. Ούτε ένας εκτυπωτής και μόνο μία τηλεφωνική συσκευή για όλους», δήλωσε απογοητευμένος ο δημοσιογράφος.



Βέβαια, τις συνθήκες αυτές ο Καπράρικα, όπως ισχυρίζεται, ήθελε να τις αλλάξει με κάθε τρόπο, ωστόσο βρήκε αντίσταση από τον ιδρυτή του καναλιού, τον επιχειρηματία, Φραντσέσκο Μπεκέτι.

«Στις διαμαρτυρίες μου απάντησε ότι δεν είναι κακό κάποιος να δουλεύει 12 ώρες», κατάσταση που όπως υποστήριξε ο πρώην διευθυντής ειδήσεων δε μπορούσε να αποδεχθεί.
Όσο για τα στούντιο χολιγουντιανού τύπου για τα οποία έγινε λόγος στην παρουσίαση, η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική.



«Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς ήταν για να προσελκύσουν αθώους χρηματοδότες. Αρκούν μόνο λίγα παραδείγματα: Το μοντάζ του δελτίου βρισκόταν σε κοντέινερ που δεν ήταν ούτε ηχομονωμένα. Συχνά μεταδίδονταν ειδήσεις που είχαν ήδη ξεπεραστεί, ενώ το οπτικό υλικό προερχόταν από τα πρακτορεία ειδήσεων και το Youtube. Επιπλέον, οι ελάχιστοι συντάκτες συχνά απασχολούνταν από τον αρχισυντάκτη που τους χρησιμοποιούσε για να στελεχώσει ομάδες σύνταξης τηλεοπτικών σόου με μοναδικό σκοπό να γεμίσει το καθημερινό πρόγραμμα», κατήγγειλε ο Καρπάρικα, ο οποίος πιθανώς να ετοιμάζει ήδη τις βαλίτσες του για να επιστρέψει στην Ιταλία, φορτωμένος με ματαίωση και απογοήτευση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου