Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

“Εκτιμούμε την ελληνική φιλοξενία ” λένε οι Αλβανοί μετανάστες στη Ζάκυνθο

Άρθρο από τοπική εφημερίδα της Ζακύνθου
“Εκτιμούμε την ελληνική φιλοξενία ” λένε οι Αλβανοί μετανάστες στη ΖάκυνθοΣε “εφιάλτη” ανεργίας έχει μετατραπεί για εκατοντάδες συμπατριώτες μας και αλλοδαπούς Αλβανικής καταγωγής το νησί μας. Η άλλοτε επονομαζόμενη “Γη της Επαγγελίας” στην οποία επιζητούσαν συνθήκες επιβίωσης και ένα καλύτερο μέλλον δεν υφίσταται, αφού η αναδουλειά τους “χτύπησε” όλους.

Αποτέλεσμα κάποιοι να έχουν φύγει, ενώ κάποιοι άλλοι να μην το κάνουν εκτιμώντας, όπως ισχυρίζονται, το ψωμί, την αγάπη και τη φιλοξενία που τους έχει προσφερθεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Φεύγουν για μια καλύτερη τύχη. Αν περάσει κανείς από την πλατεία του Άμμου, θα διαπιστώσει ότι πλέον δεν υπάρχουν οι “ορδές” των αλλοδαπών, οι οποίοι συγκεντρωνόταν εκεί με σκοπό να βρουν δουλειά.
Παράλληλα, αρκετά σπίτια, ιδίως αυτά που βρίσκονται μέσα στην πόλη, είναι ξενοίκιαστα, δεδομένου ότι αρκετοί έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Οι περισσότεροι από αυτούς, αν όχι όλοι, δούλευαν είτε σε οικοδομές, είτε σε αγροκτήματα.
Η πτώση, όμως, της οικοδομής και η απαξίωση των αγροτικών προϊόντων, είχαν ως συνέπεια να μην έχουν μεροκάματο. Με λίγα λόγια, ακόμη και οι σκληρές χειρωνακτικές εργασίες, στις οποίες παλαιότερα τους έβρισκε κανείς, έγιναν ελκυστικές για τους Έλληνες, που μέχρι πρότινος τις σνόμπαραν.
Ανάλογη είναι η συμπεριφορά και Ελλήνων επιχειρηματιών που θέλοντας να σώσουν την επιχείρησή τους μεταφέρουν την έδρα τους στην Αλβανία, αναζητώντας εξειδικευμένους Ελληνες εργαζόμενους.

ΑΛΕΞΗΣ
Η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει όλους μας. Σαν αποτέλεσμα έχει λιγότερες δουλειές, λιγότερα έσοδα. Προβληματιζόμαστε αφού πριν από 15 χρόνια που ήρθαμε στο νησί τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ζούσαμε καλά και κάναμε οικονομίας. Δημιουργήσαμε οικογένειες και μαζί με τις οικονομικές δυσκολίες τα πράγματα έσφιξαν. Πολλοί παίρνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία και επιστρέφουν στην πατρίδα. Κάποιοι άλλοι, οι περισσότεροι, εκτιμούν ότι όλα αυτά τα χρόνια μας προσφέρατε αγάπη, φροντίδα, δουλειά και τόσα ακόμη που δεν πρέπει να φύγουμε. Όλοι μαζί θα παλέψουμε για τις καλύτερες ημέρες”
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
“Οι καιροί έχουν δυσκολέψει και πλέον το να βρείς δουλειά είναι και για εμάς ένα άπιαστο όνειρο. Όχι πως στην Αλβανία είναι καλύτερα τα πράγματα αφού και εκεί τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά. Η κατάσταση είναι παντού η ίδια. Όλοι είμαστε προβληματισμένοι αν θα πρέπει να μείνουμε ή να γυρίσουμε πίσω. Μετά από τόσα χρόνια, αισθανόμαστε και φωνάζουμε ότι είμαστε Έλληνες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι από τις σχέσεις μας με τους Ζακυνθινούς με τους οποίους ζούμε και συνεργαζόμαστε αρμονικά”.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ
“Τον πρώτο καιρό που ήρθαμε ήταν όλα καλά. Τώρα η κρίση έχει χειροτερέψει τα πράγματα. Την οικονομική κρίση την πληρώνουμε όλοι, και εσείς και εμείς. Τα χρόνια της κρίσης έχουν μειωθεί οι θέσεις εργασίας και τα “χαράτσια” επιβαρύνουν όλους αφού ζουμε, εργαζόμαστε και φορολογούμαστε όπως όλοι οι πολίτες. Αυτή τη δύσκολη ώρα το μόνο που απαιτείται είναι υπομονή, ηρεμία και ησυχία. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες”
ΠΗΓΗ http://imerazante.gr/2014/11/14/91772

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου