Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ :Αλβανικές μεθοδεύσεις κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία

Ανακοίνωση Τύπου
Θέμα: Επικίνδυνες αποκλίσεις εις βάρος της ΕΕΜ στη διαδικασία εδαφικής και διοικητικής μεταρρύθμισης της Αλβανικής επικράτειας.


Στα επικίνδυνα μονοπάτια της χαλκευμένης διαδικασίας Απογραφής Πληθυσμού 2011, διολισθαίνει με την εκούσια συνδρομή της Κυβέρνησης και των αρμοδίων φορέων της, και η προκαταρκτική συζήτηση περί της Διοικητικής και Εδαφικής Μεταρρύθμισης της Αλβανικής επικρατείας. Αποφεύγοντας την ουσία και την πραγματική ανάγκη της βελτίωσης κατά το πνεύμα της επικρατούσας στην Ευρώπη της παραπέρα αποκέντρωσης και ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο που σηματοδοτούν σαπισμένοι αισθητήρες του παρελθόντος και των υπογείων, ούτως ώστε όπως ο Δον Κιχώτης να παλέψει με φανταστικούς εχθρούς.
Για άλλη μια φορά με ύπουλο τρόπο θέλει να εστιάσει επί της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Όχι όμως για να δει τα προβλήματα της και να σεβαστεί τις αρχές διεθνών ντοκουμέντων για την προστασία των Εθνικών, πολιτιστικών και γλωσσικών μειονοτήτων, αλλά να διεγείρει την κοινή γνώμη και να αποκρύψει στην ανούσια δημόσια αντιπαράθεση άλλες αδυναμίες της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης. Δεν πρόκειται να διολισθήσουμε σε αυτό το έδαφος που εξυπηρετεί τις μικροκομματικές πολιτικές ή επιθυμίες εθνικιστών!
Θα μείνουμε στην ουσία και αυτή είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως αυτές αποτυπώνονται σε δηλώσεις υπευθύνων προσώπων της κυβέρνησης και της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όχι απλώς δεν λαμβάνονται υπόψη συνταγματικές αρχές, ρυθμίσεις που προκύπτουν από τις Ευρωπαϊκές συμβάσεις, δεν συμπεριλαμβάνουν καμιά απ’ τις θέσεις της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που από πλευράς μας επισήμως έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές, απεναντίας προμηνύουν ακόμη παραπέρα επιδείνωση.
Ως ΟΜΟΝΟΙΑ καταγγέλλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις. Εφόσον στη χώρα δεν υπάρχει πραγματική κατοχύρωση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, απόλυτος σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες τις επιδιώξεις και φιλοδοξίες τους, αλλά κυρίως εφαρμογή στην πράξη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, προφανώς οποιαδήποτε εξέλιξη στον ευαίσθητο χώρο της διάρθρωσης και λειτουργία της αυτοδιοίκησης μας καθιστά απόλυτα ενδιαφερόμενους και προσηλωμένους.
Ως ΟΜΟΝΟΙΑ προκειμένου να είμαστε συνεπείς όχι μόνο με τις αρχές μας και όσα  γραπτώς περί της εν λόγω μεταρρύθμισης έχουμε καταθέσει, κυρίως όμως με όσα ορίζουν τα ευρωπαϊκά κείμενα και πρακτικές για τις μειονότητες και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα συνεχίσουμε την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης περί τούτων των ζητημάτων και των εις βάρος μας παραβιάσεων.
Καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς να εστιάσουν σ’ αυτά τα προβλήματα και την επιχειρούμενη χειραγώγηση της ΕΕΜ και μέσα απ’ τους μηχανισμούς αυτούς της δήθεν διοικητικής και εδαφικής μεταρρύθμισης. Να ασκήσουν επιπλέον πίεση στην Κυβέρνηση ώστε με διάλογο και περισσότερη διαφάνεια να καταλήξει σε άλλες επιλογές που ικανοποιούν καλύτερα την ΕΕΜ. Σε διαδικασίες αυτού του είδους η προσοχή και η φροντίδα πρέπει να είναι στις υπό απειλή ομάδες και κοινότητες και όχι στην εξυπηρέτηση σκοτεινών εθνικισμών και ρατσιστικών αντιλήψεων.
      
 Αγ. Σαράντα, 18 Ιουλίου 2014


Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου