Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ο Αλβανός πρωθυπουργός για συμφωνία με Ελλάδα και για σχέσεις με Τουρκία

Ενώ λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν από το 2014, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έκανε μια σύνοψη των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησής του κατά το 2013.
Στο τέλος της συνεδρίασης ο Έντι Ράμα ενώπιον όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι το επόμενο έτος θα είναι χρονιά αναγέννησης και ανάκαμψης σε όλους τους τομείς της χώρας.

Στη συνέχεια ο Αλβανός πρωθυπουργός απάντησε σε ορισμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων.

(Σημείωση: παραθέτουμε αυτές, των εξωτερικών σχέσεων)

Ερώτηση: Υπάρχει ο κίνδυνος η Ελλάδα να προβάλει βέτο στο καθεστώς υποψήφιας χώρας, λόγω της συμφωνίας των θαλάσσιων ζωνών;

Έντι Ράμα: Είμαστε ανοιχτοί να χειριστούμε οποιαδήποτε θέμα στην ατζέντα των διμερών σχέσεων και επιδιώκουμε να σέβονται το δικαίωμά μας, ακόμη, να εξετασθούν και κάποια  άλλα θέματα που απαιτούν επίλυση μέσα στο πνεύμα της εποχής που ζούμε, δεν αξίζουν λύσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

Ερώτηση:  Έχει δηλωθεί από εσάς ότι η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό εταίρο, ποια τα οφέλη και οι προσδοκίες από αυτήν τη συνεργασία;

Έντι Ράμα: Η θεώρηση ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος είναι φυσική (επιλογή). Αν εννοείτε τι άμεσα οικονομικά οφέλη έχουμε από αυτήν την εταιρική σχέση, θα σας πω ότι οι στρατηγικές σχέσεις δεν είναι κάτι σαν ψώνια που παίρνουμε, αλλά, κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Τα οφέλη της Αλβανίας στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης με την Τουρκία, την Ιταλία και την Ελλάδα, είναι μεγάλα.

Ερώτηση: Θα υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές;

Εντι Ράμα: Δεν έχουμε κανένα στόχο, ως αυτοσκοπό, τις συνταγματικές αλλαγές.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου