Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Βενιζέλος στα Τϊρανα στις 14 Οκτωβρίου

Benizelos-Albanos01-24september2013Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, συνάντηση, στο περιθώριο της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Ditmir Bushati.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντηλλάγησαν απόψεις για ζητήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξετάστηκαν τρόποι προώθησης της πολιτικής συνεργασίας και των διμερών σχέσεων και συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Η συζήτηση των δυο Υπουργών διεξήχθη στο πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε κατά την πρόσφατη ανεπίσημη επίσκεψη του νέου Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Edi Rama στην Αθήνα, αμέσως μετά την εκλογή του, και τις συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών.
Ο κ. Βενιζέλος, αφού συνεχάρη τον κ. Bushati για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προοπτικές περιφερειακής και διμερούς συνεργασίας που διανοίγονται με την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (T.A.P.) και τον ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Bushati συζήτησαν, επίσης, για την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του πρώτου στα Τίρανα στις 14 Οκτωβρίου.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, τέλος, ότι πρέπει να αποφεύγονται πράξεις στο επίπεδο της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης που εκπέμπουν εσφαλμένα μηνύματα, δεν συμβάλλουν στην επίτευξη του κοινού στόχου των δύο χωρών για διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και την καλλιέργεια ενός πνεύματος φιλίας και καλής γειτονίας και δεν διευκολύνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας που αποτελεί σταθερή επιθυμία της Ελλάδας.
Ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση, στο πλαίσιο της Υπουργικής Εβδομάδας της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντηλλάγησαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω διεύρυνσης της πολιτικής συνεργασίας και των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΑΕ.
Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να εργασθούν για την ολοκλήρωση και υπογραφή σημαντικών οικονομικών συμφωνιών στους τομείς της υγείας, των οδικών και των θαλάσσιων μεταφορών που θα μπορούσαν να υπογραφούν στο πλαίσιο της 2ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Η.Α.Ε. που αναμένεται να διεξαχθεί, μέχρι τα τέλη του έτους, στο Αμπού Ντάμπι.
Από πλευράς του, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε τις ευκαιρίες επενδυτικής δραστηριοποίησης εμιρατινών εταιρειών στην Ελλάδα και επανέλαβε την ένθερμη ελληνική στήριξη στις προσπάθειες κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου Schengen για τους Εμιρατινούς πολίτες.
Πηγή: Ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών – Photo: Δημήτρης Πανάγος


Read more: http://mignatiou.com/?p=13111#ixzz2g0bHTtlh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου