Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Χ. ΡΟΜΠΑΪ: Το μέλλον της είναι στην Ε.Ε., αλλά…Προϋπόθεση να πατάξει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και να σεβαστεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.

Η Αλβανία για να δει Ευρώπη πρέπει να γίνει Κράτος Δικαίου!


• Μπορεί οι Αλβανοί να επιδιώκουν την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως αυτή η πορεία μόνο εύκολη δεν θα είναι, εάν η γειτονική χώρα συνεχίσει να συμπεριφέρεται προκλητικά, ειδικά σε μειονοτικές ομάδες, όπως οι Βορειοηπειρώτες.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος τόνισε μεν, ότι το μέλλον της Αλβανίας είναι στην Ευρώπη, πρέπει όμως η γειτονική χώρα πρώτα να μετεξελιχθεί σε ένα κράτος δικαίου, που θα μάχεται κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος!

Απανωτές προκλήσεις…
Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα οι κινήσεις των Αλβανών, ειδικά στα θέματα που αφορούν τους Βορειοηπειρώτες και τις σχέσεις με την Ελλάδα, μόνο προς την κατεύθυνση του κράτους δικαίου δεν κινούνται!
Οι προκλήσεις ενάντια σε ομογενείς είναι συνεχείς, με τελευταίο περιστατικό να είναι –όπως μετέδωσε η έγκυρη Βορειοηπειρωτική ιστοσελίδα borioipirotika.blogspot. com-, η επίθεση Αλβανών σε Έλληνα στη Χιμάρα, με αποτέλεσμα ο συμπατριώτης μας να διακομισθεί στο Νοσοκομείο. Και βέβαια ουκ έστιν αριθμός των προκλητικών περιστατικών.
Υπενθυμίζεται ακόμη, η δράση των «Τσάμηδων», που οργανώνουν εκστρατείες και πορείες για να δουν από μακριά τις… περιουσίες τους (υποτίθεται) στην Θεσπρωτία (!) και η οποία δράση γίνεται υπό την ανοχή της Αλβανικής Κυβέρνησης. Παράλληλα, η τελευταία αρπάζει περιουσίες Βορειοηπειρωτών στα παράλια της χώρας, για δήθεν τουριστική ανάπτυξη της Αλβανίας, την ώρα που εποικίζει και τα νότια της χώρας με Αλβανούς, με σκοπό να αλλοιώσει το ελληνικό στοιχείο!

Έως το Δεκέμβριο…
Πάντως, ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η Αλβανική Κυβέρνηση για να αλλάξει –όσο αυτό είναι δυνατόν - προς το καλύτερο την εικόνα της είναι λιγοστός, αφού σύμφωνα με τον Ρομπάι, η έκθεση για την πρόοδο των Τιράνων θα εξεταστεί το Δεκέμβριο.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ε. είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι και κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καταβάλλουν από κοινού προσπάθειες, για να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, στην εκπλήρωση των 12 αιτημάτων προτεραιότητας, που αναφέρονται στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξαρτάται από την Αλβανία
«Ο σεβασμός του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της μάχης κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος είναι ζωτικής σημασίας» επισήμανε ο κ. Ρομπάι, προσθέτοντας ότι η πρόοδος στην πορεία προς την ΕΕ εξαρτάται πλήρως από την Αλβανία και την επιτυχία της στην επίτευξη αποτελεσμάτων σε βασικούς τομείς των μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος της ΕΕ διευκρίνισε ότι η Κομισιόν θα αποτιμήσει την κατάσταση τον Οκτώβριο και ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τη συγκεκριμένη έκθεση το Δεκέμβριο.

Έχουν… τακτική!
Τα παραπάνω λόγια του Βαν Ρομπάι, που φέρνουν τους Αλβανούς προ των ευθυνών τους, εξηγούν και πολλές από τις τελευταίες εξελίξεις στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Υπενθυμίζεται, ότι –όπως πρωτοσέλιδα ανέδειξε ο «Π.Λ.»- οι γείτονες έκαναν πίσω στο θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, στην περιοχή πάνω από την Ήπειρο, όπου λέγεται πως υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων και κυρίως φυσικού αερίου.
Οι Αλβανοί αυθαίρετα είχαν ακυρώσει τη συμφωνία που οι ίδιοι είχαν υπογράψει με την Ελλάδα, όμως άλλαξαν άρδην τη στάση τους, όπως αποκάλυπτε έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας. Και αυτό, γιατί ουσιαστικά διαπίστωναν και οι ίδιοι, ότι η απόφαση ακύρωσης της συμφωνίας ήταν αυθαίρετη και δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν τίποτε περισσότερο από τα ήδη συμφωνηθέντα!
Τέλος, η παραπάνω ανάγκη των Αλβανών να… αλλάξουν, ίσως εξηγεί και τις συλλήψεις διακινητών μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην γειτονική χώρα, για να πείσουν τους Ευρωπαίους, ότι δήθεν καταπολεμούν το έγκλημα και τις παράνομες πράξεις.
***
Όπως και να έχει η κατάσταση, η Αλβανία πρέπει πρώτα να αποδείξει, ότι συμπεριφέρεται σωστά στις μειονοτικές ομάδες και κυρίως στους Βορειοηπειρώτες και ότι πρώτο μέλημά της είναι η διατήρηση και η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Μόνο τότε, θα έχει κάποιες ελπίδες να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας…



proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου