Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Dnevnik: «Μυρίζει» Μεγάλη Αλβανία, η Μπενελούξ των Βαλκανίων

Καλή, αλλά μπαγιάτικη ιδέα, χαρακτηρίζεται  η πρόταση για τη δημιουργία της «Βαλκανικής Μπενελούξ*». Πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε από την ιστοσελίδα ‘Euobserver’.

Οι Σέρβοι σχολιαστές, προχώρησαν παραπέρα την ιδέα αυτή και την χαρακτήρισαν ως «βολιδοσκοπήσεις για τους λομπίστες Αλβανούς», πράγμα που σημαίνει ότι απηχεί στην ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Οι συντάκτες του κειμένου που είναι  ο  Αυστριακός Guenter Felinger που βρίσκεται στην Αλβανία και ο Ekrem Krasnikji από το Κοσσυφοπέδιο που ζει τώρα στις Βρυξέλλες, πρότειναν η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, η FYROM και το Μαυροβούνιο να ενώσουν τις δυνάμεις τους  και να δημιουργήσουν μια νέα μόνιμη δομή για τη συνεργασία και την προώθηση των πολιτικών και των  οικονομικών σχέσεων ώστε να επιτευχθεί η ένταξη τους.

Η ιδέα αποτελεί βασικά τη δυνατότητα της  δημιουργίας μιας αγοράς περίπου οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων, ένας σημαντικός σταθμός για τις μικρές  οικονομίες.

Οι συντάκτες του κειμένου ομιλούν ότι το ξεκίνημα θα γίνει από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες θα υπογράψουν  μια συμφωνία και θα συστήσουν μια κοινή γραμματεία ώστε να θεσμοθετηθεί η Μπενελούξ των Βαλκανίων και τότε θα ενταχθούν σε αυτήν τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο. Μια παρόμοια ένωση, υπήρξε πριν από εξήντα χρόνια μεταξύ του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Ο Σλάβος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σχολιάζοντας  αυτήν την ιδέα τόνισε ότι  «ιδέες υπάρχουν πολλές, το πρόβλημα πάντα ήταν  πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν», είπε ο Νίκολα Πόποσκι προς την εφημερίδα  Dnevnik των Σκοπίων.
Ωστόσο, ο καθηγητής Πρέντραγκ Σίμιτς στο Βελιγράδι είπε πρόσφατα στα σερβικά ΜΜΕ ότι η ιδέα μιας ‘σκανδιναβικής ενότητας  στα Βαλκάνια είναι η τελευταία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

«Αυτή η  ιστορία δεν αποτελεί καμία «Μπενελούξ των Βαλκανίων», αλλά είναι μια αλβανική εκδοχή, γιατί αποκλείετε από αυτήν  η Σερβία και η Αλβανία θέλει σε αυτήν μόνο τις χώρες στις οποίες υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Αλβανών», σχολιάζει ο Σέρβος καθηγητής  της Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

Επιπρόσθετα, πολιτικοί παρατηρητές – σημειώνει το δημοσίευμα του Dnevnik- η ιδέα αναγνωρίζεται ως ‘πατερναλιστική των Τιράνων’, και προσπαθεί να βάλει στη σειρά  τους Αλβανούς, σαν να ήτανε μικρά παιδιά. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατο –σημειώνουν- να καταλήξει κάπου η ιδέα αυτή για τον απλό λόγο ότι τα Τίρανα δεν είναι οικονομικά ισχυρά για να την  υλοποιήσουν.

--
*Benelux- είναι τα αρχικά των κρατών Belgium, Netherlands και Luxembourg  


Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου