Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Αντιπρόεδρος Ομόνοιας: Στις εκλογές της 21ης Ιουνίου επιβάλλεται να αγωνιστούμε ενωμένοι.

Μείζον θέμα και μεγάλη πρόκληση για την Ομόνοια και τη νέα της ηγεσία,  παραμένει η ενότητα του χώρου.
     
Η νέα ηγεσία της Ομόνοιας καλείται να δώσει τη μεγαλύτερη και ίσως σημαντικότερη μάχη της θητείας της. Αναμφίβολα γίνεται λόγος για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 21η Ιουνίου. Η πολυσυζητημένη διοικητική διαίρεση είναι πια γεγονός. Ίσως έχει κάποια  θετικά στοιχεία, έχει όμως και πάρα πολλά αρνητικά, που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε.
Ότι ο ελληνισμός Αγίων Σαράντα – Δελβίνου και Αργυροκάστρου παραμένει «άκρατος» (πάλι καλά), σημαίνει  πως η επιτυχία εκλογής δικού μας τοπικού άρχοντα θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη. Ουδείς δύναται να το αμφισβητήσει. Η μάχη, όμως, αποκτά άλλες διαστάσεις και βαρύτητα στην περιοχή της Χιμάρας για τους γνωστούς πλέον λόγους, όπου, συν τοις άλλοις, ήρθε σαν το «κερασάκι στην τούρτα» και η Επαρχία του Βρανίστ. Αλλά ουδέν κακό αμιγές καλού. Εδώ δε γίνεται λόγος για αντιβρανιστισμό. Κάθε άλλο, γιατί κανείς δεν θα επιθυμούσε να είναι εμβόλιμος. Θα ήθελα να πιστέψω πως ούτε και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής αυτής. Όμως η συνένωση είναι πια γεγονός και πρέπει να  την αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά. Εξάλλου οι εκλογές σε τοπικό επίπεδο έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τις παναλβανικές, αλλά έχουν και ιδιαιτερότητες στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε ιδιαιτέρως.
           Η περιοχή του Λουκόβου είναι τεράστια δεξαμενή και αποτελεί ως επί το πλείστον  φυσιολογική επέκταση του δήμου Χιμάρας. Θα ήθελα να σημειώσω εδώ τη μεγάλη ανακούφιση που έδωσε στους κατοίκους της περιοχής αυτής η χορήγηση από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο εθνικής βίζας λύνοντας χρονίζοντα προβλήματα που τους μάστιζαν για τη διαμονή τους στην Ελλάδα.
          Οι ζυμώσεις άρχισαν και φαίνεται πως οι διεκδικητές θα είναι πολλοί, εκτός της Χιμάρας που ήδη έχει λύσει το θέμα του χρίσματος μέσω του μοναδικού υποψηφίου, κυρίου Φρέντυ-Διονυσίου Μπελέρη. Στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας και της παράδοσης της Ομόνοιας αυτό αποτελεί υγιές στοιχείο. Μείζον θέμα και μεγάλη πρόκληση για την Ομόνοια και τη νέα της ηγεσία, όμως παραμένει η ενότητα του χώρου. Ο πρόεδρος, κύριος Λεωνίδας Παππάς, έχει αντιληφθεί τη σημασία της γι΄αυτό στην πρώτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου κάλεσε να συμμετάσχουν τους πρώην γενικούς προέδρους  της Ομόνοιας. Και υπήρχε ανταπόκριση. Την αρχή έκανε ο Σωτήρης Κυριαζάτης, ο οποίος με την παρουσία, το λόγο και τις παρεμβάσεις του έδειξε για ακόμα μια φορά ότι όχι μόνο νοιάζεται (θα χρησιμοποιήσω εδώ μια δική του φράση) «γι΄αυτόν τον τόπο και κόσμο», αλλά έχει και ιδέες και διάθεση για δράση. Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να επεκταθεί τάχιστα και στους πρώην αιρετούς και βουλευτές της Ομόνοιας, σε προσωπικότητες του χώρου και στις ομογενειακές οργανώσεις που λειτουργούν στα πατρώα εδάφη αλλά και στην Ελλάδα όπου μένει και εργάζεται, κοινώς ομολογουμένως, η πλειοψηφία του ενεργού βορειοηπειρωτικού πληθυσμού. Τα πρώτα βήματα και προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν και μάλιστα πετυχημένα.
         Στις εκλογές της 21ης Ιουνίου επιβάλλεται να αγωνιστούμε ενωμένοι. Το μέτωπό μας πρέπει να είναι αρραγές έναντι των προκλήσεων και της αδιαλλαξίας του αλβανικού κατεστημένου. Οι συνεργασίες στο πρόσφατο παρελθόν με τη δεξιά και την αριστερά στην Αλβανία είναι αποκαλυπτικά απογοητευτικές. Και οι δύο παρατάξεις έχουν αθετήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας. Γι΄αυτό οι προσπάθειες, που ορθώς έχουν αρχίσει, πλην όμως «σπεύδουν βραδέως», σχετικά με την προσέγγιση με το ΜΕΓΑ, είναι αναγκαίο να επισπευτούν. Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός απαιτούν ομοψυχία και γνήσιο πατριωτισμό. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω πως η Ομόνοια ιδρύθηκε κυρίως ως πολιτικός φορέας εκπροσώπησης, αλλά με νόμο του τότε κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, βλέπετε συγκυρία, στερήθηκε το ρόλο αυτό και αναγκαστικά οδηγηθήκαμε στην ίδρυση του ΚΕΑΔ που δεν ήταν και δεν είναι κάτι άλλο παρά βραχίονας της Ομόνοιας.
         Εξάλλου, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι σεβάστηκε την αποστολή του και αναμφίβολα με την παρουσία του στο δύσκολο, δύστροπο και ευμετάβλητο αλβανικό πολιτικό τοπίο προσέφερε στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό παρουσία και κύρος. Πολλές φορές η κριτική και τα πικρόχολα σχόλια ήταν άδικα τόσο για το κόμμα, αλλά κυρίως για τους προέδρους του.
           Ο χώρος είναι μικρός και τα προβλήματα γνωστά, πολλά και κατεξοχήν εθνικά. Καλοπροαίρετα θα ήθελα να σημειώσω εδώ πως τα τελευταία χρόνια λειτουργίας των δύο κομμάτων, ΚΕΑΔ και ΜΕΓΑ, δύσκολα θα διαπιστώσει κανείς ουσιώδεις διαφορές στις τοποθετήσεις τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Το αντίθετο οι συνέπειες είναι πολλές με κυριότερες τη διάσπαση και τη διαρροή. Οι προκλήσεις σήμερα στο μονίμως μεταβατικό και ασταθές πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό αλβανικό περιβάλλον είναι πολλές και δεν αρκεί ένα μόνο ανάχωμα για να θωρακίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά απαιτείται επιστράτευση όλων των δυνάμεων.
         Οι εν δυνάμει υποψήφιοι αφενός μεν πρέπει να αναλογιστούν οι ίδιοι πόσο η φιλοδοξία τους είναι συμβατή με το ανάστημα και τα απαιτούμενα προσόντα για να ανταποκριθούν στο έργο που καλούνται να επιτελέσουν και αφετέρου η Ομόνοια πρέπει να θέσει όρους και κριτήρια ώστε να αποφευχθούν εν τη γενέσει  πιθανόν αστοχίες και στρεβλώσεις. Και θεσμοθέτηση κριτηρίων σημαίνει αξιοποίηση όλου του δυναμικού του χώρου μας χωρίς αποκλεισμούς. Σημειώνω εδώ πως ακόμα και αιρετοί, οι οποίοι ήταν αποτελεσματικοί και απέδειξαν ότι χαίρουν της εμπιστοσύνης των συμπατριωτών μας θα μπορούσαν να είναι εκ νέου διεκδικητές.
         Η νέα σύνθεση των δήμων μας παρέχει τη δυνατότητα να εκλέξουμε δική μας τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε προεκλογικές συμμαχίες και δεσμεύσεις που ούτως ή άλλως δεν τηρούνται. Τόσο το χειρότερο εάν αυτές είναι επιλεκτικές, όπως στην περίπτωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που, δια στόματος του προέδρου του, αποκλείει εν προκειμένω τη Χιμάρα.
            Τέλος, η ανταπόκριση της κοινότητάς μας στις εκλογές είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και κυρίως τη συμμετοχή των συμπατριωτών μας που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τους οποίους πρέπει να προσεγγίσουμε εκτιμώντας ειλικρινά τη δύναμη και τη διάθεσή τους για προσφορά.

                                   Απόστολος  Λιάκος
                                              Αντιπρόεδρος της Ομόνοιας
            

         

9 σχόλια:

 1. ολος ο β/ηπειρωτικος λαος ζηταει να κατεβουμε ενωμενοι στις εκλογες.μεγκα κεαδ ομονοια.ο ενας και μοναδικος ντουλες κλωτσαει ως συνιθως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. MEGA KAI OMONIA MAZI KAI AS PAEI O DULE EKEI POU KSEREI

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παιδιά ο Ντουλες έγινε επικίνδυνος για τον Ελληνισμό.
  Για την καρέκλα του πατεί κάθε κόκκινη γραμμή που θεωρούσε μέχρι χθες, οι οποίες είναι συγκυβέρνηση με το Τσάμικο κόμμα και τα δικαιώματα της ΕΕΜ. Από το περασμένο καλοκαίρι έπρεπε να αποχωρούσε από την συγκυβέρνηση με τον Ραμα, αλά δεν το έκανε γιατί ήθελε τις καρέκλες της φίλης του Εφτι και Μπάμπη και φυσικά την δική του περισσότερο από τα δικαιώματα μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Exw tin entiposi oti o kiklos dule eklise, apla den paradinei ta opla efkolla. tha valei ypopsifio opion kseftila tou emine dipla tou, gia ton monadiko logo, o eaftoulis tou. pou ton pas ton kseftila giani babi more dule, aftos mono ton elinismo den ekprosopei, afou katantises se aytin tin epilogi, pleon einai ola teliomena gia sena

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ρε τι ζαγαρια παιδια ειστε εσεις; εεε;;; ρε ζαγαρια παλε ο μοναδικος ο εναε ο αγωνιστης ο ρομαντικος ο πολιτικος ο αληθινος κ.ντουλες σας φταίει ;;;;δε φταιτε εσεις οχι...αυτος εδω ο τυπος που σας αφηνει αζατι και κοπανατε οτι σας κατεβαζει η γκλαβα...λαμανιστε ορε ζαγαρια λαμανιστε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτος ο τυπος που εκπροσωπει το θεσμο του αντιπροεδρου της ομονοιας και ακουει στο ονομα λιακος αποστολος απο που ηρθε; πιο το εργο του; οι αγωνες του; η προσφορά. του;τι στην ευχη εχει κανει γιαυτον τον μαυροτοπο; η αλλιώς ,ποσους ψηφους μαζευει στο χωριο του για την ομονοια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. αυτος ο τυπος ειναι ο εκλεκτος του Ντουλε , εφαγε τον Τζομακα γιατι υποστήριξε τον Λεωνίδα Παπά , Ντουλες αδερφια ο μεγαλος ηγετης ο ενας ο μοναδικός είναι ο κλώνος του πάππου Ενβερη , το Ντουλε και τα ματια σας εσεις οι Βουρκαριδες .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Όσο στο Βούρκο θα υπάρχουν Γιάννη Μπαμπηδες , Ηρώδη Νταλιανηδες , Χρήστο Καίσηδες & άλλοι ρουφιανοι Αλβανών ο αρχιρουφιανος ο Ντουλες θα κανει κουμαντο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Prodomenos Ipirotis Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την κοινότητα μας η ένωση η συνεργασία των δυο ελληνικών κομμάτων στης τοπικές εκλογές . κλοτσά ο Ντουλες ,αλλά ο νέος πρόεδρος πρέπει να σταθεί στο ύψος του καθήκοντος που των αρμόζει . Με την ευκαιρία να πω στον Λεωνίδα Παπά δεν μπορεί ένας νέος φρέσκος πρόεδρος που όλοι οι βορειοηπειρώτες έχουν την ΕΛΠΙΔΑ τους να δέχεται να είναι εγκλωβισμένος σε ένα γενικό συμβούλιο διορισμένο από το κατεστημένο του Ντουλε . Δεν μπορεί να εκλέγεσαι πρόεδρος μέσα σε ανελέητο πόλεμο και ίντριγκα, ναι εκλέγεσαι πρόεδρος εναντίων όλου του βρόμικου κατεστημένου με πανηγυρικό τρόπο , να ζητάς τα ψηφοδέλτια, να μην στα παραδίδουν και εσύ να καταδέχεσαι να είσαι πρόεδρος διορισμένου γενικού συμβουλίου . Λέγετε ότι με εντολή σου εξαφανίστηκε το βίντεο με τον Τζομάκα , Κα’ίση , Μπελέρη ,Κάγιο , Γεροντατη , Μαλιούκη που έκαναν τα παζάρια για τον διορισμό του γενικού συμβουλίου για χάρη της ενότητας . Ποιας ενότητας ;;;;;; Μέσα στο διορισμένο γενικό συμβούλιο οι περισσότεροι είναι ρουφιάνοι του SHIK. Είναι αυτοί που ξεπούλησαν της περιουσίες των βορειοηπειρωτών , είναι αυτοί που δεν εργάστηκαν ούτε μια μέρα και βρέθηκαν ξαφνικά με περιουσία εκατομμυρίων πουλώντας την υπογραφή τους.
  Γ΄ι αυτό ο Ντουλες με τους Αλβανούς γαμπρούς και τους ρουφιάνους σου κουνούν το δάχτυλο και δεν θέλουν ένωση , δεν θέλουν πατριωτικές φωνές , θέλουν τη διχόνοια και την γκρίνια .
  Κ. πρόεδρε ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΑΠΑ
  Είναι η ώρα σου , μην υποκύπτεις , ξεμπρόστιασε τους ρουφιάνους , κατέβα στη βάση , ο λαός μας θέλει ΕΝΟΤΗΤΑ.
  ΕΣΥ και μόνο ΕΣΥ θα φέρεις όλοι την ευθύνη

  ΑπάντησηΔιαγραφή