Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Συνάντηση των Δημάρχων στα Τίρανα για την ισότητα των φύλων

Σπύρος Ξέρας: Προτεραιότητα τα θέματα ισότητας των φύλων και της ενδοοικογενειακής βίας σε τοπικό επίπεδο


Η Εφαρμογή της νομοθεσίας για την ισότητα των φύλων έφερε σε ένα κοινό τραπέζι δημάρχους, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την ισότητα των φύλων, εργαζομένους των δύο φύλων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών και του Υπουργείου Εσωτερικών, εκπροσώπους τοπικών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ισότητας των φύλων, καθώς και εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.
Η συνάντηση διοργανώθηκε με την Παρουσία του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, στο πλαίσιο του τελευταίου έργου της Παρουσίασης "Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των μηχανισμών της ισότητας των φύλων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο στην Αλβανία", το οποίο στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό και την ενίσχυση των εργαζομένων πέρα ​​από την ικανότητα των δύο φύλων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την ενσωμάτωση των θεμάτων φύλου σε πολιτικές και προγράμματα.



Στην Εθνική Συνάντηση των Δημάρχων με τίτλο «Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των μηχανισμών της ισότητας των φύλων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο στην Αλβανία", συμμετείχε επίσης ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας, ο οποίος τόνισε ότι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επίτευξη της ισότητας των φύλων αποτελεί προτεραιότητα στις δραστηριότητες του Υπουργείου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ξέρα, "η ανάθεση των εργαζομένων των φύλων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο αποδεικνύει την αυξανόμενη σημασία της ισότητας των φύλων στο έργο των κρατικών θεσμών, αλλά είναι καιρός οι τοπικές κυβερνήσεις να θεωρήσουν ως προτεραιότητα την αύξηση των απασχολουμένων των φύλων και ειδικά  των κατάλληλων γραφείων με άρτιο εκπαιδευμένο προσωπικό που ασχολείται με θέματα ισότητας των φύλων και της ενδοοικογενειακής βίας σε τοπικό επίπεδο, όπως καθορίζεται στη νομοθεσία ».



.Επίσης, ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τα Δημοτικά Συμβούλια να συνταχθούν και να λάβουν αποφάσεις υπέρ της ανοικοδόμησης των δομών, εκεί όπου λείπουν και να διαθέσουν τα κατάλληλα κονδύλια για τις δραστηριότητες της ισότητας των φύλων σε τοπικό επίπεδο.

Περαιτέρω, ο υπουργός κ. Ξέρας μίλησε για τη σημασία της λήψης μέτρων από τις κεντρικές και τοπικές αρχές, οι οποίες εγγυώνται ίσης προστασίας και μεταχείρισης των φύλων στις εργασιακές σχέσεις με την πρόσληψη των εργαζομένων με τα ίδια κριτήρια, ανεξάρτητα από το φύλο, τις ίσες συνθήκες εργασίας των δύο φύλων,  ίση αμοιβή για ίση εργασία, την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων στις εργασιακές σχέσεις.


Ο Πρέσβης Eugen Wollfarth, πρόεδρος του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, τόνισε ότι "η εξέλιξη προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής ισότητας των φύλων απαιτεί ένα δυναμικό συνδυασμό της πολιτικής ηγεσίας, θεσμική δέσμευση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών."


Σύμφωνα με τον πρέσβη, η πρόοδος σε τοπικό επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας στις προσπάθειες για την προώθηση της ένταξης της ισότητας των φύλων. Ο Νόμος "για την ισότητα των φύλων στην Κοινωνία" εμπιστεύεται σε όλους τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των δήμων σημαντικά καθήκοντα όσον αφορά το πλαίσιο  θεσμικών ικανοτήτων, παρολαυτά, λιγότερο από το ένα τέταρτο των εργαζομένων της ισότητας των φύλων έχουν διοριστεί με πλήρη απασχόληση», δήλωσε ο Πρέσβης  του ΟΑΣΕ, ο οποίος τόνισε ότι απομένουν πολλά να γίνουν στον τομέα αυτό.

Ο Πρέσβης
Wollfarth  σημείωσε ότι ο ΟΑΣΕ εκτιμά και εκφράζει την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αλβανία για την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και έκανε έκκληση οι «όμορφες ρητορικές να συνοδεύονται με όμορφα έργα σε όλα τα επίπεδα".

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Εσωτερικών Ferdinand Poni, η Αναπληρωτής / Υπουργός Εργασίας Filloreta
Kodra, η αντιδήμαρχος των Τιράνων Jorida Tabaku, κλπ.. Στη συνάντηση συζητήθηκε για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των εργαζομένων των φύλων στις τοπικές μονάδες, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της Προυσίασης "Οι εργαζόμενοι των δύο φύλων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο στην Αλβανία", καθώς και παρουσιάστηκαν επιτυχημένες ιστορίες  για τη δημιουργία δομών των δύο φύλων στους δήμους του Βερατίου και Kάμζας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου