Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας προτείνει στην Κυβέρνηση 5% αύξηση του κατώτατου μισθού

Ξέρας: Ο κατώτατος μισθός στην Αλβανία δεν θα είναι χαμηλότερος από αυτόν των γειτονικών της χωρών.
Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εργασίας συζητήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους το σχέδιο του Υπουργικού Συμβουλίου"για την αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού," το  οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο.
Ο Υπουργός Εργασίας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εργασίας κ.Σπύρος Ξέρας, τόνισε ότι η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού ταυτίζεται με τους στόχους και τις πολιτικές της κυβέρνησης για αύξηση του εισοδήματος των πολιτών της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας με τις ετήσιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού σκοπός είναι η Αλβανία να είναι στο ίδιο επίπεδο με τις χώρες της περιοχής , όσον αφορά το επίπεδο αυτού του μισθού. "Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη το 2011, τόνισε ο Ξέρας,- η Αλβανία, παρά τις ετήσιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού έχει το χαμηλότερο επίπεδο στην περιοχή που φτάνει τα 142 €  , από τα 148 ευρώ της Βουλγαρίας, τα 161 € της Ρουμανίας , τα 166 € της Σερβίας, μέχρι τη χώρα με το υψηλότερο κατώτατο μισθό στην περιοχή, την Κροατία με 371. € "
Σύμφωνα με τον Ξέρα αυτή η αύξηση ταυτίζεται με το στόχο μείωσης της φτώχειας και την αύξηση της ευημερίας.
Με την τελευταία αύξηση του κατώτατου εθνικού μισθού κατά 5%, ο κατώτατος μισθός στην Αλβανία είναι ισοδύναμος με τον κατώτατο μισθό στη Βουλγαρία.




  Ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας, Αστρίτ Kuka, εξήγησε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εργασίας τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιπτώσεών του.
Σύμφωνα με τον Κούκα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στη χώρα, στηρίχθησαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα στον τομέα των μισθών, στην κατάσταση του προϋπολογισμού του κράτους, στο άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στις συστάσεις της Υπουργικής Επιτροπής.
"Προτάθηκε ώστε ο ελάχιστος βασικός μισθός στη χώρα, και που πρέπει να εφαρμοστεί από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εγχώριο ή ξένο να είναι 21.000 λεκ το μήνα από 20.000 λεκ το μήνα, αύξηση κατά 5%"  διευκρίνησε ο διευθυντής κ. Κούκα..
Σύμφωνα με το σύστημα αποδοχών των εργαζομένων, στο βασικό μισθό δίνεται αύξηση μισθού που προβλέπεται για το βαθμό δυσκολίας, ανθιυγειινά, ειδικό είδος εργασίας, χρόνια δουλειάς, κλπ.., τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο 50% πάνω από βασικό μισθό. Με τον υπολογισμό αυτών των αυξήσεων, οι μισθοί για τους υπαλλήλους που εργάζονται στις πιο απλές δουλειές στον δημόσιο τομέα, είναι κατά μέσο όρο περίπου 31.500 lek το μήνα.


Στον δημόσιο τομέα και κυρίως στον προϋπολογισμό, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού επηρεάζει το σύστημα της μισθωτής εργασίας και αντανακλά στις μισθολογικές αυξήσεις  των υψηλότερων επιπέδων, δεδομένου ότι αυτός ο μισθός χρησιμεύει ως βάση του συστήματος αμοιβών των εργαζομένων  για την υποστήριξη.
Ο ελάχιστος μισθός είναι υποχρεωτικός για εφαρμογή από οποιαδήποτε φυσική και νομική οντότητα  ημεδαπή ή αλλοδαπή. Ο Kuka εξήγησε ότι για τη  σύνταξη του σχεδίου έγιναν συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων και αυτό εγκρίθηκε από την Επιτροπή Μισθοδοσίας και Συντάξεων του Εθνικού Συμβουλίου Εργασίας.
Στο σχέδιο απόφασης προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός των είκοσι μία χιλιάδων το μήνα  να αρχίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την 1η Ιουλίου 2012, για τον δημόσιο τομέα και για τις επιχειρήσεις η ελάχιστη αύξηση των μισθών θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013, κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων των επιχειρήσων..
Στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εργασίας, συζητήθηκαν επίσης 3 προσχέδια για εφαμογή του νόμου «Για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία", αντίστοιχα  "Σχετικά με τη λειτουργία των ιατρικών υπηρεσιών στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών, των κανόνων και διαδικασιών από τη λήψη της ιατρικής εξέτασης στην εργασία "," Στη λίστα των επαγγελματικών ασθενειών "," Ρύθμιση των κανόνων, των διαδικασιών και των τύπων των ιατρικών εξετάσεων  που θα πραγματοποιούνται ανάλογα με την εργασία του
υπαλλήλου ". Κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων των εργοδοτών προς το Συμβούλιο αποφασίστηκε ότι η έγκριση των τριών σχεδίων, να παρατηθεί και σε αυτά να αντικατοπτρίζονται οι προτάσεις τους, πριν υποβληθούν για έγκριση στο Συμβούλιο των Υπουργών.
Στην ημερήσια διάταξη του Εθνικού Συμβουλίου Εργασίας   ήταν και η  ενημέρωση επίσης από την Γενικό Επιθεωρητή του Κεντρικού Ελέγχου κα Μιμόζα Hajdarmataj για τη Κανονιστική Μεταρρύθμιση της διαδικασίας του ελέγχου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου