Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η Αλβανία παρουσιάζει επικίνδυνα σημάδια οικονομικής κρίσης



photoΑν και η κυβέρνηση αρνείται σε μεγάλο βαθμό να το παραδεχθεί, αρκετοί οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν επικίνδυνα σημάδια ύφεσης στην Αλβανική οικονομία για το πρώτο τρίμηνο του 2012, έπειτα από επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία δυο χρόνια.
Ο πληθωρισμός έφτασε το 0,6% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την INSTAT, φτάνοντας στα όρια του αποπληθωρισμού, και επιβεβαιώνοντας επίσης σοβαρά πλήγματα τόσο στη ζήτηση όσο και στην κατανάλωση.
Υπάρχει επίσης πτώση στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Οι κλάδοι κατασκευών και βιομηχανίας, συγκεκριμένα, έχουν πληγεί περισσότερο από όλους.
Οι Αλβανοί κατανάλωσαν λιγότερο, καθώς οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση σε αρκετές κατηγορίες, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 21% τους πρώτους δυο μήνες του έτους, σύμφωνα με την INSTAT.
Τα εμβάσματα, από τους βασικούς πόρους εισοδήματος στην Αλβανική οικονομία από μετανάστες που εργάζονται στο εξωτερικό, μειώθηκαν 9% το προηγούμενο έτος σε σύγκριση με το 2010.
Ο Σκελκίμ Κάνι, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αλβανίας, αναφέρει πως η κυβέρνηση έπρεπε να έχει αποδεχτεί την κρίση πριν από καιρό. "Η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο και τώρα υποφέρουμε από τις συνέπειες της έλλειψης γνώσεων, της διαχείρισης της πραγματικότητας και της αδράνειάς τους", ανέφερε ο Κάνι στους SETimes.
Προβλέπει πως αυτό το έτος θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. "Το χρέος ήταν εξαιρετικά υψηλό και τώρα έχει φτάσει σε ανησυχητικά όρια". Πρόσθεσε πως μέχρι το 2013, έτος εκλογών, τα επίπεδα χρέους θα έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Τα επίπεδα χρέους έφτασαν το μέγιστο όριο του 60% περίπου του ΑΕΠ.
Ο Γκιέργκι Φιλίπι, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Agenda, δυναμικό εμπειρογνωμόνων, ανησυχεί και αυτός.
"Καταναλωτές και ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα, η κυβέρνηση, δαπάνησαν ορατά λιγότερα το 2010 και το 2011, και τα στοιχεία από αυτούς τους πρώτους μήνες του 2012 επιβεβαίωσαν πως η χώρα έχει βυθιστεί στην κρίση", δήλωσε στους SETimes.
Ωστόσο, ο Σερεφεντίν Σέχου, βουλευτής που εκπροσωπεί το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, έχει διαφορετική αντίληψη επί του θέματος. Μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωσε στους SETimes πως "Οι οπισθοδρομήσεις στην κατανάλωση προκαλούνται από μια άλλη κατεύθυνση, την τάση εξοικονόμησης", αναφέροντας πως η οικονομία αποτελεί ψυχολογική αντίδραση σε διεθνείς κρίσεις.
"Η κρίση δεν προκαλείται από Αλβανικούς παράγοντες. Η Αλβανία επηρεάζεται μόνο από τις κρίσεις. Έχουμε επιβράδυνση στην ανάπτυξη, όχι πτώση της οικονομικής ανάπτυξης", τόνισε.
Η Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει αρκετές φορές το επιτόκιο του Λεκ, στο χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό του 4,25%, σε προσπάθεια αύξησης της κατανάλωσης, ωστόσο η αντίδραση της αγοράς ήταν αρκετά αδύναμη. "Η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να είναι πιο δυναμική. Η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να έχει υλοποιήσει δυναμική μείωση των επιτοκίων, εντός τριμήνου με 1%", ανέφερε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κάνι.
Σε ό,τι αφορά λύσεις, ο Σέχου αναφέρει πως ένας δρόμος για έξοδο από την οικονομική επιβράδυνση θα είναι η "σύμπραξη της κυβέρνησης με το δημόσιο τομέα" ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.
Ο Κάνι πιστεύει πως οι μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν σε θεσμούς, δημόσια διοίκηση, υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και καλή διακυβέρνηση θα προσφέρουν διέξοδο, καθώς επίσης στήριξη για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τη γεωργία.
Ο Φιλίπι αναφέρει πως πρέπει να επιλυθούν διαρθρωτικά προβλήματα, σε αντίθεση με τις "διακοσμητικές" παρεμβάσεις. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως "Οι βαθιές μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να είναι οδυνηρές και αντιλαϊκές, ωστόσο η χρονική παράτασή τους διευρύνει το πρόβλημα".
Το ΔΝΤ προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 0,5% για την Αλβανία αυτό το έτος, ελαφρώς χαμηλότερη από το περιφερειακό επίπεδο του 0,7%. Πάντα αισιόδοξη, η πρόβλεψη της Αλβανικής κυβέρνησης παραμένει 4,3%.
 SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου