Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Ξέρας και ο συνήγορος του Πολίτη επισκέφθηκαν τους εκδιωκόμενους Ρομά.


Ξέρας: Στέγη για τις οικογένειες, επάγγελμα για τους ενήλικες, εκπαίδευση για τα παιδιά

Τις οικογένειες των Ρομά που εκδιώχθηκαν από το μέρος που μένανε στο σταθμό του τρένου στα Τίρανα και που εδώ και  δύο μήνες στεγάζονται  στο κοινωνικό κέντρο που φτιάχτηκε από την ένωση των Ρομά Baxt, επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, Σπύρος Ξέρας και ο συνήγορος του πολίτη Igli Totozani.


Ο υπουργός δήλωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί για την επίλυση των προβλημάτων της κοινότητας των Ρομά, ιδιαίτερα για τις οικογένειες που διώχθηκαν ένα χρόνο πριν από τον τόπο κατοικίας τους.
«Ενδεικτικό της δέσμευσης αυτής αποτελεί και η στέγασή τους για  περίπου δέκα μήνες σε έναν καταυλισμό που έχει στηθεί και  διαχειρίζεται από το Υπουργείο, στον οποίο στεγάστηκαν και περιποιήθηκαν οι οικογένειες  αμέσως μετά το συμβάν αυτό."
"Σήμερα εμείς ήρθαμε για να μοιραστούμε μαζί σας μια καλή είδηση, είπε ο Υπουργός. Το  Κέντρο στο Kombinat, είναι έτοιμο και έχουμε λάβει όλα τα μέτρα  μέτρα ώστε οι συνθήκες στέγασης να είναι αποδεκτές, όπου δεν θα λείψει, ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. " "Η παροχή στέγης δεν είναι το παν και πρέπει να είσαστε κι εσείς οι ίδιοι για να  προσφέρετε  συνεργασία  ώστε να ενσωματωθείτε πραγματικά στη ζωή της χώρας. Ενσωμάτωση σημαίνει απασχόληση για τους ενήλικες και  εκπαίδευση για τα παιδιά. Εμείς θα  σας προσφέρουμε επαγγελματική κατάρτιση, προκειμένου να βρείτε μια θέση εργασίας και να ενταχθείτε στην αγορά εργασίας. " "Τώρα της ελεημοσύνης της κυρήξαμε πόλεμο και τα θεσμικά όργανα δεν θα επιτρέψουν, ιδίως, τη χρήση των παιδιών για επαιτεία. Αυτό θα καταστεί δυνατό, μετά την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου που διέπει την έγκριση των διαδικασιών που καταστούν υπεύθυνα  τα ιδρύματα  για την απομάκρυνση των παιδιών από τους δρόμους. Οι αποφάσεις που εκκρεμούν θα εγκριθούν τις ερχόμενες ημέρες. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα λάβουμε μέτρα που επιτρέπουν στα παιδιά  την παρακολούθηση της εκπαίδευσης ", διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξήρε τη δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργού κ. Ξέρα για την επίλυση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά την εκδίωξη οικογενειών Ρομά από τη γη τους.


Οι οικογένειες Ρομά ευχαρίστησαν τον κ. Υπουργό και τον Συνήγορο για το ενδιαφέρον και δήλωσαν ότι θα πάνε αμέσως να δουν
τα προσαρμοσμένα σε αυτούς κτίρια   και θα κινηθούν γρήγορα στον οικισμό που προσφέρεται από το Υπουργείο Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου