Με οδηγό το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» γυναικείοι επιχειρηματικοί οργανισμοί από οκτώ χώρες των Βαλκανίων προχώρησαν στη συγκρότηση συμμαχίας με στόχο την υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, της προώθησης ίσων ευκαιριών και της διασυνοριακής συνεργασίας.
Οι βάσεις για τη δημιουργία του «Balkan Women Coalition For Professional Qualification and Training in the field of Business and Economic Science», ενός Φορέα Υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των γυναικών στα Βαλκάνια τέθηκαν σήμερα σε ημερίδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Γυναικείοι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία και την Τουρκία που συνεργάζονται από το 2004 μέσω ενός άτυπου δικτύου αποφάσισαν να επισημοποιήσουν τη συνεργασία και να δημιουργήσουν ένα περιφερειακό φορέα που θα σταθεί αρωγός για τη γυναίκα στο επιχειρηματικό πεδίο.
Το πρόγραμμα «Balkan Women Coalition For Professional Qualification and Training in the field of Business and Economic Science» αφορά την ενδυνάμωση των γυναικών στον επιχειρηματικό στίβο μέσα από την εκπαίδευση, τη δικτύωση και την υποστήριξη» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Λίνα Τσαλτάμπαση, Γενική Γραμματέας του ΣΕΓΕ, που συντονίζει το πρόγραμμα.
«Οι γυναίκες στα Βαλκάνια μαστίζονται ιδιαίτερα από την ανεργία, από τη χαμηλή απασχολησιμότητα και από τη χαμηλή πρόσβαση στο επιχειρηματικό πεδίο. Πολλές γυναίκες στα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα και με την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Μέσω αυτού του προγράμματος θα αναπτυχθούν εργαλεία υποστήριξης της εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν οι γυναίκες να απασχολούνται στη μικρομεσαία επιχείρηση της χώρας τους» τόνισε.
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ύπαρξης εκπαιδευτικών εργαλείων, όπως τα σεμινάρια που είναι στοχευμένα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γυναικείο φύλο, καθώς πάρα πολλές γυναίκες, ενώ έχουν την εκπαιδευτική δυνατότητα να υποστηρίξουν μία θέση δεν γνωρίζουν κάποιους εργασιακούς κανόνες, δεν ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται εργασιακά.
Στο περιφερειακό δίκτυο συμμετέχουν ο ΣΕΓΕ, η Ένωση Γυναικών Επιχειρηματιών της Κροατίας - KRUG, ο Σύνδεσμος Γυναικών Επιχειρηματιών Βουλγαρίας "Selena", το Περιφερειακό Κέντρο για την Οργάνωση Management της Ρουμανίας, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Τουρκίας, ο Σύνδεσμος Γυναικών Επιχειρηματιών Σερβίας, η Ένωση Γυναικών Επιχειρηματιών "EVE" από το Βάλιεβο της Σερβίας, η Ένωση Επαγγελματιών, Επιχειρηματιών και Βιοτεχνών Γυναικών Αλβανίας, η Ένωση Γυναικών Επιχειρηματιών από την ΠΓΔΜ, το Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας των δύο Φύλων από την ΠΓΔΜ και οι Δημοσιογράφοι για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών από την ΠΓΔΜ. Στην επόμενη φάση του προγράμματος θα συμμετάσχουν επίσης το Κόσοβο, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.
Γυνακεία επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, τα οποία είναι παρόμοια στις βαλκανικές χώρες, όπως η ανισότητα των φύλων όσον αφορά τους μισθούς και στη σημασία του «Balkan Women Coalition For Professional Qualification and Training in the field of Business and Economic Science» ως πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των γυναικείων επιχειρηματικών οργανισμών που συγκρότησαν το δίκτυο.
Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται 1, 3 εκατομμύρια επιχειρηματίες, από τους οποίους μόνον 80.000 είναι γυναίκες, τόνισε η γενική γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Επιχειρηματιών Τουρκίας - KAGIDER, Γεσίμ Σεβίγκ.
Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στη γειτονική χώρα φθάνει το 24%. Συνολικά στην Τουρκία απασχολούνται 6,5 εκατομμύρια γυναίκες και το 58,2% σε ανεπίσημους τομείς (43,7% στην παροχή υπηρεσιών, 41,7% στη γεωργία και 14,6% στη βιομηχανία).
Στο συνασπισμό επιχειρηματικών ενώσεων της Ρουμανίας που συγκροτήθηκε το 2004 και ήταν ο πρώτος του είδους στη χώρα αναφέρθηκε η γενική διευθύντρια του Περιφερειακού Κέντρου Management της Ρουμανίας (RCOM), Καμέλια Μπουλάτ.
Το RCOM ιδρύθηκε το 2007 από το Κέντρο Διεθνών Ιδιωτικών Επιχειρήσεων (CIPE) ως μη κυβερνητική οργάνωση με αποστολή την προώθηση της ανάπτυξης για τα μέλη - οργανώσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Ρουμανία, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο παρέχοντας στοχευμένη κατάρτιση και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γυναικών Επιχειρηματιών Σερβίας, Ολιβέρα Πόποβιτς τόνισε ότι η συγκρότηση του δικτύου είναι πολύ σημαντικό βήμα για τους γυναικείους επιχειρηματικούς συνδέσμους, ότι συμβάλει στην ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας και πρότεινε την ηλεκτρονική δικτύωση μέσα από πόρταλ και την απονομή βραβείων ως μέσα τόνωσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Το 62% των γυναικών στη Βουλγαρία είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αλλά μόνον το 25-30% των επιχειρήσεων ανήκουν σε γυναίκες, τόνισε η Γιουλιάνα Μίντσεβα, αντιπρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Επιχειρηματιών «Selena» της χώρας.
Η κ. Μίντσεβα τόνισε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στη Βουλγαρία δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία των γυναικών επιχειρηματιών στα Βαλκάνια (προσήλωση στην οικογένεια, σκληρή εργασία) και επισήμανε ότι το περιφερειακό δίκτυο θα δημιουργήσει συνθήκες για την επιτυχία της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
Στο πρόγραμμα δια βίου μάθησης Grundtvig, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΣΕΓΕ Δέσποινα Τριακοσάρη-Σουλτάνη επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι η ανάπτυξη διασυνοριακών σχέσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
Για έλλειψη δομών και στήριξης από την πολιτεία που αποτελούν εμπόδια στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας από οργανώσεις και φορείς, αλλά και από τις ίδιες τις γυναίκες έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
"Σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα, αλλά και της ανεργίας που καλπάζει, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων θα πρέπει να ενθαρρύνεται και προπάντων να είναι ισότιμη" υπογράμμισε.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Παντελής Φιλιππίδης, η Βασιλική Κουϊμτζή, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ) Γιάννης Παπαργύρης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης.
Κατερίνα Γιαννίκη
http://web.ana-mpa.gr/balkans
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου