Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Αλβανία. Εντάλματα σύλληψης κατά έξι μελών της Εθνικής Φρουράς




<b>Αλβανία</b><br>Εντάλματα σύλληψης κατά έξι μελών της Εθνικής ΦρουράςΕισαγγελείς στην Αλβανία εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος έξι μελών της Εθνικής Φρουράς για τους θανάτους τριών ανθρώπων στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της περασμένης Παρασκευής.
Οι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν έξω από το γραφείο του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, την Παρασκευή. Σε πλάνα από βίντεο μέλος της εθνικής φρουράς εμφανίζεται να πυροβολεί και να σκοτώνει δύο άτομα.
Ο Μπερίσα κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Σοσιαλιστών Εντι Ράμα για πολιτική υποκίνηση της βίας και των ταραχών και δήλωσε ότι η ευθύνη για τους θανάτους είναι δική του.
Την Παρασκευή χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Μπερίσα ρίχνοντας αντικείμενα και πέτρες εναντίον αστυνομικών. Εκείνοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.
Τα εντάλματα συλλήψεων εκδόθηκαν εις βάρος μελών της εθνικής φρουράς, που κατηγορούνται για «υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους».
Οι διαδηλωτές της Παρασκευής ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον για διαφθορά.
Η λαϊκή δυσφορία ξέσπασε μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά.
Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν εναντίον του από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Ντριτάν Πρίφτι.
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε βίντεο όπου εμφανίζεται ο Μέτα να ζητά από τον Πρίφτι να μεσολαβήσει για συμβόλαια εκμετάλλευσης υδροηλεκτρικού σταθμού.
Ο Μέτα, που ήταν υπουργός Εξωτερικών όταν συνέβησαν τα περιστατικά, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι χαλκευμένες από τους Σοσιαλιστές.

to vima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου