Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Αλβανοί: «Έγιναν μετανάστες περισσότερο από δυσαρέσκεια παρά από φτώχια»

Μελέτη που έκαναν δύο εμπειρογνώμονες σχετικά για το μεταναστευτικό ρεύμα στην Αλβανία μετά το 1992,  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που μετανάστευσαν δεν ήταν οι πιο φτωχοί ή λιγότερο μορφωμένοι κάτοικοι της χώρας.

Το πόνημα, το οποίο δημοσιοποίησαν οι ειδικοί Harry Papapanagos  και Peter  Senfey πριν από μια δεκαετία και το οποίο ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Shqip των Τιράνων,  όχι για να προβληματίσει, αλλά να γίνει μια ανάλυση εκ των ένδον, της μαζικής μετανάστευσης των Αλβανών.

Η τάση φυγής των Αλβανών ήταν η μεγαλύτερη που παρουσιάστηκε και έχει σπάσει ρεκόρ μεταναστών σε αντίθεση  με τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στην μετα-κομμουνιστική εποχή.

Μόνο το ένα τέταρτο του αλβανικού πληθυσμού δεν εξεδήλωσε την επιθυμία να μεταναστεύσει. Ενώ το 38 τοις εκατό του πληθυσμού ήταν ανένδοτο  στη μετανάστευση.

Σε άλλες χώρες δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο αυτό.

 Στα Σκόπια το ποσοστό μόλις που έφθασε στο 4,9 τοις εκατό, στη Ρουμανία ήταν 2,8 τοις εκατό και στη Λευκορωσία μόλις 1 τοις εκατό. Στις υπόλοιπες χώρες οι μετρήσεις είναι επισφαλείς.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι  μετανάστευσαν  οι ερευνητές και οι μορφωμένοι Αλβανοί για μια καλύτερη οικονομική κατάσταση και αυτοί είναι ακόμη που θέλουν να φύγουν.

Η πλειοψηφία των μεταναστών, σήμερα, είναι αυτοί που έχουν πίστη στην οικονομία της αγοράς.  Κατά κάποιο τρόπο γνώριζαν το τι θα ακολουθούσε στην Αλβανία.
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου