Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ξέρας:Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να ενισχύσει τα νομικά και θεσμικά μέσα για να εξασφαλίσει τις πολιτικές ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης

Διήμερο συνέδριο για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη διακυβέρνηση
 
" Η Ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην Διακυβέρνηση: Μια υπόσχεση που τηρείται;"  είναι η διήμερη συνδιάσκεψη που διοργανώνεται από την παρουσία του ΟΑΣΕ στα Τίρανα και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, η οποία έφερε κοντά εκπροσώπους της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και του Διπλωματικού Σώματος στα Τίρανα.
 

Το συνέδριο περιλαμβάνει το τριετές πρόγραμμα του ΟΑΣΕ "Η Ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην διακυβέρνηση» και την υποστήριξη της σουηδικής Υπηρεσίας (SIDA) και τις Κάτω Χώρες, η οποία είχε το κέντρο της στην προώθηση και την υποστήριξη των γυναικών και των κοριτσιών που είχαν όχι μόνο επιθυμία, αλλά και την δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημόσια και πολιτική ζωή της χώρας.  Η υποστήριξη αυτή παρέχεται μέσω της κατάρτισης στη συνηγορία για την προστασία της πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, εκπαίδευσης των δυνητικών υποψηφίων γυναικών στις βουλευτικές εκλογές του 2009 και στις τοπικές εκλογές 2011 , την οργάνωση των δημοσίων συζητήσεων με τις γυναίκες υποψήφιες, κλπ..
. Λαμβάνοντας τον λόγο κατά την πρώτη ημέρα της Συνδιάσκεψης, ο Υπουργός Εργασίας, ο κ. Σπύρος Ξέρας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προώθηση των αρχών της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση των νομικών και θεσμικών μέσων  για την εξασφάλιση της ισότητας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
Μιλώντας για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της νομοθεσίας στον τομέα της ισότητας των φύλων, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «οι προσπάθειες αυτές εκτιμήθηκαν και από την τελευταία έκθεση προόδου της ΕΕ, η οποία επισημαίνει την πρόοδο στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών και την ισότητα των φύλων, με επίκεντρο την έγκριση της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων και της ενδοοικογενειακής βίας, τον Ιούνιο του 2011, την ίδρυση του Εθνικού Μηχανισμού Παραπομπής για την Ενδοοικογενειακή Βία σε 17 δήμους, τη δημιουργία και τη λειτουργία του εθνικού καταφυγίου για θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, η έγκριση των προτύπων της περίθαλψης των θυμάτων της βίας σε δημόσια και ιδιωτικά καταφύγια. "
Σύμφωνα με τον υπουργό Ξέρα, στις αρχές Οκτωβρίου, το διάσημο αμερικανικό περιοδικό Newsweek τοποθετούσε την Αλβανία στην 21η θέση από τις165 χώρες, σε μια ταξινόμηση για την παροχή των δικαιωμάτων των γυναικών, με βάση την ανάλυση των 5 πεδίων: τη δικαιοσύνη, την υγεία, την πολιτική , την εκπαίδευση και την οικονομία.
Η τοποθέτηση της ποσόστωσης των δύο φύλων της εκπροσώπησης στο νόμο «για την ισότητα των δύο φύλων στην κοινωνία» και ο προβληματισμό της στον εκλογικό κώδικα, σύμφωνα με τον υπουργό Ξέρα, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια, "αλλά δυστυχώς, είπε ο Ξέρας, υπήρξαν προβλήματα στην εφαρμογή του, όπου, ως αποτέλεσμα σήμερα κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει καμία υποχρέωση για την εφαρμογή της ποσόστωσης 30% των αντιπροσώπων στο Κοινοβούλιο που ανήκουν σε ένα από τα δύο φύλα και, φυσικά, το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο, παραμένουν οι γυναίκες ".
Στο τέλος, ο υπουργός Εργασίας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να δείξουν  ανοιχτές και αποφασισμένες τόσο στην έγκριση της νομοθεσίας η οποία βελτιώνει την εκπροσώπηση των γυναικών σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στην εφαρμογή της, πρώτα από τα ίδια τα κόμματα" .

Ο Πρεσβευτής του ΟΑΣΕ - SH.TZ Eugen Wollfarth, ο Πρέσβης των Κάτω χωρών - van den Dool Sh.TZ.Henk και ο επικεφαλής της σουηδικής (SIDA), ο κ. Patrik Svensson, Patrik Svensson, τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και τα βήματα που πρέπει να ληφθούν από την Αλβανία να αυξήσει το επίπεδο εκπροσώπησης των γυναικών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
"Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αποτελέσματα του έργου, σύμφωνα με την άποψή μας, είπε ο Πρέσβης Wollfarth, είναι η Εθνική Πλατφόρμα για τις γυναίκες. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη μνήμη της αλβανικής πολιτικής, αυτή η πρόσφατα δημιουργηθήσα Πλατφόρμα Γυναικών συγκεντρώνει 1 500 γυναίκες από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, την κοινωνία των πολιτών και των επιχειρήσεων. "
Αναφερόμενος στην αποτυχία του στόχου από τα πολιτικά κόμματα για την πλήρωση της ποσόστωσης του 30% των γυναικών υποψηφίων στις πρόσφατες εκλογές, ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, επεσήμανε ότι «τα εμπόδια στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά πολιτικά κόμματα που δεν τηρούν την ποσόστωση των δύο φύλων στις εκλογικές δομές διοίκησης που δεν λαμβάνουν μέτρα για να εφαρμόσουν αυστηρά την ποσόστωση των δύο φύλων ».
Η κα Jeta Katro παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του σχεδίου περί «Αντίληψης και συμμετοχής της γυναίκας στην πολιτική και δημόσια ζωή».

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα ξεκινήσει με παράλληλες ομάδες εργασίας, οι οποίες θα συζητήσουν γύρω από τους θεσμικούς μηχανισμούς για την ένταξη των ποσοστώσεων μεταξύ των φύλων σε όλα τα επίπεδα, τις στρατηγικές των πολιτικών κομμάτων για την προσέλκυση και προώθηση των γυναικών, κλπ..
Το συνέδριο θα κλείσει με ειδική συνεδρία, η οποία θα υποβάλει τα αποτελέσματα  από τις δύο ημέρες του Συνεδρίου, μέσω της Διακήρυξης της Εθνικής Πλατφόρμας της Γυναίκας. Η συνεδρία αναμένεται να χαιρετιστεί από τα ανώτατα στελέχη των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου