Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αλβανοί Σκοπίων προς Ευρωπαίο Επίτροπο: «Ζητάμε κατοχύρωση της γλώσσα μας στο κράτος των Σκοπίων»


Οι Αλβανοί εκδότες υπέβαλαν γραπτό αίτημα προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε και ζητούν τη μεσολάβησή του για την κατοχύρωση της αλβανικής γλώσσας στο σύνταγμα του κράτους των Σκοπίων.

«Αγαπητέ κ. Φούλε,
Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μας να απευθυνθούμε σε εσάς  και με την ευκαιρία αυτή σας εκφράζουμε το σεβασμό και το θαυμασμό μας για το έργο που επιτελείτε με την  υποστήριξη  των λαών και την ένταξή τους στην μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσω αυτής της επιστολής, σας ζητάμε να χρησιμοποιήσετε το κύρος σας και την επιρροή του ιδρύματος που εκπροσωπείτε να ασκήσετε πιέσεις στην κυβέρνηση της FYROM, να εξετάσει όσο το δυνατό συντομότερα τη δυνατότητα ένταξης της Αλβανικής Γλώσσας ως επίσημης στο Σύνταγμα της χώρας καθώς και άλλες νομικές διαδικασίες που απορρέουν από αυτήν.
Εμείς, ως πολιτιστικές οργανώσεις πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προώθηση και της ενίσχυσης της αλβανικής κουλτούρας, ως μέρος των αυτοχθόνων ευρωπαϊκών πολιτισμών σε αυτή τη χώρα».

Η Ένωση των Αλβανών Εκδοτών είναι μία μη-σλαβική πολιτιστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2000 και εδρεύει στην πόλη των Σκοπίων.

Μέλη της είναι οι πιο γνωστοί εκδότες της πΓΔΜ και δημοσιεύουν εφημερίδες και περιοδικά στην αλβανική γλώσσα.

Ασχολούνται επίσης με εκδόσεις βιβλίων στην αλβανική και συμμετέχουν σε περιφερειακές και διεθνείς εκθέσεις βιβλίων.

Τελευταία παρουσίαση των Αλβανών εκδοτών,  ήταν αυτή στην έκθεση βιβλίου της Λειψίας το 2009, ενταγμένη στην επίσημη παρουσίαση της FYROM.

Πηγή: Sky News Skopje

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου