Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

“ Η Αλβανία σε κίνδυνο μετά την ελληνική και ιταλική κρίση»


Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Αλβανία, λόγω των ισχυρών δεσμών που έχει με την Ελλάδα και την Ιταλία, στο εμπόριο, στην αγορά εργασίας και στο τραπεζικό σύστημα, υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομική κρίση να επεκταθεί και στη χώρα.

Ήδη το ανεξόφλητο χρέος προς τις αλβανικές τράπεζες από το τρία τοις εκατό που ήταν πριν από την κρίση, έφθασε στο 18 τοις εκατό.

ΤΟ ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι κύρια αιτία της επιδείνωσης της πιστωτικής ικανότητας είναι η αδυναμία των θεσμών και ιδιαίτερα του δικαστικού συστήματος που εμποδίζει τη εκτέλεση των εγγυήσεων στα δάνεια τα οποία δεν εξοφλούνται.

Η επίλυση αυτού του ζητήματος, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό, πρέπει να είναι μέσα στις άμεσες και βασικές προτεραιότητες της Αλβανίας.

Αναφέρεται  χαρακτηριστικά ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης που διαμορφώνεται η κυβέρνηση  δεν θα έχει τη δυνατότητα της ικανοποίησης των οικονομικών υποχρεώσεων της προς τις επιχειρήσεις , οι οποίες  έχουν αναλάβει και εκτελούν δημόσια έργα.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις έχουν εξελιχθεί σε παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία μιας αλυσίδας εκκρεμών χρεών στην οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει συσσωρεύει τεράστιες υποχρεώσεις στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος πρέπει να επιστραφεί.

Αν η κυβέρνηση δεν προβεί στην επιστροφή του παρακρατούμενου φόρου, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η εικόνα της Αλβανίας στα μάτια των ξένων επενδυτών θα αλλάξει άμεσα.

Αν όμως η κυβέρνηση διευθετήσει αυτές τις υποχρεώσεις  θα υπάρξει αρνητική  εξέλιξη  στον προϋπολογισμό της χώρας.
--
Πηγή: sot-news-ekonomi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου