Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Επιχειρήσεις: Ελληνοαλβανικό φόρουμ για την προώθησή τους στην αλβανική αγορά

<b>Επιχειρήσεις:</b> Ελληνοαλβανικό φόρουμ για την προώθησή τους στην αλβανική αγορά
Η ελληνική παραγωγή και η δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων θα προβληθεί στη φετινή Διεθνή Έκθεση «18th International Fair 2011» που θα γίνει στις 25-30 ΝοεμβρίουΟυσιαστικό πυλώνα για την ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας, η οποία φέτος αναμένεται, τελικώς, να μεγεθυνθεί με ρυθμό περίπου 2,5%, βάσει των νέων εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξακολουθεί να αποτελεί η ελληνική οικονομία.
Η χώρα μας, παρά τα οικονομικά προβλήματά της, συνεχίζει να συνιστά το 2ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για την Αλβανία, ενώ ανάλογη θέση, στη σχετική κατάταξη, κατέχει και το ελληνικό επενδυμένο κεφάλαιο.
Και στις δύο κατηγορίες η αλήθεια είναι πως προηγείται η Ιταλία, όμως η προσπάθεια για διεύρυνση της ελληνικής εμπορικής και παραγωγικής παρουσίας στη γειτονική χώρα συνεχίζεται και μια από τις εκφάνσεις της είναι το 5ο ελληνο-αλβανικό επιχειρηματικό Forum, που θα διοργανωθεί την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου του 2011 σε κεντρικό ξενοδοχείο στα Τίρανα.
Η εκδήλωση φέρει το γενικό τίτλο «Μια γέφυρα μέσα από νέες ιδέες», εμπνευσμένη και από την έντονη παρουσία Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας και έχει την υποστήριξη της ελληνικής πρεσβείας στη χώρα.
Οι θεματικές ενότητες του Forum, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων προς τιμή των οικονομικών συνεργατών και των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία, θα εστιάσουν κυρίως στο ισχύον θεσμικό και επενδυτικό καθεστώς της χώρας, στη διμερή οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία, στο σχεδιασμό κοινών δράσεων καθώς και πρωτοβουλιών και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής τους, αλλά και στη συνεισφορά των επενδυτών και επιχειρήσεων της Ελλάδας στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνικής ευημερίας στη γειτονική χώρα.
Εκθεση
Η ελληνική παραγωγή και η δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων θα προβληθεί, παράλληλα, στη φετινή Διεθνή Έκθεση «18th International Fair 2011» (της Klik Ekspo Group), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο των Τιράνων, στο διάστημα 25-30 Νοεμβρίου του 2011.
Η ελληνική συμμετοχή που διοργανώνεται από τη ΔΕΘ Α.Ε., αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αξιόλογη, καθώς θα πλαισιωθεί και με επιχειρήσεις - μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), οι οποίες επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην αγορά της γειτονικής χώρας. Σημειώνεται πως το ΕΒΕΘ μόλις πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το αντίστοιχο επιμελητήριο των Τιράνων, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων των Ελλήνων στην Αλβανία. Επιπλέον και με στόχο την ευρύτερη προβολή του Forum όσο και της ελληνικής συμμετοχής στη 18η Διεθνή Έκθεση του 2011, έχει σχεδιαστεί, για το ίδιο χρονικό διάστημα, σειρά προωθητικών ενεργειών στα αλβανικά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες κ.ά.).
Οι δύο επικείμενες δράσεις προώθησης των ελληνικών συμφερόντων στην αλβανική αγορά αποτελούν συνέχεια της παρουσίας επιχειρήσεων από την Ελλάδα στην 1η εκθεσιακή εκδήλωση για την αγορά ακινήτων και τις επενδύσεις στο χώρο του real estate που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 6 έως 8 Σεπτεμβρίου του 2011.
Κατασκευές
Στη «RealEX Tirana 2011», όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο Σεπτεμβρίου του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, έλαβαν μέρος ελληνικές και ελληνικών συμφερόντων εταιρείες του κλάδου των κατασκευών και των δομικών υλικών, που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Μεταξύ αυτών και οι εταιρείες AΝΤΕΑ Cement Sh.A., του ομίλου ΤΙΤΑΝ, ΑLUMIL Albania SH.p.k. του Ομίλου ALUMIL, η Bauer Haus - Ξύλινα Σπίτια και η MT GROUP σε συνεργασία με την J&P ABAΞ.
Επίσης το «παρών» έδωσαν και εταιρείες της κατηγορίας Do It Yourself και πώλησης εργαλείων ή συναφών ειδών στην Αλβανία, όπως η MEGATEK, υπεραγορά τεχνικού και οικιακού εξοπλισμού και η Albanian Machinery & Tools (AM&T, αποκλειστικός διανομέας των Black & Decker, De Walt & Stanley). Από τις συμμετοχές των λοιπών ξένων χωρών, αξιόλογη ήταν η παρουσία της γερμανικής Lindner Group, η οποία έχει σχεδιάσει και κατασκευάζει σε έκταση 210.000 τ.μ. στην Κοινότητα Preza, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Τιράνων, το πρώτο επιχειρηματικό πάρκο της χώρας, το Tirana Business Park.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου