Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σέρβος πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην Αλβανία

Συνοδευόμενος από τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα (αριστερά), ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (δεξιά) επιθεωρεί τιμητικό άγημα κατά την άφιξή του στην πόλη των Τιράνων.Για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία, ένας Σέρβος πρωθυπουργός, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επισκέπτεται από χθες την Αλβανία, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των τεταμένων –κυρίως λόγω Κοσόβου– σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Είχε προηγηθεί, προ έξι μηνών, η επίσκεψη του Εντι Ράμα στο Βελιγράδι – η πρώτη επίσημη επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία εδώ και 68 χρόνια.


Οπως σχολιάζουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο ιστορικές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν υπό την πίεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρείται εμπνευστής της συνόδου κορυφής βαλκανικών χωρών, που έγινε στις αρχές του τρέχοντος έτους στο Βερολίνο. Τόσο η Σερβία όσο και η Αλβανία έχουν υποβάλει αιτήσεις ένταξης στην Ε.Ε.

«Είναι γεγονός ότι δεν συμφωνούμε για το Κόσοβο και τα Μετόχια. Η Σερβία αντιμετωπίζει και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο κομμάτι της και η Αλβανία ως ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε ο Βούτσιτς στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ράμα, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει: «Νομίζω, όμως, πως οι διαφορές αυτές θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέσω του διαλόγου με ειρηνικό τρόπο. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με πόλεμο, αλλά μέσα από διάλογο». Από την πλευρά του, ο Εντι Ράμα υποστήριξε ότι Σέρβοι και Αλβανοί οφείλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Γάλλων και των Γερμανών, που συνεργάζονται αρμονικά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Σήμερα, Αλβανοί και Σέρβοι έχουν μια ιστορική ευκαιρία για την αποκατάσταση της ειρήνης, που αποκτήσαμε με μεγάλη δυσκολία και αξίζει να τη ζήσουμε», δήλωσε ο Ράμα. Ο Αλβανός ηγέτης επιβεβαίωσε τις αγεφύρωτες διαφορές για το Κόσοβο και υπενθύμισε ότι «ακόμη και μια μπάλα ποδοσφαίρου απείλησε να μας κυλήσει στο σημείο μηδέν προ έξι μηνών», παραπέμποντας στα επεισόδια κατά τη διάρκεια αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008. Εκτοτε έχει αναγνωριστεί από περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών. Σερβία, Ρωσία, Ελλάδα, Ισπανία και άλλες χώρες δεν το αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος.

Τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Τιράνων τροφοδοτούν διακηρύξεις εθνικιστικών κύκλων περί «Μεγάλης Αλβανίας», με την ενσωμάτωση στο αλβανικό κράτος όχι μόνο του Κοσόβου αλλά και τμημάτων της Σερβίας και της ΠΓΔΜ. Διεθνή ανησυχία προκάλεσε η επίθεση ενόπλων Αλβανών αυτονομιστών εναντίον μεθοριακού φυλακίου, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπου 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αστυνομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου