Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Εγκαινιάστηκε ο νέος καθεδρικός ναός στο Βεράτιο Αλβανίας

Εγκαινιάστηκε ο νέος καθεδρικός ναός στο Βεράτιο ΑλβανίαςΑνήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου εγκαινιάστηκε στο Βεράτιο Αλβανίας ο νέος καθεδρικός ναός αφιερωμένος σε έναν από τους μεγαλομάρτυρες της χριστιανοσύνης, από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

«Κάθε ορθόδοξος ναός είναι χώρος ειρήνης, παρηγοριάς, χώρος όπου οι άνθρωποι βρίσκουν όχι μόνον τον Θεό αλλά και τον εαυτό τους. Συγχρόνως είναι τόπος συναδελφώσεως, όπου με σεβασμό ο ένας συναντά τον άλλον. Είναι ακόμη τόπος πνευματικής ανανεώσεως και αγιασμού. Χώρος δοξολογίας του Θεού, όπου συνυπάρχουν η αλήθεια, η αγάπη και η ομορφιά. 
 Ο νέος Καθεδρικός Ναός του Βερατίου, καθώς υψώνεται στο κέντρο της πόλεως, αποτελεί βασικό πνευματικό πνεύμονά της» ανάφερε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος τονίζοντας με αυτά τα λόγια τη σημασία του ιερού ναού για τη ζωή των πιστών.
Στην τελετή του καθαγιασμού συμμετείχαν ο μητροπολίτης Βερατίου κ. Ιγνάτιος, ο επίσκοπος Αμαντείας κ. Ναθαναήλ, πολλοί κληρικοί και πλήθος κόσμου.
Ο ναός, συνολικού εμβαδού 527 τ.μ. και ύψους 22 μ., θεμελιώθηκε το 1994 εν μέσω δυσκολιών όταν η πόλη του Βερατίου είχε πληγεί από χολέρα. Άρχισε να ανεγείρεται το 2002 με σχέδια και επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Η δαπάνη για την αποπεράτωσή του έφτασε τις 850.000 ευρώ, τα οποία προήλθαν από διάφορες πηγές του εξωτερικού, με την προσωπική φροντίδα του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου.
Από τις αρχές Ιουνίου 2014 ως τέλη Οκτωβρίου έχουν εγκαινιασθεί επτά νέοι ιεροί ναοί σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας. Δύο βρίσκονται στα Τίρανα και από ένας σε Σκόδρα, Πόγραδετς, Αλίκο, Κλεισούρα και Βεράτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου