
Αυτός ο εγγενής και βαθιά ριζωμένος ρατσισμός είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Τα δύο αυτά περιστατικά προβάλουν μερικά από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας:
Τη δικαιωματική υπεροχή του παλαιότερου (οι νέοι αν και πιο καταρτισμένοι πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους), τον ελιτισμό και την ανωτερότητα σε σχέση με βαλκανικές χώρες (ειδικά την Αλβανία) και φυσικά την αναμφισβήτητη υπεροχή των "παιδιών" μας σε σχέση με τα "ξένα", χωρίς να ξεχνάμε τον διάχυτο ρατσισμό και την συνεπαγόμενη μισαλλοδοξία.
Πίσω από αυτήν την διάθεση «ανωτερότητας» κρύβεται μια μακρά ελληνική εκπαιδευτική παράδοση μέσω της οποίας οι μαθητές διαπαιδαγωγούνται με το στερεότυπο του κεντροευρωπαϊκού ρατσισμού, όπου υπάρχουν «ανώτεροι» και «κατώτεροι» λαοί. Οι λαοί της Κεντρικής Ευρώπης είναι ανώτεροι στα σχολικά βιβλία ενώ κατώτεροι είναι όσοι ανήκουν στην «Ανατολή» και στο «Νότο». Άλλωστε αυτόν τον ρατσισμό τον βιώνουμε πλέον σαν χώρα τα τελευταία χρόνια: είμαστε τεμπέληδες, ανεπρόκοποι, λαμόγια, φοροφυγάδες κτλ γι αυτό και η κρίση.
Βέβαια μαθαίνουμε ότι επειδή είμαστε απόγονοι των αρχαίων ελλήνων δεν έχουμε καμιά σχέση με του βαλκάνιους και ανατολίτες γείτονες μας. Φυσικά όταν μας βολεύει είμαστε και βαλκάνιοι και ανατολίτες. Προσωπικά θεωρώ ότι είμαστε απλώς σε σύγχυση, είμαστε μπερδεμένοι, δεν θέλουμε να επιλέξουμε που «ανήκομεν». Ίσως να μην χρειάζεται κιόλας.
Πάντως είναι αδιανόητο στην εποχή μας να έχουμε ακόμα την άποψη ότι υπάρχουν χώρες, γλώσσες, πολιτισμοί, διαφορετικών ταχυτήτων και επιπέδων.
* Λευτέρης Παπαγιαννάκης, νομικός, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας
http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.dika-sas&id=5560
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου