Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Πάπας Φραγκίσκος από τα Τίρανα: «Παράδειγμα συνύπαρξης των θρησκειών η Αλβανία»

Πάπας Φραγκίσκος από τα Τίρανα: «Παράδειγμα συνύπαρξης των θρησκειών η Αλβανία»Ο Πάπας Φραγκίσκος εξύμνησε την Κυριακή κατά την άφιξή του στα Τίρανα την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκειών στην Αλβανία, δηλώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να «χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη θρησκεία» για να δικαιολογεί τη βία. 


«Κανείς να μην σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει το Θεό ασπίδα όταν σχεδιάζει και εκτελεί πράξεις βίας και περιφρόνησης! Κανείς να μην χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη θρησκεία για να ΄πραγματοποιεί τις ενέργειές του που είναι αντίθετες με την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», τόνισε ενώπιον της αλβανικής ηγεσίας, παρουσιάζοντας το αλβανικό πολιτικό σύστημα και την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκειών στην Αλβανία ως «ένα πρότυπο».

Ο 77χρονος Ποντίφικας, που έδειχνε χλωμός και καταβεβλημένος, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό σε «μια χώρα ηρώων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία του έθνους και μια χώρα μαρτύρων που θυσιάστηκαν για την πίστη τους αντιμετωπίζοντας τις διώξεις». 

Ο Πάπας εξήρε τη στάση της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας στην Αλβανία: «Το αμοιβαίο κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ καθολικών, ορθοδόξων και μουσουλμάνων είναι πολύτιμο αγαθό για τη χώρα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην εποχή μας». Σημείωσε επίσης ότι η «αληθινή έννοια της θρησκείας προδίδεται από εξτρεμιστικές ομάδες που διαστρεβλώνουν και εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων δογμάτων, και τις μετατρέπουν σε επικίνδυνο παράγοντα αντιπαράθεσης και βίας».

Στην ομιλία του, ο Φραγκίσκος απευθυνόταν σε όλες τις θρησκείες, υποδηλώνοντας επίσης σαφώς ότι η επικαιρότητα σημαδεύεται από τις βιαιότητες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που δρα στο Ιράκ και τη Συρία.

«Μακάρι η Αλβανία να συνεχίσει (να πορεύεται) συνεχώς σε αυτό δρόμο αποτελώντας πρότυπο για πολλές χώρες», δήλωσε.

«Η εμπειρία της Αλβανίας δείχνει ότι μια ειρηνική και γόνιμη συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και κοινοτήτων διαφορετικών θρησκειών είναι όχι μόνο επιθυμητή, αλλά εφικτή και ρεαλιστική. Είναι κάτι πρέπει να προστατεύεται και να τρέφεται καθημερινά, ενισχύοντας την παιδεία για τον σεβασμό στις διαφορές και τις ιδιαίτερες ταυτότητες», υπογράμμισε.

Η έκκληση του Ποντίφικα ήταν πολύ γενική, με αναφορά βεβαίως στις διχόνοιες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, στη Μέση Ανατολή ιδιαίτερα, αλλά και στη διχόνοια μεταξύ καθολικών και ορθοδόξων (όπως στην Ουκρανία) και σε άλλες συγκρούσεις μεταξύ θρησκειών, επισημαίνουν οι ειδικοί υπογραμμίζοντας ότι ο Πάπας εκτιμά πως είναι σε εξέλιξη «ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος τμηματικά». 

Ο Ποντίφικας κάλεσε την αλβανική ηγεσία και τη νεολαία να «απαντήσουν στις νέες προκλήσεις». 

«Σε έναν κόσμο που τείνει προς την οικονομική και πολιτισμική παγκοσμιοποίηση, πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε η οικονομική ευημερία και η ανάπτυξη να είναι στη διάθεση όλων, και όχι μόνο μιας μερίδας του πληθυσμού. Επιπλέον, καμιά τέτοιου είδους ανάπτυξη δεν θα είναι αληθινή αν δεν είναι επίσης αειφόρος και δίκαιη, δηλαδή αν ξεχνά τα δικαιώματα των φτωχών και δεν σέβεται το περιβάλλον».


Τον Πάπα υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ο οποίος του χάρισε ένα κύπελλο με χώμα από την Αλβανία. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε στον Έντι Ράμα ότι η Αλβανία είναι «παράδειγμα διαθρησκευτικής αρμονίας» και καυτηρίασε τη στάση όσων, επικαλούμενοι το Θεό, «σχεδιάζουν και φέρουν σε πέρας πράξεις βίας και καταπίεσης». 

Κατά την 11ωρη παραμονή του στην Αλβανία, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συναντήθηκε με τους αλβανούς πολιτικούς ηγέτες και επισκέφθηκε κοινωνικό κέντρο με ορφανά και άτομα με ειδικές ανάγκες, 20 χιλιόμετρα από τα Τίρανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου