Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Οι Σέρβοι ανησυχούν για μείωση πληθυσμού σε Σερβία και Σκόπια και για πληθυσμιακή αύξηση των Αλβανών

Την ανησυχία τους εκφράζουν τα μέσα ενημέρωσης  της Σερβίας για την επιβεβαίωση από τις αρχές ότι αυξήθηκε σημαντικά η γήρανση του πληθυσμού, εξαφανίστηκαν χωριά και μικρές πόλεις από έλλειψη κατοίκων  και τα στοιχεία για την υπογεννητικότητα, που είναι το κύριο πρόβλημα  της σερβικής κοινωνίας.

Σέρβοι ανησυχούν για τη σταθερή αύξηση του αλβανικού πληθυσμού στην επαρχία Σάντζακ  καθώς στο Πρέσεβο και στο Μπουγιάνοβατς
Η μέση ηλικία του πληθυσμού στη Σερβία είναι τα 41 χρόνια και εντάσσεται στη ομάδα των ατόμων μεγάλης ηλικίας.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης σκιαγραφούν το πρόβλημα  της σερβικής κοινωνίας: «Οι Σέρβοι θα γίνουν εθνική μειονότητα;», «Στη Σερβία εγκαταλείφθηκαν 1600 χωριά», «Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρώπη», «Ο σερβικός λαός αργοπεθαίνει», «Οι Σέρβοι εξαφανίζονται, τέσσερις κηδείες σε κάθε μία γέννηση».

Στην πραγματικότητα, το ποσοστό των γεννήσεων είναι ένα ανησυχητικό  φαινόμενο στη Σερβία,  αφού, σχεδόν, μια πόλη εξαφανίζεται κάθε χρόνο. Με άλλα λόγια, η Σερβία κάθε χρόνο μειώνεται κατά 60 χιλιάδες κατοίκους.

Αλλά, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Σερβία. Η δημογραφική δομή των Βαλκανίων  αλλάζει .

Το ίδιο συμβαίνει και με τα Σκόπια. Για πρώτη φορά, από το 1948,  ο σλαβικός πληθυσμός του νοτιοσλαβικού κράτους, έχει πέσει κάτω από το επίπεδο του 50% των γεννήσεων.

Μεγάλη αύξηση των γεννήσεων παρουσιάζουν δήμοι οι οποίοι είναι αμιγώς Αλβανικοί, ενώ σημαντική μείωση παρουσιάζουν δήμοι που είναι αμιγώς σλαβικοί.

Στα Σκόπια – γράφει το δημοσίευμα του «Σέκουλι», λόγω της πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ των Σλάβων και Αλβανών ηγετών για την κυβέρνηση, τελευταία απογραφή έγινε το 2002. Έτσι, ως πληθυσμιακά στοιχεία έχουν παραμείνει εκείνα που έλεγαν ότι η χώρα είχε 2.022.547 κατοίκους.

Σε αυτόν τον αριθμό, αν και μειώνεται σταθερά ο σλαβικός πληθυσμός, οι εθνικά Σλάβοι εξακολουθούν να θεωρούνται επίσημα ως πλειοψηφία, έχοντας 1.297 000 ή 64,2%, ενώ οι Αλβανοί 509.083 ή 25,2 %, ενώ η πραγματικότητα, σήμερα, είναι διαφορετική.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου