Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Νισάνι: Η Ελλάδα να αποσύρει την εμπόλεμη κατάσταση. Βενιζέλος: Να λυθεί το Σύμφωνο για τα "θαλάσσια σύνορα"

O Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι δέχθηκε σήμερα τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ.  Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο Νισάνι και ο Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας και τις ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε διμερές και πολυμερές σχέδιο, καθώς και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Ο Νισάνι ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για τη στήριξη που η  Ελλάδα έδωσε στην Αλβανία κατά τη διαδικασία δημοκρατικού μετασχηματισμού,  φιλοξενίας πολλών μεταναστών και στην Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση. "Δεδομένου ότι υπάρχουν δύο χώρες, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ζουν σε καλή γειτονιά και μεταξύ τους υπάρχει μια συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, είναι απαραίτητο  το ελληνικό Κοινοβούλιο να αποσύρει την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία που τέθηκε από το βασιλιά της Ελλάδας το 1940 και βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και να αναγνωριστει το θέμα των αλβανών πολιτών και της ακίνητης περιουσίας τους στην Ελλάδα» τόνισε ο Νισάνι.
 άρει το δίκαιο του πολέμου και να αναγνωριστεί το δικαίωμα  της Το ακίνητο βρίσκεται δίπλα στους Αλβανούς πολίτες », είπε ο πρόεδρος.
Ο κ. Βενιζέλος  δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κηρύξει κατάσταση ειρήνης με την Αλβανία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από το 1987 και οι Αλβανοί πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στα ελληνικά δικαστήρια, ή  στα Ευρωπαϊκά για τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας, ενώ ζήτησε να λυθεί το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας , με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ο πρόεδρος Νισάνι δήλωσε υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για την ΑΟΖ, με βάση το πνεύμα  κατανόησης και σεβασμού της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας.
Ο Νισάνι ζήτησε από το συνομιλητή του η Ελλάδα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, προσθέτοντας ότι η Αλβανία θα συνεχίσει να συμβάλει στη βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, σημειώνοντας επίσης ότι ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο έχει αποδειχθεί να είναι ένας παράγοντας σταθερότητα στην περιοχή και πέραν αυτής.
Από την πλευρά του, ο  υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η στήριξη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια θα είναι μία από τις προτεραιότητες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προεδρίας της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου