Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ξέρας: Ευκαιρίες εργασίας για τους Αλβανούς πολίτες, τόσο στην εγχώρια αγορά , όσο και σε χώρες της ΕΕ και πέραν αυτής

Η Αλβανική νομοθεσία για τη μετανάστευση φέρνει στην στρογγυλή τράπεζα τους εκπροσώπους των κεντρικών οργάνων, των διεθνών οργανισμών, διπλωματικούς εκπροσώπους και της κοινωνίας των πολιτών.
 Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και το Διεθνές Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), διοργάνωσαν στα Τίρανα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την εφαρμογή της αλβανικής νομοθεσίας για τη μετανάστευση σε θέματα απασχόλησης .

Ο σκοπός αυτής της συγκέντρωσης ήταν η ανάλυση της προόδου της εφαρμογής του νόμου "Σχετικά με τη μετανάστευση των Αλβανών πολιτών για την απασχόληση» (αρ. 9668, με ημερομηνία 18.12.2006, όπως τροποποιήθηκε), καθώς και η συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από τους εκτελεστικούς οργανισμούς και οι σχετικές συστάσεις για νομοθετικές τροποποιήσεις.
Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας, σημείωσε ότι, «η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την εφαρμογή των διμερών συμφωνιών για την μετανάστευση των υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς απασχόλησης και ότι η βελτίωση του νομικού πλαισίου στον τομέα αυτό, σύμφωνα με τις νέες πραγματικότητες θα δώσει μια νέα ώθηση σε αυτή τη διαδικασία, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του σημερινού καθεστώτος, αλλά και στην υπογραφή νέων συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα ​​από αυτήν. "
Ο Υπουργός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στο τραπέζι -  εκπροσώπους των κεντρικών οργάνων, των διεθνών οργανισμών, των διπλωματικών αποστολών των χωρών με τις οποίες η Αλβανία έχει υπογράψει συμφωνίες για την απασχόληση, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών - για τις προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας να επανενεργοποιήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες για την απασχόληση με τις χώρες της ΕΕ, και για τις νέες πρωτοβουλίες που ανέλαβε για να διαπραγματευτεί και να υπογράψει νέες συμφωνίες, όχι μόνο στον τομέα της απασχόλησης, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης με άλλες χώρες της ΕΕ και πέραν αυτής.
Ο κ. Ξέρας μίλησε για την πρόοδο της υλοποίησης των συμφωνιών για την απασχόληση με την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και  ενημέρωσε ότι σύντομα αναμένεται να υπογράψει νέες συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως την Κύπρο, το Κατάρ και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον υπουργό είναι  καθήκον των αρμόδιων φορέων για να παρέχουν ευκαιρίες απασχόλησης για τους Αλβανούς πολίτες, τόσο στην εγχώρια αγορά,όσο και  στο εξωτερικό, προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία όπου κι αν βρίσκονται. "Αυτό καθίσταται δυνατό μέσω απαραίτητων νομικών βελτιώσεων και τη συμμόρφωση της με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία σε αυτόν τον τομέα, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς των χωρών προορισμού των Αλβανών πολιτών που μεταναστεύουν για λόγους απασχόλησης."
Η Μόνιμη Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών στην Αλβανία, η κα. Zineb Touimi-Benjelloun, τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής και δήλωσε έτοιμη, για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, να στηρίξει το Υπουργείο Εργασίας κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης της νομοθεσίας στον τομέα της μετανάστευσης για λόγους εργασίας.
Στο τραπέζι παρουσιάστηκε μια ολοκληρωμένη ανάλυση του Νόμου «Περί μετανάστευσης των Αλβανών πολιτών για λόγους εργασίας" και οι νομικές πράξεις του. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη ανάλυση της νομοθεσίας σε αυτόν τον τομέα, καθώς και τις τρέχουσες πρακτικές στην εφαρμογή του.
Η σημερινή συνάντηση ήταν μια σειρά από δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών για τη βελτίωση της πολιτικής και της μεταναστευτικής νομοθεσίας στη χώρα, τα οποία είναι πολύ  σημαντικά  καθώς απευθύνονται σε περίπου 27,5% του αλβανικού πληθυσμού, ο οποίος είναι στη μετανάστευση.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας εξέφρασαν την πλήρη δέσμευση να εφαρμόσουν τις συστάσεις από την στρογγυλή τράπεζα στην τρέχουσα νομοθεσία, είτε με την αναθεώρηση του νόμου, ή με το σχεδιασμό ενός εντελώς νέου νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου