Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Τα 5 συμβόλαια θανάτου με λεία 1 εκατ. για την αλβανική μαφία

Ύποπτοι και για τρομοκρατικό χτύπημα
Στα ίχνη της αλβανικής μαφίας που εμπλέκεται σε αιματηρές ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, ακόμη και συμβόλαια θανάτου βρίσκεται η αστυνομία μετά τη σύλληψη του μακελάρη στο Μικρολίμανο.


Μέσα από την απολογία και την εγκληματική δράση του 41χρονου Αρμπέρ Μπάκο, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής κατάφεραν να εντοπίσουν δύο ακόμη σεσημασμένους Αλβανούς κακοποιούς, οι οποίοι φαίνεται ότι αποτελούν τον «εκτελεστικό βραχίονα» δύο τουλάχιστον μελών του διευθυντηρίου των φυλακών.

Ο ένας από αυτούς, μάλιστα, ελέγχεται για τη συμμετοχή του σε εκτέλεση πέντε συμβολαίων, ένα από τα οποία σε βάρος ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 35χρονος Γκλοντιάν Αρμπέν ήταν ο άμεσος συνεργός του πιστολέρο της Ακτής Δηλαβέρη. Μαζί είχαν πραγματοποιήσει την ένοπλη επίθεση σε βάρος του νυχτερινού μαγαζιού στο Μεταξουργείο, όπου είχε δολοφονηθεί ο 43χρονος θαμώνας. Ο Α. Μπάκο μάλιστα τον υπέδειξε ως εκείνον που γάζωσε το μπαρ.

Οι δυο τους είχαν επιχειρήσει να ληστέψουν και τον Αιγύπτιο στο κατάστημα συναλλάγματος στο κέντρο της Αθήνας, όπου πυροβόλησαν με καλάσνικοφ χωρίς να τραυματίσουν το θύμα τους.

Ο Γκλοντιάν ήταν και στο Μικρολίμανο τα ξημερώματα του Σαββάτου, λίγο πριν ο Μπάκο φέρει το όπλο από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν και πυροβολήσει αδιακρίτως, τραυματίζοντας 15 ανθρώπους.

Οπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα, ο Γκλ. Αρμπέν είναι δραπέτης των φυλακών Κέρκυρας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 18 ετών για μεταφορά ναρκωτικών και κλοπές. Ηταν γνωστός στις αρχές ήδη από το 1997, όταν σε ηλικία κάτω των 18 ετών συνελήφθη στους Αμπελοκήπους για κλοπές.

Από τον φάκελό του προκύπτει ότι το 2005 και το 2006 συμμετείχε σε αιματηρές επιθέσεις με πιστόλι και μαχαίρια εναντίον Αλβανών στον Αγ. Παντελεήμονα.

Τελικά, συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης στα Σεπόλια. Μαζί του ήταν και ένας ακόμη συμπατριώτης του με το όνομα Δήμο Μέτσι. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τον περασμένο Ιούλιο για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι βαρύνεται με πλήθος κατηγοριών που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Πηγές αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος είναι πολύ πιθανό να έχει αναλάβει την εκτέλεση συμβολαίων θανάτου για λογαριασμό έγκλειστων βαρυποινιτών.

«Ο Μέτσι συμμετείχε στην ίδια ομάδα με τον έγκλειστο ''Ράμπο'', τον 29χρονο που εκτίει ποινή φυλάκισης για συνέργεια στη δολοφονία του φιλάθλου του ΠΑΟ, Μιχάλη Φιλόπουλου, στην Παιανία. Μαζί τους ήταν ο 31χρονος ''Πιτσίλας'' που στις 21 Μαΐου 2014 δολοφονήθηκε στον Κορυδαλλό», σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής».

Ο «Πιτσίλας» ελεγχόταν ως ύποπτος για τη δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο, ενέργεια που ανέλαβαν οι «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο η δολοφονία του «Πιτσίλα» να έγινε από «δικούς του», προκειμένου να εκλείψει το ενδεχόμενο διαρροής πληροφοριών για τους «εντολείς» της δολοφονικής ενέργειας.

Οι αστυνομικοί τώρα εξετάζουν την υπόγεια σχέση του Μέτσι και συνεργών του με την εκτέλεση συμβολαίων θανάτου με... τζίρο 1 εκατ. ευρώ.

Ενα από αυτά αφορούσε τη δολοφονία ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ που είχε υπηρετήσει σε υπηρεσία πρώτης γραμμής της Ασφάλειας Αττικής και σήμερα βρίσκεται στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Η τιμή του συμβολαίου λέγεται ότι έφτανε τα 200.000 ευρώ.

Αλλα τόσα -τουλάχιστον- εκτιμάται ότι είχαν λάβει οι μαφιόζοι και για την ανθρωποκτονία τριών ή τεσσάρων ακόμη «ανταγωνιστών» κακοποιών. Πρόκειται για πρωτοκλασάτα μέλη αντίπαλων φατριών του εγκλήματος -ένα από τα πληρωμένα συμβόλαια μάλιστα εκτελέστηκε στην Ηλεία. Επιπλέον, το τελευταίο καλοκαίρι υπήρχε μια αναστάτωση στους αστυνομικούς που αφορούσε τις πληροφορίες για απόπειρα υλοποίησης ενός εκ των «συμβολαίων». Ο εκτελεστής ακολούθησε τον στόχο του στην επαρχία, αλλά η δολοφονία αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που είχε λάβει...

Ο 30χρονος Μέτσι θεωρείται πολύ «δραστήριος» στις παράνομες συμφωνίες του. Η αστυνομία φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να κρύβεται -κατόπιν παραγγελίας επίσης- και πίσω από την εμπρηστική επίθεση στις 8 Νοεμβρίου σε γνωστό κλαμπ με στριπτίζ της Μεταμόρφωσης που συνοδεύτηκε με σοβαρό τραυματισμό Ρωσίδας χορεύτριας, ενώ ελέγχεται επίσης για υπόθεση ληστείας με τραυματισμό σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ.

Μετά τη φυλάκιση του «Ράμπο» και την εξόντωση του «Πιτσίλα», δεν αποκλείεται ο Μέτσι να αναζήτησε νέο συνεργό για τις «δουλειές» του. Είναι πολύ πιθανό το νέο του «δεύτερο βιολί» να ήταν ο Γκλοντιάν Αρμπέν, ο οποίος πιάστηκε στα δίχτυα των διωκτικών Αρχών καθ' υπόδειξη του μακελάρη του Μικρολίμανου.

«Η αρχή της εξάρθρωσης έγινε με τη σύλληψη του Μέτσι. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα τα στοιχεία θα μας οδηγήσουν σε άλλα πλοκάμια της αλβανικής μαφίας που λυμαίνεται την αθηναϊκή νύχτα», μας είπε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Ευέλικτες ομάδες, χωρίς αυστηρή ιεραρχική δομή, όπου οι πιο «ισχυροί» γρήγορα αναλαμβάνουν την πρωτοκαθεδρία, επικρατούν στα κυκλώματα της νύχτας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, η ομάδα στην οποία επιχειρούσε να ανελιχθεί ο πιστολέρο της Ακτής Δηλαβέρη ξεκίνησε τη δράση της στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν δημιουργήθηκε στην Αθήνα μια εικοσαμελής συμμορία Αλβανών κακοποιών που έκαναν εισαγωγή ναρκωτικών -κυρίως- από την Αλβανία, αλλά και ληστείες.

Αρχηγοί της συμμορίας ήταν δύο σεσημασμένοι Αλβανοί, γνωστοί ως «Μερκούρι» και «Ντάσι», οι οποίοι θεωρούνταν ιδιαίτερα σκληροί. Ο ένας από αυτούς, ο «Ντάσι», κατηγορήθηκε το 1999 μαζί με άλλους ομοεθνείς του για την απαγωγή ενός νεαρού Αλβανού τον οποίο υπέβαλε σε φοβερά βασανιστήρια, όπως πρόκληση εγκαυμάτων με ηλεκτρικό σίδερο και άλλα.

Πειθήνιο όργανο
Μετά το καλοκαίρι του 2007, ο «Ντάσι» και ο «Μερκούρι» συγκρούστηκαν για τη μοιρασιά των κερδών από το εμπόριο ναρκωτικών. Αφησαν πίσω τους 11 νεκρούς και 13 τραυματίες.

Ο Αρμπέρ Μπάκο, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είχε εξελιχθεί σε πειθήνιο όργανο μιας σκληρής εγκληματικής ομάδας και είχε αναλάβει τον ρόλο του «εκκαθαριστή» για λογαριασμό της.

Με άκρη του κουβαριού τον Α. Μπάκο και τις σχέσεις του με την υπόλοιπη συμμορία, οι αστυνομικοί επιχειρούν τώρα να διαπιστώσουν αν τα υπόλοιπα μέλη που ο ίδιος ανέφερε μπορεί να συμμετείχαν σε κάποιες από τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα.

Παρά τις επιτυχίες της αστυνομίας, το 90% των συμβολαίων θανάτου παραμένει ανεξιχνίαστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 30 «πληρωμένες» δολοφονίες ανάμεσα στα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος ή άλλες ενέργειες με θύματα ποινικούς δεν έχουν διαλευκανθεί.

Ανάμεσά τους και η δολοφονία του 40χρονου ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου Μπάμπη Λαζαρίδη έξω από ξενοδοχείο στη λεωφόρο Ποσειδώνος στις 13 Δεκεμβρίου 2008.

Κατά μία εκδοχή, οι αξιωματικοί δεν μπορούν να βρουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν την πραγματική ταυτότητα των φυσικών και ηθικών αυτουργών των ανθρωποκτονιών.

Συνήθως είναι αλλοδαποί που εναλλάσσονται ή... εξολοθρεύονται από τους «εντολείς» τους. Ωστόσο, υπάρχει και το άλλο σενάριο, η ΕΛ.ΑΣ να αφήνει ανενόχλητη την αυτοκάθαρση και την αλληλοεξόντωση των μελών του οργανωμένου εγκλήματος, αφού αυτή η πρακτική είναι η πιο αποτελεσματική...

ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. apo tetia apovrasmata prepei na apalasontai oi koinonies dia pantos
    tora tha prepei na ton pidhane 10 mavroi synexos gia mia vdomada gia na isiosei kai na einai kai enas se etoimotita oste na pernei ti dosi dioti tha ipotropiazei synexeia

    ΑπάντησηΔιαγραφή