Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Μιμόζα Φέρραϊ: «Ο ΞΕΡΡΑΣ – ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ»

ΞΕΡΡΑΣ: «Είμαι Έλληνας και θα πεθάνω Έλληνας».

Με το πρωτοσέλιδό της  31ης Ιανουαρίου, η εφημερίδα SHQIPTARJA.COM,  η οποία πρόσκειται στην αλβανική αντιπολίτευση, μέσα από συνέντευξη που έρχεται  πέρα από τον Ατλαντικό ,πρώην συμφοιτήτριας του Υπουργού Εργασίας, κ. Σπύρου Ξέρρα, ονόματι  MIMOZA FERRAJ, βάζει στο στόχαστρο τον κ. Ξέρρα.



Και η εφημερίδα και η κυρία της συνέντευξης στην εξομολόγησή της, πάνε να βάλουν φρύδια και βγάζουν τα μάτια τους. Αποσκοπώντας να κατηγορήσουν ενώπιον του αλβανικού κοινού τον Υπουργό Εργασίας, πέτυχαν το αντίθετο: τον ανέδειξαν περισσότερο. Γιατί τόνισαν τη συνέπεια του λόγου και την ακράδαντη αγάπη για τον τόπο του, για την ιδιαίτερη Πατρίδα του, τη Βόρειο Ήπειρο. Την οποία δεν την έκρυβε και δεν την κρύβει. Και το αποδεικνύει όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα.


            Παραθέτουμε αποσπάσματα της συνέντευξης, την οποία οι εμπνευστές της συνέλαβαν ως ενοχοποιητική για τον κύριο Ξέρρα, αλλά που δεν προέκυψε τέτοια για τους Βορειοηπειρώτες.


Ερώτηση: Πώς τον γνωρίσατε το Σπύρο Ξέρρα;

Απάντηση: Με τον Ξέρρα ήμασταν στην ίδια ομάδα, φοιτητές της Σχολής Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Τιράνων. Ήταν φρόνιμο παιδί που είχε μεγάλη αγάπη για την καταγωγή του. Αυτός στα διαλλείματα μεταξύ των ωρών μαθημάτων, έβγαινε στο μαυροπίνακα κι έγραφε στα ελληνικά  το  όνομά του και μας έλεγε: Εγώ άρχισα να γράφω αλβανικά πολύ αργότερα. Είχε ιδιαίτερη κλίση στην περιγραφική (αναλυτική) γεωμετρία. Επίσης ήταν πολύ φιλικός με τις συμφοιτήτριες, γιατί ήταν πολύ ήπιο σαν παιδί και βοηθούσε τα κορίτσια στα προσχέδια που κάναμε, ιδιαίτερα ομαδικά…. Το πρώτο έτος ο Ξέρρας  δεν προβιβάστηκε  στην ύλη Ιστορία του Κόμματος. Ο Ξέρρας στενοχωρήθηκε πολύ και του είχε γίνει έμμονη ιδέα ότι «ο καθηγητής δεν τον πέρασε γιατί αυτός ήταν έλληνας».


Ερώτηση: Τι έλεγε για την καταγωγή της οικογένειάς του και για τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας;

Απάντηση: Θεωρώ ότι πρέπει να τονίσω τα εξής: Την υπερηφάνειά του για την καταγωγή. Ήταν το πρώτο πράγμα που ξεχώρισα εγώ στο Σπύρο και όχι μόνο εγώ, αλλά όλη η τάξη και γι’ αυτό του βγάζω το καπέλο. Γιατί όποιος δεν δε σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να σεβαστεί τους υπόλοιπους. Ο Σπύρος, περισσότερο από μια φορά το εξέφραζε ανοικτά και με ισχυρό συναισθηματικό ύφος ότι «ήταν έλληνας και θα πέθαινε έλληνας». …  Ο Σπύρος έλεγε ξεκάθαρα ότι η Δερβιτσάνη ήταν ελληνικό έδαφος και θα έρχονταν η ώρα που το δίκιο θα επανορθώνονταν… Ο Σπύρος ήταν βαθιά πεπεισμένος ότι κάποια μέρα η υπόθεση της Βορείου Ηπείρου θα επιλύονταν… Εμείς βλέπαμε έναν Σπύρο-ήσυχο αρνάκι όταν συζητούσαμε για οποιοδήποτε άλλο θέμα, κι έναν άλλο Σπύρο –Ταρζάν όταν μιλούσε για την ελληνική υπόθεση. Ο Σπύρος για τη Βόρειο Ήπειρο δε μιλούσε μόνο, αυτός είχε σχέδια και πλατφόρμες. Αυτός γνώριζε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, ποιο ήταν το πρόβλημα και πώς θα επιλύονταν.  Το πρόβλημα για το Σπύρο ήταν ότι η Βόρειος Ήπειρος ήταν ελληνικό έδαφος και θα πρέπει να ενωθεί με την Ελλάδα. Και τη λύση θα την έδιναν  οι Έλληνες που ζουν στην Αλβανία σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση.


            Παραθέσαμε μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη που σχεδιάστηκε για να πλήξει τον Ξέρρα, αλλά που μας τον ανέδειξε περισσότερο, φωτίζοντας κάποιες πτυχές των νεανικών χρόνων, τότε που οι ιδέες γίνονται συνείδηση και τα σχέδια πράξεις. Έτσι βλέπουν οι αλβανοί τον Ξέρρα και όποιον βορειοηπειρώτη ασχολείται με την πολιτική ή κάνει καριέρα. Μας βλέπουν όλους σαν μεγάλους πατριώτες. Εμείς διαχωρίζομε τα παιδιά μας σε πατριώτες και προδότες. 
Γιαννικώστας

1 σχόλιο: