Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας στην ερώτηση της Άννας Ασημακοπούλου σχετικά με τις συντάξεις ΟΓΑ ομογενών


c_400_225_16185078_0___images_stories_politika-prosopa_annaasimakopoulou.jpg
Με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας σε ερώτησή της σχετικά με τις συντάξεις ΟΓΑ των ομογενών από τη Βόρεια Ήπειρο, η βουλευτής Ιωαννίνων κ. Άννα Ασημακοπούλου χαρακτήρισε «σκληρό» το νέο πλαίσιο συνταξιοδότησης των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Η κ. Ασημακοπούλου σχολίασε πως η απόδειξη της 20ετούς παραμονής των ομογενών μας από τη Βόρεια Ήπειρο στην Ελλάδα καθίσταται δύσκολη και εξαιτίας αυτής της προϋπόθεσης ταλαιπωρούνται άδικα αρκετοί υπερήλικες Βορειοηπειρώτες στην περιοχή μας. 
Σύμφωνα με τη βουλευτή, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας μας, το πλαίσιο «χρήζει επανεξέτασης» με γνώμονα την κατανόηση για τους ανθρώπους αυτούς, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων.
Η απάντηση παρατίθεται αναλυτικά παρακάτω:
Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας στην ερώτηση της Άννας Ασημακοπούλου σχετικά με τις συντάξεις ΟΓΑ ομογενών από την Αλβανία
ΘΕΜΑ: « Συντάξεις ΟΓΑ Ομογενών από την Αλβανία »
ΣΧΕΤ: α) Ερώτηση Βουλής αρ.πρωτ. 5801/14.01.2013
β)το με αριθμ.πρωτ. 6156/4.02.13 έγγραφο του ΟΓΑ
Σε απάντηση της αρ.πρωτ. 5801/14.01.2013 Ερώτησης Βουλής, που κατατέθηκε από τη Βουλευτή κ. Άννα Μισέλ - Ασημακοπούλου, σχετικά με το αναφερόμενο θέμα και σύμφωνα με το ανωτέρω (β) σχετικό έγγραφο του ΟΓΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1.Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1296/1982 (ΦΕΚ ΑΪ128/12.10.1982), ο ΟΓΑ ως εντολοδόχος Ειδικού Λογαριασμού, χορηγούσε σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα και περίθαλψη σε υπερήλικα, ανασφάλιστα, οικονομικά αδύναμα, άτομα, Έλληνες ή ομογενείς, εφόσον, εκτός των άλλων προϋποθέσεων, διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα, δεν ελάμβαναν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, σε περίπτωση εγγάμων, σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή, εκτός εάν επρόκειτο:
α) για σύνταξη μικρότερη από το ποσό της βασικής σύνταξης (σύνταξης χωρίς εισφορές) που χορηγεί ο ΟΓΑ (ν. 4169/1961).
β) για βοηθήματα ή άλλης μορφής οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε αναξιοπαθούντα πρόσωπα από τα ειδικά προγράμματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή οποιοδήποτε άλλο φορέα, εσωτερικού ή εξωτερικού.
Επίσης το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημά τους, από οποιαδήποτε πηγή, των συντάξεων συμπεριλαμβανομένων, δεν έπρεπε να υπερβαίνει το ύψος των ετήσιων συνταξιοδοτικών παροχών βασικής σύνταξης που χορηγεί ο ΟΓΑ στον αγρότη, ή το αγροτικό ζευγάρι, αντίστοιχα. Το ποσό αυτό, για το έτος 2012, ανερχόταν σε 5.040 ευρώ και 10.080 ευρώ, αντίστοιχα.
Ειδικές διατάξεις για τη χορήγηση της ανωτέρω παροχής σε ομογενείς με χώρα καταγωγής την Αλβανία δεν υπήρχαν.
2. Με το ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α/222/12.11.12) έγινε ανασχεδιασμός του πλαισίου συνταξιοδότησης των ανασφάλιστων υπερηλίκων και από 1-1-2013 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων χορηγείται, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) έχουν συμπληρώσει το 67° έτος της ηλικίας τους.
β) δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού και, σε περίπτωση εγγάμων, δεν λαμβάνει ο/η σύζυγος τους σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής λόγω γήρατος, του άρθρ. 4 του ν. 4169/1961 (βασική σύνταξη).
γ) διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι (20) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.
δ) το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ, ή στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ.
Ο νόμος όρισε ότι, οι εκκρεμείς αιτήσεις καθώς και αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι 31-12-2012 κρίνονται με τις διατάξεις του νόμου αυτού, εκτός του ορίου ηλικίας που ορίζεται το 65° έτος.
Επίσης, προβλέπει ότι με τα κριτήρια που ορίζονται σε περιπτώσεις β έως και δ'ανωτέρω επανακρίνονται από 1-1-2013 και όσοι έχουν ήδη καταστεί συνταξιούχοι.
Στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη από Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, διακόπτεται η σύνταξη.
3. Από τον ΟΓΑ άρχισαν να αποστέλλονται στις αρχές Φεβρουάριου προσωπικές επιστολές προς τους λαμβάνοντες την παροχή, με τις οποίες ενημερώνονται για τα νέα κριτήρια.
Στην περίπτωση συνταξιούχων ανασφάλιστων υπερηλίκων που δεν δικαιούνται σύνταξη, καλούνται να καταθέσουν δικαιολογητικά (που να το αποδεικνύουν) αλλά και προκειμένου να ελεγχθεί αν συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του νόμου για να συνεχιστεί η χορήγηση της σύνταξής τους.
4. Όσον αφορά στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν πριν την ψήφιση του ν. 4093/12-11-2012 σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
α) Ο Οργανισμός στα πλαίσια ελέγχου των συνταξιοδοτικών του παροχών διενήργησε το έτος 2011 απογραφή - έλεγχο των συνταξιούχων ανασφάλιστων υπερηλίκων, ομογενών από την Αλβανία. Για τον έλεγχο αυτό ζητήθηκε με προσωπική επιστολή στους δικαιούχους να υποβάλλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Μέσω της διαδικασίας αυτής διαπιστώθηκε ότι 3.140 δεν είχαν τις προϋποθέσεις συνέχισης χορήγησης της σύνταξης και έγινε οριστική διακοπή της.
Επίσης 1.200 περίπου δεν παρουσιάστηκαν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί από 1 -9-2011.
β) Σύμφωνα με την ισχύουσα περί ΟΓΑ νομοθεσία (Π.Δ. 78/1998) αν από πληροφορίες ή στοιχεία που περιέρχονται στην αρμόδια, κατά περίπτωση, Υπηρεσία του Οργανισμού παρέχονται ισχυρές ενδείξεις ότι ο συνταξιούχος δεν έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη συνέχιση καταβολής της σύνταξής του, αναστέλλεται η χορήγησή της και ταυτόχρονα διενεργείται έλεγχος προκειμένου να κριθεί αν συντρέχουν ή όχι οι νόμιμες προϋποθέσεις για την επαναχορήγησή της.
Τέτοια στοιχεία είναι αναφορές από τους Ανταποκριτές του ΟΓΑ από υπαλλήλους των ΕΛΤΑ από γραφεία κίνησης νοσοκομείων κ.λ.π.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Περ/κού Υποκ/τος Ηπείρου του ΟΓΑ οι περισσότεροι έλεγχοι αφορούσαν στη μόνιμη ή όχι διαμονή στην Ελλάδα. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του ελέγχου εξαρτάται κυρίως από την ανταπόκριση του ενδιαφερομένου. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι καθυστερούν να απαντήσουν στις αλληλογραφίες ή επιστρέφονται αυτές, με ένδειξη των ΕΛ.Τ.Α, ότι δεν διαμένει στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί ως τόπος κατοικίας.
Ειδικότερα, για το έτος 2012 έγιναν 40 διακοπές συνταξιοδότησης και 43 υποθέσεις εκκρεμούν στο στάδιο έκδοσης της απόφασης, μετά από ακρόαση.

Ο Υπουργός
Ιωάννης Βρούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου