Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Στο δρόμο προς την ανεξαρτησία η Καταλονία. Πότε θα συμβεί και στη Βόρειο Ήπειρο;


Το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλονίας, της πλούσιας Αυτόνομης Περιφέρειας στη βορειοανατολική Ισπανία, ενέκρινε τη διακήρυξη που προλειαίνει το έδαφος για την διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, παρά τις αντιδράσεις της κεντρικής κυβέρνησης στην Ισπανία.

Η διακήρυξη απέσπασε το 70% των ψήφων των κομμάτων του Κοινοβουλίου. Οι παρατάξεις που την υπερψήφισαν ήσαν: το εθνικιστικό κόμμα Σύγκλιση και Ένωση (CiU) του προέδρου Αρτούρ Μας, το αριστερό αποσχιστικό κόμμα ERC και δύο μικρότεροι σχηματισμοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, οι Σοσιαλιστές και το μικρότερο κόμμα των Ciutadans (Πολίτες) ψήφισαν κατά.

Ο Αρτούρ Μας χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ψήφο του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος έχει δηλώσει πως το δημοψήφισμα θα προκηρυχθεί μέσα στο 2014. Η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει δηλώσει πως αντιτίθεται στο ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας και σκοπεύει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η διακήρυξη περιγράφει την Αυτόνομη Περιοχή των 7,6 εκατ. κατοίκων ως «κυρίαρχο πολιτικό και νομικό υποκείμενο», με δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του.

Ωστόσο, για να αποφευχθούν τριβές και παρανοήσεις, στη διακήρυξη δεν περιλαμβάνεται κάποια αναφορά στην Καταλονία ως μελλοντικού «κράτους».

Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με τρόπο αυστηρά δημοκρατικό. Επίσης, το Καταλανικό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να διαπραγματευτεί τη διαδικασία με το ισπανικό κράτος, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Μας, έχοντας επίγνωση πως η Μαδρίτη θα αντιταχθεί σθεναρά, έχει δηλώσει πως θα προσφύγει εναντίον της Ισπανίας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Την Τετάρτη, ενόψει της ψηφοφορίας, χιλιάδες άνθρωποι – υποστηρικτές και μη — του δημοψηφίσματος διαδήλωσαν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο. Η Καταλονία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ισπανία, και πολλοί κάτοικοί της πιστεύουν πως η περιοχή δεν θα βρισκόταν σε τόσο δεινή θέση εάν δεν χρειαζόταν οι φόροι που καταβάλλονται εκεί να μεταγγίζονται στη Μαδρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου