Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας παρουσίασε τα επιτεύγματα του Υπουργείου κατά τη διάρκεια του 2012 και τους στόχους για το 2013.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, ο Υπουργός  κ. Σπύρος Ξέρας παρουσίασε λεπτομερή ανάλυση των επιτευγμάτων του υπουργείου το 2012, καθώς και τους κύριους στόχους για το έτος που μόλις άρχισε.
Παρακάτω, η ομιλία του υπουργού Ξέρα:

Η Παρουσίαση του έργου για το 2012, αλλά και των στόχων και των προοπτικών του Υπουργείου Εργασίας για το 2013  έγινε παράδοση, όχι μόνο για να ενημερώσει με διαφανή τρόπο τους πολίτες της Αλβανίας, αλλά είναι επίσης και μια κορυφαία στιγμή για να αξιολογήσει όλες τις εργασίες της  διαχείρισης, τη θεσμική συνεργασία, τη συμβολή των διεθνών οργανισμών, αλλά και άλλους φορείς που εμπλέκονται σε αυτά τα επιτεύγματα.
Το κύριο επίτευγμα δεν είναι μόνο η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των παροχών, αλλά και η αύξηση των συντάξεων, τόσο στην πόλη και στο χωριό.

Η Αύξηση του κατώτατου μισθού και η μεγαλύτερη στήριξη των ειδικών ομάδων, όπως: οι γυναίκες επικεφαλής νοικοκυριών, τα ορφανά, κακοποιημένες και θύματα εμπορίας γυναίκες, τα παιδιά επαιτείας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι και εκείνοι που ζουν σε οικιστικά κέντρα, πρώην πρόσφυγες που ζουν σε δεινή οικονομική κατάσταση, τα εγκαταλελειμμένα βρέφη, Ρομά κ.λπ..
κατατάσσει την Αλβανία και την κυβέρνησή της, ως την πιο επιτυχημένη στην περιοχή για να αντιμετωπίσει την κρίση και τις επιπτώσεις της στον πολιτισμό.
Η Μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2010, από 13,7% σε 13,1% και η αύξηση της απασχόλησης σε συντονισμό με όλες τις άλλες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που επηρέασαν θετικά την αγορά εργασίας, συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση της ζωής των οικογενειών Αλβανών και στη
περαιτέρω μείωση της  φτώχειας, ιδιαίτερα της ακραίας φτώχειας.
ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ 2012
- Στον κοινωνικό τομέα - Η μείωση της φτώχειας εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας.
Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα καθορίζονται από τους διεθνείς οργανισμούς.Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2008 διαπιστώθηκε ότι η φτώχεια έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το 2005, από 25% σε 12,4%, και η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί κατά τρεις φορές, φτάνοντας το 1,2%.
Από τους Δείκτες μας  και χάρην των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας είμαστε σίγουροι ότι για την περαιτέρω μείωση της φτώχειας στη χώρα.
Από τις 120 χιλιάδες οικογένειες που συγυριζόνταν από την οικονομική βοήθεια το 2005 - αν και με συγκεκριμένες αποφάσεις μεγάλωσε η κατηγορία των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης, όπου τώρα επωφελούνται και τα παιδιά οικογενειάρχες, οι γυναίκες θύματα της βίας  - ο αριθμός των οικογενειών που υποστηρίζονται με την οικονομική βοήθεια δεν υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες.
Επίσης, με την αύξηση της χρηματοδότησης για το θέμα αυτό, από 3,2 το 2005 σε 4,4 δισεκατομμύρια σήμερα, επιτεύχθηκε ο υπερδιπλασιασμός της μέσης οικονομικής βοήθειας που επωφελούνται οι οικογένειες , φθάνοντας τα 4 800 λεκ το μήνα.
Η στήριξη με εισόδημα των ηλικιωμένων συνεχίζει να είναι ένας συνεχής και αμετάβλητος στόχος αυτής της κυβέρνησης.
Από το 2005 έως το 2012 η κατώτατη σύνταξη στο χωριό, υπεραυξήθηκε - από 3 430 λεκ το μήνα έφτασε τα 7 841, η ελάχιστη σύνταξη της πόλης έχει αυξηθεί κατά 50% από 7 850 λεκ το 2005, σήμερα είναι 11 562.
Τα παιδιά και τα δικαιώματά τους βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας.
Μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη νομοθεσία και σύμφωνα με τα διεθνή έγγραφα και με τη νομοθεσία της ΕΕ στον τομέα της προστασίας των παιδιών.
Έχουν συσταθεί οι κατάλληλες δομές  για να εξασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων αυτών, ξεκινώντας από την Κρατική Υπηρεσία για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε κεντρικό επίπεδο και συνεχίζουμε για τη δημιουργία των Μονάδων Παιδικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, όπου το 2012 σε περιφερειακό επίπεδο δημιουργήθηκαν 2 νέες μονάδες και έφτασαν τις 11, και σε τοπικό και κοινοτικό επίπεδο έχουν οριστεί 44 νέες μονάδες, που ανέρχονται σε 72 συνολικά.

Πριν από τρία χρόνια, σηκώθηκε και άρχισε να λειτουργεί μια νέα υπηρεσία για τα παιδιά, για προσωρινή φροντίδα.
Το 2012, η ​​υπηρεσία επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και οι ανάδοχες οικογένειες που παρέχουν αυτή την υπηρεσία για τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με  κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα  υποστηρίζονται με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η Νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών ολοκληρώθηκε το 2012 με πέντε διαφορετικές αποφάσεις, που καθορίζουν τη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων  και την υποχρέωσή καθεμία τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς και με το Σχέδιο Δράσης για τα Παιδιά 2012-2015.


Με κοινή εντολή του Υπουργού Εργασίας και του Υπουργού Εσωτερικών ιδρύθηκε δίκτυο των μικτών ομάδων μεταξύ της αστυνομίας και κοινωνικών λειτουργών για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των περιπτώσεων των παιδιών που χρησιμοποιούνται για επαιτεία.

Η Βελτίωση των  υπαρχουσών υπηρεσιών και η δημιουργία νέων κοινωνικών υπηρεσιών θα συνεχίσει να είναι το επίκεντρο της πολιτικής μας.
Μόνο το 2012 ολοκληρώθηκαν δύο εθνικά κέντρα στα Τίρανα: Το Σπίτι για τους ηλικιωμένους και το Σπίτι του Παιδιού "Zyber Hallulli", το οποίο προσφέρει ήδη σύγχρονη υπηρεσία, μετατρέποντας το σε υπηρεσία τύπου οικογενειακού σπιτιού .
Τα άτομα με αναπηρία υποστηρίζονται με συνέπεια από τις κυβερνητικές πολιτικές, αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό του οφέλους.
Από 90 χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες και τους φροντιστές τους, που στηρίχθηκαν με μισθούς το 2005, σήμερα ο αριθμός έχει φτάσει σε 147 χιλιάδες, ενώ ο προϋπολογισμός αυξήθηκε από 6,1 έως 13 δισ. ευρώ.
Το 2005, με την υποστήριξη από την καταβολή των 6 800 λεκ ανά μήνα σε 12 500 τυφλούς και  φροντιστές, σήμερα ο αριθμός των δικαιούχων έχει περάσει πάνω από 16 000, ενώ το ποσό του οφέλους έχει πάει σε 10 900 λεκ το μήνα.

1 400 προ-τετραπληγικοί και φροντιστές το 2005 υποστηρίχθηκαν με μηνιαία καταβολή των 6 800 λεκ ανά μήνα, και σήμερα πάνω από 12 χιλιάδες δικαιούχοι  υποστηρίζονται με 9.500 λεκ το μήνα.
Σε αυτά τα χρόνια οι προ-τετραπληγικοί έχουν λάβει ειδική πληρωμή για το πακέτο υγιεινής το οποίο ανέρχεται σε 16 000 λεκ ανά μήνα, από 0 λεκ το 2005.
Σε απάντηση στο αίτημα των ατόμων με αναπηρία, οι φροντιστές λαμβάνουν τώρα την κοινωνική ασφάλιση.
Παρά τα επιτεύγματα αυτά, η δέσμευσή μας είναι να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της ένταξης των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία, και σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επικύρωση το 2012 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών "Περί των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία" παρέχει περισσότερα δικαιώματα για αυτή την κατηγορία και προβλέπει  τη θεραπεία της αναπηρίας όχι μόνο από την ιατρική άποψη, αλλά και την κοινωνική.
Το Υπουργείο δίνει το πρώτο παράδειγμα στην ανοικοδόμηση που έχει κάνει στο εσωτερικό περιβάλλον της, καθιστώντας
προσβάσιμες τις εγκαταστάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Κατά τη διάρκεια του 2013 θα ενθαρρύνει και θα συνεργαστεί με τα κεντρικά και τοπικά δημόσια ιδρύματα για να κάνουν προσβάσιμες τις  εγκαταστάσεις τους.
Το 2012 ολοκληρώθηκαν οι ψηφιακοί χάρτες της δημογραφικής κατανομής της κοινότητας των Ρομά στην Αλβανία και της πρόσβασή τους στις υπηρεσίες και τις κοινωνικές υπηρεσίες στην Αλβανία.
Οι ψηφιακοί χάρτες θα χρησιμεύσουν ως βάση για το σχεδιασμό της εγκατάστασης των υπηρεσιών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών και τους χορηγούς, όπου δεν υπάρχουν και όπου είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες.
Ο Χάρτης της δημογραφικής κατανομής της κοινότητας των Ρομά θα εξυπηρετήσει κατά τη διάρκεια του 2013 για την καταχώριση αυτής της κοινότητας.
Κατά τη διάρκεια του 2012 πραγματοποιήθηκε η συστηματοποίηση 8 οικογενειών Ρομά σε ειδικά διαμερίσματα στο Κέντρο.
Στο Πεδίο της αγοράς εργασίας
Το Έτος 2012 σημείωσε σημαντική βελτίωση στην αγορά εργασίας, όπου μόνο από τα γραφεία εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα απασχολούνταν 20.450 άτομα, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα γραφεία εργασίας έφθασε 141.930.
 
Η Απασχόληση των Αλβανών στην εγχώρια αγορά, αλλά και την ευρωπαϊκή, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο.
Το 2012 άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας για την απασχόληση με την Ιταλία, από την οποία επωφελήθηκαν πάνω από 400 Αλβανοί πολίτες  και επανενεργοποιήθηκε η Σύμβαση Εργασίας με τη Γερμανία χάρη στην υπογραφή του Μνημονίου, που άνοιξε το δρόμο για την απασχόληση των πρώτων αλβανών νοσηλευτών στη Γερμανία. Αυτό το έτος, υπογράφτηκαν επίσης οι συμβάσεις εργασίας με το Κοσσυφοπέδιο, το Κατάρ και την Κύπρο.
Το Έτος 2012 ήταν επιτυχής όσον αφορά τη διαπραγμάτευση συμφωνιών με την ΕΕ, αλλά δεν περιορίζεται στην κοινωνική ασφάλιση.
Έτσι, φέτος διαπραγματεύθηκε συμφωνία με το Βέλγιο, τη Ρουμανία, τη Μακεδονία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Ο Κατώτατος μισθός σχεδόν έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Με την αύξηση  που σημειώθηκε το 2012 ο κατώτατος μισθός στη χώρα έφτασε τα 21 000 λεκ , από 11 800 λεκ που ήταν το 2005.

Ο κοινωνικός διάλογος και η δημιουργία σχέσεων με τους κοινωνικούς εταίρους είναι  στο επίκεντρο της δουλειάς μας.
Η ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου στην Αλβανία έχει λάβει θετικές κριτικές από την τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Η κυβέρνηση σεβάστηκε τη συμφωνία που υπεγράφη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το 2011, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, όχι την αύξησητων τιμών της ενέργειας για τρία χρόνια, την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα και την αναθεώρηση του εργατικού κώδικα. Κατά τη διάρκεια του 2012, το Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας έχει κάνει διαβουλεύσεις για σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο εργατικό κώδικα, για τις οποίες αλλαγές έχει ήδη αρχίσει να ζητείται η γνώμη από  ευρύτερες ομάδες συμφερόντων.
Στον τομέα της ισότητας των φύλων και της Βίας στην Οικογένεια
Θέλω να τονίσω ότι μόνο στη δημοκρατική διακυβέρνηση αναπτύχθηκε και ξεκίνησε η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης νομοθεσίας στον τομέα της ισότητας των φύλων και της βίας κατά των γυναικών.

Δέσμευσή μας παραμένει η ολοκλήρωση  τη διαδικασία της εγκατάστασης και της λειτουργίας των τοπικών δομών που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή της νομοθεσίας, όπου ο Εθνικός Μηχανισμός παραπομπής υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας το 2012 ανήλθε σε 10 νέους δήμους φθάνοντας συνολικά σε 24.

Για περισσότερο από ένα χρόνο για την εφαρμογή της νομοθεσίας, έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο για την υποδοχή των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας.

Το 2012, στον ​​Ποινικό Κώδικα εισήχθη για πρώτη φορά η πρόβλεψη της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα.
Η Αλβανία έχει επικυρώσει τον Κώδικα του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας."
Επίσης, στο νόμο «Περί κοινωνικών προγράμματων για να φιλοξενήσει τους κατοίκους των αστικών περιοχών" πλέον προβλέπεται η ένταξη στα προγράμματα στέγασης και των θυμάτων  της ενδοοικογενειακής βίας.

Μια ειδική ρύθμιση, για πρώτη φορά, αναγκάζει όλα τα κεντρικά θεσμικά όργανα να σχεδιάζουν στους προϋπολογισμούς τους, μετρήσιμους στόχους για την ισότητα των φύλων.

Ήδη έχουμε ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και το φύλο 2012-2014.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ 2013
Κατά τη διάρκεια του 2013 θα ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση ολόκληρου του συστήματος του Υπουργείου Εργασίας, με έμφαση στη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών. Στις αρχές του 2013 ολοκληρώνεται η μηχανογράφηση των υπηρεσιών απασχόλησης και, στη συνέχεια, και των κοινωνικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και των επιδομάτων αναπηρίας.
Ο κύριος στόχος του Υπουργείου Εργασίας για το 2013 παραμένει η αύξηση της στήριξης για τους φτωχούς  και η μείωση της φτώχειας, με την αύξηση του ποσού της ενίσχυσης για τις οικογένειες στο ποσό του 5,6%.
Κατά τη διάρκεια του 2013 ξεκινά νέο πιλοτικό πρόγραμμα σε περιοχές των Τιράνων, Δυρραχίου και Ελμπασάν, το οποίο θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερη στόχευση των ομάδων και ατόμων που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών και των ατόμων που δεν λαμβάνουν βοήθεια, αλλά αποκλείοντας κάθε οικογένεια ή άτομο που κάνει κατάχρηση.
Τον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν τα βραβευμένα έργα που επικεντρώνονται στην αύξηση των κοινωνικών επιχειρήσεων, τα οποία θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, χωρίς εισόδημα και με προβλήματα φτώχειας  και ανεργίας και θα  παρέχουν μόνιμη απασχόληση και σταθερό εισόδημα μέσω της απασχόλησης  και αυτοαπασχόλησης σε αυτά.

Η Δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, η εφαρμογή του νέου καθεστώτος της οικονομικής βοήθειας, ο προϋπολογισμός για τις πληρωμές που «διαθέτουν» και ένα καλύτερο έλεγχο των καθεστώτων στήριξης θα φέρει απτά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φτώχειας κατά τη διάρκεια του 2013.

Ο στόχος μας για το 2013 είναι η μείωση της ανεργίας κάτω από το 13% και η αύξηση της απασχόλησης, όπου μόνο τα από ενεργά προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, το 2013 θα απασχοληθούν 16 χιλιάδες άνθρωποι.

Και Κατά τη διάρκεια του 2013 θα συνεχίσει η πολιτική για την αύξηση των εσόδων για 549 χιλιάδες συνταξιούχους, η οποία θα είναι κατά μέσο όρο κατά 3-4% στην πόλη και 5% στις αγροτικές περιοχές

Αυτό το έτος θα ανακατασκευαστεί το πολυδύναμο Κέντρο στην Πολύτσανη, το Κέντρο Αναπηρίας στο Τεπελένι  και Κέντρο Υποδοχής Ρομά στα Τίρανα.

Το 2013 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπόνησης της Στρατηγικής για την Προστασία και την Κοινωνική Ένταξη 2013-2020.

Κατά τη διάρκεια του 2013 θα ξεκινήσει η υποστήριξη των παιδιών Ρομά στην υποχρεωτική εκπαίδευση με συσκευασίες τροφίμων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία τοπικών και κεντρικών θεσμών  που προβλέπεται στο νόμο «Περί Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού» και του νόμου «Ισότητα των Φύλων και Ενδοοικογενειακή Βία».

Η επαγγελματική κατάρτιση θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, όπου προβλέπουμε το άνοιγμα νέων μαθημάτων σε επαγγέλματα που απαιτούνται στην αγορά, για να προετοιμάσει ειδικούς εργαζόμενους πρόθυμοι να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.
Κατά τη διάρκεια του 2013 θα  πιστοποιηθούν 9.000 άνθρωποι, όπου προτεραιότητα θα δοθεί σε ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζονται με τη μείωση των τελών.

Η Αναγνώριση και η διαλεύκανση της μαύρης εργασίας, η προστασία των παιδιών από την εργασία και η διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας στο χώρο εργασίας για κάθε εργαζόμενο θα είναι στο επίκεντρο των 16.500 επιθεωρήσεων που θα εκτελεί κατά τη διάρκεια του 2013 το υπουργείο..

Το 2013 θα υπογραφούν 
διαπραγματευτικές συμφωνίες   με 6 χώρες στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για το άνοιγμα συμφωνιών με άλλες χώρες, κυρίως αυτές όπου ο αριθμός των Αλβανών μεταναστών είναι μεγαλύτερος, με την Ιταλία και την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου