Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Αλβανία: Με συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών η φθινοπωρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα


Φωτογραφία για Σημαντική παρέμβαση του Τέρενς Κουίκ στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ Ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στα Τίρανα η φθινοπωρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, με τη συμμετοχή άνω των 200 εκπροσώπων κοινοβουλίων των χωρών – μελών του οργανισμού. Κατά τη Σύνοδο αυτή με θέμα «ΟΑΣΕ: Προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης και ένταξης ως βάσης για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια» θα συζητηθούν, σε 3 συνεδρίες, θέματα που σχετίζονται με την προστασία των πολυεθνικών και πολυπολιτισμικών κοινωνιών στις χώρες - μέλη του ΟΑΣΕ, με την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και με τον ρόλο των ΜΜΕ στην προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης.
Στη Σύνοδο συμμετέχει και αντιπροσωπεία ελλήνων βουλευτών, αποτελούμενη από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη (επικεφαλής), Γιάννη Πλακιωτάκη και Ανδρέα Ψυχάρη, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο, από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα και από τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. Στην πρωινή συνεδρία αναφορικά με την προστασία των πολυεθνικών και πολυπολιτισμικών κοινωνιών στις χώρες - μέλη του ΟΑΣΕ, ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης, σε παρέμβασή του, αφού ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες για τη φιλοξενία τους, υπογράμμισε ότι η Αλβανία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προόδου από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μέχρι σήμερα. Οι μειονότητες στην Αλβανία, συνέχισε, βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα από ότι στο παρελθόν, πρέπει ωστόσο να γίνουν ακόμη πολλά. Οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, πρόσθεσε, είναι καλές, ειδικά στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Ψυχάρης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αποδεδειγμένα στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας θα συμβάλει, τόσο στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των αλβανών πολιτών, όσο και στην εδραίωση της ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής.
Στην ίδια συνεδρία, παρέμβαση για την τύχη των Χριστιανών στη Συρία, αλλά και για την τύχη του Πατριαρχείου Αντιοχείας έκανε ο κ. Τέρενς Κουίκ, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Στη Συρία έχουμε εκατόμβη νεκρών χριστιανών και μουσουλμάνων. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα, επειδή είμαστε η Ευρώπη των Χριστιανών, επειδή είμαστε η Ελλάδα των Ορθόδοξων Χριστιανών, ότι δεν ακούω ούτε από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ούτε από φορείς ο ΟΑΣΕ καταδίκη για αυτή τη σφαγή. Ταυτόχρονα, ανησυχούμε και για την τύχη του Πατριαρχείου Αντιοχείας, με το οποίο πάλι κανείς δεν ασχολείται.
Παράλληλα, ο κ. Κουίκ ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ, που θα γίνει εν Ολομελεία σε λίγους μήνες στη Βιέννη, να δει στην ατζέντα των συζητήσεων και το θέμα το λαθρομεταναστευτικό. Μ. Βορίδης Στην απογευματινή συνεδρία αναφορικά με την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, ο κ. Μάκης Βορίδης μίλησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το 2009 μέχρι σήμερα, και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της χώρας: το έλλειμμα από 16% βρίσκεται σήμερα στο 9%, το πρωτογενές έλλειμμα από 8% βρίσκεται σήμερα στο 1,1%, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013, αναμένεται να υπάρξει το επόμενο έτος πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%. Αυτό, επισήμανε, είχε ωστόσο κόστος, τόσο στην οικονομία, όσο και στους πολίτες. Η συσσωρευμένη ύφεση των τελευταίων 3 περίπου χρόνων ανέρχεται σε 20%, ενώ το 2013 αναμένεται να είναι 3,8%. Η ανεργία αγγίζει το 24% με προοπτική αύξησης στο 26%, ενώ παρατήθηκε και το φαινόμενο της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και της ανόδου του εξτρεμισμού, τόσο της δεξιάς, όσο και της αριστεράς.
Ταυτόχρονα, είπε, μεγάλο πρόβλημα παραμένει το δημόσιο χρέος, καθώς, όσο μειώνεται το ΑΕΠ εξαιτίας της ύφεσης, τόσο αυτό αυξάνεται, καθώς υπολογίζεται ως κλάσμα του ΑΕΠ. Πέραν του προβλήματος του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, τόνισε, ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Η ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε, είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ελλείμματος προϋπολογισμού.
Ωστόσο, βάσει του περιεχομένου της διακήρυξης της συνέλευσης του ΟΑΣΕ στο Μονακό, ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι και αξιόπιστο και ανεκτό (bearable). Αυτό σχετίζεται, τόνισε, και με τον χρόνο που δίνεται στη δημοσιονομική προσαρμογή. Εν προκειμένω, ο χρόνος είναι απαραίτητος ώστε η οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, όπως και να παρθούν γενναίες αποφάσεις από την ΕΕ και την ΕΚΤ και πιο συγκεκριμένα να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου ως προς τα επιτόκια δανεισμού που επιδεινώνουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών του νότου. Θα πρέπει, πρόσθεσε, το δημόσιο χρέος να καταστεί βιώσιμο και να συμμετέχει στην απομείωσή του και ο δημόσιος τομέας, θα πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων για τη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Συνοχής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ολοκλήρωσε ο κ. Βορίδης, ότι ο μεγάλος κίνδυνος για όλους είναι το «ξήλωμα» του ευρώ, πράγμα που θα σηματοδοτούσε την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο κοινό νόμισμα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η ελληνική αντιπροσωπεία είχε χθες συνάντηση μίας περίπου ώρας με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.-

Πηγή: ΑΠΕ  05/10/12-20:41


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου