Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών στα τρία τελωνεία της Ηπείρου!

Τι τόνισαν χθες για τη σύσκεψη στη Θεσ/νίκη Οδ. Πότσης, Π. Κολόκας, Γ. Καραμπίνας, Γ. Τάσσος

Μπορεί η Ήπειρος να αυξήσει τους επισκέπτες της σε μία περίοδο δύσκολη για τον τουρισμό γενικότερα όπως αυτή που διανύουμε;Η απάντηση είναι θετική, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς και επαγγελματίες του κλάδου θα προχωρήσουν σε από κοινού στοχευμένες δράσεις στρατηγικού χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και τις ευκαιρίες που αυτές δημιουργούν.
Από αυτή την άποψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία η προχθεσινή κοινή σύσκεψη των Περιφερειών Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Οδυσσέα Πότση και αντικείμενο τη συνεργασία σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού και επιχειρηματικότητας. Στα πλαίσια της σύσκεψης κατατέθηκαν μία σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες οι Αντιπεριφερειάρχες Οδ. Πότσης, Παντελής Κολόκας και Γιάννης Καραμπίνας, καθώς και ο κ. Γιώργος Τάσιος ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.

Οδικώς οι επισκέπτες

Όλο και πιο πολλοί τουρίστες φτάνουν στη χώρα μας οδικώς πλέον, μέσω των μεθοριακών σταθμών Κακαβιάς, Μέρτζιανης και Μαυροματίου. Κι αυτό γιατί την πρόσβασή τους διευκολύνουν οι μεγάλοι οδικοί άξονες των Βαλκανίων. Φέτος οι επισκέπτες που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας μειώθηκαν στο μισό περίπου σε σχέση με πέρυσι, κάτι που δείχνει, όπως τόνισε χθες ο κ. Τάσσος, ότι αρχίζει να δουλεύει σιγά - σιγά ο λεγόμενος Δυτικός Άξονας των Βαλκανίων. Ένας καινούριος δρόμος που, ξεκινώντας από την Τεργέστη της Ιταλίας, περνάει κατά μήκος των Δαλματικών Ακτών, έρχεται στο Μαυροβούνιο και μελλοντικά θα καταλήξει μέσα στην Αλβανία.

Ενημέρωση στα Τελωνεία

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η πρόταση που κατέθεσαν οι ξενοδόχοι της περιοχής μας για την οργάνωση κέντρων πληροφόρησης στους συνοριακούς σταθμούς, με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση των επισκεπτών κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα για το τι μπορούν να βρουν στην Ήπειρο, όσον αφορά καταλύματα, αξιοθέατα, παραδοσιακά προϊόντα κ.α.. Πρόταση που πιθανώς σύντομα να φτάσει στην υλοποίηση. «Με αυτή τη συνάντηση δώσαμε όλες τις πληροφορίες για να μπορέσουμε όλοι μαζί να συγχρονιστούμε και να δουλέψουμε», τόνισε ο κ. Τάσιος, προσθέτοντας πως τα κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών στα Τελωνεία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα εντασσόμενα το γρηγορότερο δυνατό στο Interreg που ακόμα είναι ανοιχτό. «Ο επισκέπτης της Μακεδονίας θα είναι και μελλοντικός επισκέπτης σε εμάς και ο δικός μας επισκέπτης θα γίνει μελλοντικός επισκέπτης για όλους τους υπόλοιπους στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε με νόημα ο εκπρόσωπος των Ξενοδόχων.

Ο Οδυσσέας Πότσης

Ο Οδυσσέας Πότσης, αναφερόμενος στην συνάντηση της Θεσσαλονίκης μίλησε για την ανάγκη δράσεων κοινής ωφέλειας για την Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία, σημειώνοντας με έμφαση πως στην σύσκεψη όλοι οι αυτοδιοικητικοί και οι θεσμικοί φορείς, κατέθεσαν προτάσεις και σε δεύτερο χρόνο, όταν θα επισκεφθεί η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Μακεδονίας την Ήπειρο, εδώ πια θα ληφθούν και οι αποφάσεις. «Με αυτές τις αποφάσεις, με κοινές συνέργειες θα έχουμε κλίμα εξωστρέφειας και θα δρομολογήσουμε δράσεις που θα έχουν κοινή ωφέλεια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παντελής Κολόκας

Από την πλευρά του ο Παντελής Κολόκας σημείωσε πως ο ίδιος έθεσε στη συνάντηση βασικούς άξονες που αφορούν τη δυνατότητα συνεργασίας σε κοινούς τομείς των δύο Περιφερειών, όπως ο φυσικός πλούτος και η αργυροχρυσοχοΐα, αλλά και η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. «Είναι σημαντικό να διευρύνουμε αυτές τις συνεργασίες και προς άλλες περιοχές, ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα συνολικό πακέτο δράσης για να βγούμε μπροστά για αυτά που διαθέτουμε», τόνισε με έμφαση.

Ο Γιάννης Καραμπίνας

Ζητήματα μεταφορών και επικοινωνιών ανέπτυξε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Καραμπίνας, με έμφαση στην αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού και των λιμανιών, καθώς και την ανάπτυξη άλλων οδικών συνδέσεων. Μάλιστα, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον του ΚΤΕΛ Κατερίνης να εντάξει στο πρόγραμμά του το δρομολόγιο Κατερίνη –Γιάννινα και αντίστροφα. «Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, όλες αυτές οι συγκεντρώσεις και οι συνεννοήσεις οδεύουν για το καλό και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Εμείς λοιπόν κάναμε το πρώτο βήμα και θα συνεχίσουμε για να διευρύνουμε τους ορίζοντες», όπως υπογράμμισε.

Ο Στράτος Ιωάννου

Την ικανοποίησή του για την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο Περιφέρειες εξέφρασε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού Στράτος Ιωάννου. «Το μέλλον βρίσκεται στη διασύνδεση μεταξύ των περιφερειών. Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πολλά κοινά πάνω στα οποία μπορούν να οικοδομήσουν μια σχέση συνεργασίας πάνω στον τουρισμό», τόνισε, μεταξύ άλλων.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου