Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Π. Μπάρκας: Χρειάζεται κάθαρση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ από κάποια πρόσωπα για να απεγκλωβιστεί η ΕΕΜ από την εσωστρέφεια, διάσπαση και ανούσια αντιπαράθεση


Πρόσφατα, με πηγή το ΥΠΕΞ στην Ελλάδα και όχι μόνο κυκλοφόρησε η είδηση ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης, μιμούμενοι την ΟΜΟΝΟΙΑ, ισχυρίζονται δική τους απογραφή με άσκηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μουσουλμάνοι της Θράκης αντιδρούν «εθνικά» με σημείο αναφοράς διεκδίκησης δικαιωμάτων από την ε.ε. μειονότητα στην Αλβανία. Όπως δεν είναι η πρώτη φορά, που το ΥΠΕΞ στην Αθήνα προσαρμόζει  την πολιτική της για την ε.ε. μειονότητα με γνώμονα τις πιθανές αντιδράσεις στην Θράκη. Εντούτοις όμως,
με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, γνωστά κέντρα δημιουργούν ανύπαρκτα αντίβαρα στα συμφέροντα της ε.ε. μειονότητας στην Αλβανία. Η Αθήνα για να αποτρέψει τους ισχυρισμούς τους και για να μη έχει επιπλέον εθνικά προβλήματα, βουλιάζει το δικαίωμα διεκδίκησης από μέρος της ε.ε. μειονότητας στην Αλβανία, Επιτρέπει να διαλυθεί το εθνικό θέμα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται ως επισήμανση ότι η απογραφή-καταγραφή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, θα μπει στο ράφι, αν ήδη δεν έχει μπει. Θα είναι όμως ευεργετική για την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Η ανικανότητάς της να αναλάβει εθνικές ευθύνες θα έχει την κάλυψη της Αθήνας. Ταυτόχρονα θα έχει ένα επί πλέον επιχείρημα να λέει στην Αθήνα ότι είναι ο καλύτερος υπάκουος συνομιλητής της. Ασφαλώς, στο εσωτερικό της ε.ε. μειονότητας, η ηγεσία της ΟΜ. θα  «εντοπίσει» εχθρούς και προδότες μεταξύ των Ελλήνων, που την εμπόδισαν να «διενεργήσει» κατ΄ αυτήν «ένα μείζον εθνικό  θέμα» !!!
Στο σημείο αυτό χρειάζεται ερμηνεύσουμε ξανά κάποια πράγματα.
Δεν απαλείφεται με λόγια η εθνική ευθύνη της ηγεσίας της ΟΜ για την αποχή στην απογραφή 2011
 Υποστηρικτές της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για να δικαιολογήσουν την ιστορική εθνική γκάφα της με την αδικαιολόγητη αποχή από την απογραφή του 2011, επικαλούνται την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
α.-  Η έκθεση αναφέρεται σε παρατυπίες κατά τη διεξαγωγή της απογραφής και όχι σε ό, τι αφορά την υποδομή και κυρίως το ερωτηματολόγιο. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του Ντούλε για ποινική δίωξη σε περίπτωση που δηλώσεις διαφορετική εθνικότητα από την αναγραφόμενοι στα μητρώα. (Το επιχείρημα ήταν βασικό για την «προτροπή» σε αποχή.) Λχ. κανείς από τις μερικές χιλιάδες Έλληνες στην Κορυτσά, που δήλωσαν ότι είναι Έλληνες, ενώ στα Αλβανικά μητρώα είναι καταγραμμένοι ως Αλβανοί, δεν τιμωρήθηκε.
β.- Η αποχή, με αρχή την προκατάληψη, από μέρος της ηγεσίας της ΟΜ, μας αφαίρεσε το δικαίωμα να διεκδικήσουμε παραβίαση δικαιωμάτων στη διαδικασία απογραφής. Ήδη η έκθεση δεν κάνει καμιά αναφορά, ούτε στην ΟΜ. (Πάνε χρόνια πλέον που οι διεθνείς οργανισμοί δεν αναφέρονται πλέον στην ΟΜΟΝΟΙΑ για τα δικαιώματα της ε.ε.μ.)
γ.-  Χάσαμε μια ιστορική ευκαιρία. Αν δεν πετυχαίναμε τα νούμερα που έχουμε στην απογραφή, σίγουρα θα πετυχαίναμε δύο άλλα σημαντικά πράγματα. Την πραγματική γεωγραφία της ε.ε.μ στην αλβανική επικράτεια και το άλλο αφορά τις μερικές κατηγορίες Ελλήνων (επίπεδα-διαστρωματώσεις) και όχι μόνο την κατηγορία των Ελλήνων στα 100 χωριά.
δ.- Η αποχή της ηγεσίας της ΟΜ, δεν επικροτήθηκε από κάποιον διεθνή οργανισμό. Μάλιστα ούτε από το ΥΠΕΞ στην Ελλάδα. Ήταν αποτέλεσμα της προκατάληψης του Ντούλε ότι οι Αλβανοί δεν θα διενεργήσουν σωστή απογραφή, η οποία αξιοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί η εθνική ανευθυνότητα και ανικανότητα για να ανταποκριθεί σε τόσα καίρια σημαντικά εθνικά ζητήματα.
Η ισχυριζόμενη απογραφή- καταγραφή της ΟΜ. ένα επιπλέον πλήγμα
 Ασφαλώς, είναι εθνική υποχρέωση ώστε κάθε εθνική, πολιτιστική και κοινωνική ομάδα να έχει τη δική της βάση δεδομένων, η οποία δεν είναι απλώς δημογραφική, αλλά και πολιτιστική, και οικονομική, και ιστορική, και προσωπικοτήτων και λοιπών αναλύσεων και μελετών. Βάση αυτών καταρτίζει στη συνέχει την πολιτική και εθνική στρατηγική και διεκδικήσεις προς το κράτος στο οποίο εντάσσεται. Σε μια πρώτη φάση η βάση δεδομένων προϋποθέτει τη συλλογή στοιχείων, την ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ αυτών.
Αυτό προκύπτει ότι «υποδείχτηκε» στην ΟΜ. Όμως τι συνέβη. Για να ανατρέψει τις ευθύνες σχετικά με τη γκάφα της αποχής στην περυσινή απογραφή και για να καρπωθεί από πάνω εθνικούς επαίνους, ταύτισε την καταγραφή στοιχείων με την δήθεν ανεξάρτητη απογραφή.
Η ηγεσία της ΟΜ, μπλοφάρει.
Πρώτο. Η ιδέα για την δημιουργία βάσης δεδομένων για την ε.ε.μ προτάθηκε στο Ντούλε πριν και μετά από την πρώτη εκλογή του ως πρόεδρος της ΟΜ, το 1998. Αποτέλεσε ένα από τους όρους συνεργασίας μαζί του και ασφαλώς, ένας από τους λόγους αποχώρησης από την ΟΜΟΝΟΙΑ το 1999-2000. (Το επισημαίνω αυτό για να αποτρέψω οποιαδήποτε εντύπωση ότι η κριτική μου ξεκινά από προσωπικές εμπάθειες).
Υπάρχει χαρτογραφημένο πρόγραμμα στόχων της πρότασης. Περιείχε δημογραφικά, οικονομικά, πολιτιστικά, ιστορικά κλπ στοιχεία. Ο Ντούλες αθέτησε και απέρριψε την πρόταση. Υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο Ντούλες είχε και για το θέμα αυτό εντεταλμένη αποστολή. Το επιβεβαίωσε η μετέπειτα δράση του.  Άφησε την ε.ε.μ χωρίς μνήμη, ιστορική και επί του παρόντος.... Για να σβήσει ασφαλώς και το μέλλον.....
Όχι μόνο τόσο. Ο Ντούλες δεν στήριξε καμιά προσπάθεια, ατομική ή ομαδική για την συγγραφή βιβλίων, χρονικών, λευκωμάτων, επαναφοράς στη δημοσιότητα εξαφανισμένων βιβλίων και προσωπικοτήτων που σχετίζονται με τον τόπο μας. Συνέβαλε στο κλείσιμο των  εφημερίδων και των λοιπών ΜΜΕ, εκδίωξε ανθρώπους των γραμμάτων, δασκάλους κλπ.
Πώς μπορεί τώρα αυτός ο άνθρωπος, να ισχυρίζεται ότι θα κάνει απογραφή ή καταγραφή της ε.ε μ. (!!!)  Άρα, γιατί πρέπει να ζητούμε αλλού τους προδότες και ρουφιάνους;!!
Δεύτερο.  Ασφαλώς και δεν έχουμε καμιά διάθεση να κάνουμε το παιχνίδι των Αλβανών. Είμαστε ωστόσο αναγκασμένοι να συνδιαλλαχτούμε μαζί τους χωρίς να χάνουμε από μπροστά τον εθνικό μας στόχο. Η ταχτική «απόρριψης» σημαίνει απομόνωση, εξοβελισμό του εαυτού σου.
Σε όλη αυτή την περίοδο, η ηγεσία της ΟΜ, όπως και κάθε άλλος φορέας, θα μπορούσε να βγάλει προς τα έξω στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος, το βάρος και την ευρωστία της ε.ε.μ στην Αλβανία, χωρίς να περιμένει κρατικές διενέργειες.
Πχ. Δημογραφικά. Αρκούν τα στοιχεία του Χότζα για να αποτρέψουμε κάθε σημερινό αλβανικό ισχυρισμό. Από τη σύγκριση απογραφών του Χότζα επιβεβαιώνεται ότι οι Έλληνες μειονοτικοί που αναγνώρισε το καθεστώς, (μη περιλαμβάνοντας τη Χιμάρα, Κορυτσά και άλλες περιοχές, όπως και τους ελληνόβλαχους) ξεπερνούν τις 120 χιλιάδες.
Θα μπορούσε η ηγεσία της ΟΜ. να μετάφραζε μερικά από τις εκατοντάδες βιβλία που μιλούν για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, κλπ. Εκείνο που έκανε ήταν η βράβευση μεταφραστών  αλβανικών βιβλίων που λένε ότι τα σύνορα της Αλβανίας είναι μέχρι την Πρέβεζα.
Τρίτο. Η εμπειρία, τα στοιχεία, οι συγκυρίες, τον ποίον της ηγεσίας της ΟΜ, επιβεβαιώνουν ότι η προσπάθειά της εσκεμμένα θα αστοχήσει. Δείγμα γραφής το ερωτηματολόγιο, το οποίο δεν ξεπερνάει τα όρια του ερασιτεχνισμού.
Δεν θέλω εδώ να αναφερθώ στις κακόβουλες φωνές που ενώνουν την κριτική τους εναντίον της, ξεκινώντας από κακές προθέσεις. Θέλω όμως να αναφερθώ σε όλους εκείνους που πιθανόν να μη μπορούν να προβούν σε αναλύσεις, αλλά φωνάζουν και αντιδρούν επειδή έχουν την αίσθηση ότι ξανά κάτι κακό μαγειρεύεται.  Και δεν έχουν άδικο. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα και αν προσέξουμε τις αντιδράσεις και πιέσεις ξένων παραγόντων προς την Αθήνα, με αφορμή την κίνηση στο κενό της ΟΜ., σίγουρα θα έχουμε μια νέα εθνική απώλεια. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η νένα αυτή εξέλιξη συνδράμει ώστε στο εσωτερικό της η ε.ε.μ παραμείνει εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια, διάσπαση και αντιπαράθεση. Ενώ η ηγεσία της ΟΜ και τα φερέφωνά της ζητούν να εξαγάγουν αλλού τις δικές τους εθνικές ευθύνες.
Τέταρτο. Η συγκεκριμένη ηγεσία, τουλάχιστον αυτή τη φορά, είχε τη χρυσή ευκαιρία να αποκαταστήσει εσωτερικό διάλογο. Να δείξει πραγματικά ότι τα εθνικά στέκουν πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Δεν το έκανε! Προκάλεσε στο μέγιστο δυνατό την καχυποψία, την αμφισβήτηση, την κόντρα. Το να καλείς για συνεργασία επί του τετελεσμένου γεγονότος, ή μετά εορτής, αυτό μοιάζει περισσότερο από κοροϊδία. Είναι ειρωνεία που ευτυχώς δεν περνάει άλλο. 
Συμφωνώ απολύτως με εκείνους που θέλουν να ξεχωρίζουν την ΟΜΟΝΟΙΑ από τα ηγετικά πρόσωπα, όπως και με την άποψη ότι τα τελευταία «έρχονται και παρέρχονται». Οι ιστορικές ευθύνες όμως απαιτούν την κάθαρση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ από τα συγκεκριμένα ηγετικά πρόσωπα. Μάλιστα είναι πολύ αργά. Ήδη έχουν κάνει ανεπανόρθωτη εθνική ζημιά. Οτιδήποτε άλλο ειπωθεί είναι δικαιολογία ΤΕΛΟΣ
http://borioipirotis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου