Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Market test για τον αγωγό ΤΑΡ

   
 Οι Ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας, Ιταλίας   
 και Αλβανίας, ξεκίνησαν τη διαδικασία 
 για την εξαίρεση του αγωγού Trans  
 Adriatic Pipeline, από την πρόσβαση  
 τρίτων  στη μεταφορική του ικανότητα.

Πρόκειται για διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, σε εφαρμογή του νόμου 4001 που ενσωμάτωσε τις ενεργειακές οδηγίες της ΕΕ.

Eιδικότερα, η εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ (Statoil, E.ON, EGL), με αίτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε την εξαίρεση όλων των τμημάτων του αγωγού από την υποχρέωση να προσφέρει πρόσβαση σε τρίτους.

Η εξαίρεση, την οποία έχει ήδη πετύχει ο Ελληνοιταλικός αγωγός για το υποθαλάσσιο τμήμα του, κρίνεται απαραίτητη από τους επενδυτές παρόμοιων έργων, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, καθώς διαφορετικά η λειτουργία τους θα ήταν ρυθμιζόμενη με όρους εθνικού συστήματος.

Ωστόσο για να πετύχει την εξαίρεση αυτή ο ΤΑΡ, με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει μετά την εφαρμογή των οδηγιών του τρίτου ενεργειακού πακέτου, θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει ενδιαφερόμενους, που μπορεί να είναι και οι μέτοχοί της, οι οποίοι θα εγγυηθούν τη δέσμευση του συνόλου της χωρητικότητας του αγωγού (10 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο), αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις ship or pay (πληρωμή για τη δέσμευση χωρητικότητας του αγωγού, είτε από αυτήν διέλθει αέριο, είτε όχι).


http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου