Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα δεν εγκρίνει το αίτημα για χρηματοδότηση του προξένου της στην Κορυτσά κ. Ιωάννη Πεδιώτη

Το κτίριο όπου έζησε ο πρώην Έλληνας Πρόξενος κ. Γιώργος Σεφέρης, αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος από το 1999


Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά , κ.  Ιωάννης Πεδιώτης, ζήτησε από την ελληνική πολιτεία να διαθέσει κονδύλια για τη διατήρηση του κτιρίου και να δείξει ότι η παρουσία της Ελλάδας στην Αλβανία είναι ακόμα ισχυρή. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση του απάντησε  ότι έχει άλλα πράγματα καλύτερα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί.
Ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Κορυτσάς συνεχίζει να στέκεται εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο λόγω της παραμέλησης και της αμέλειας της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Αν και αυτό το σπίτι έχει παραμείνει ερείπιο, το κόκκινο σπίτι δεν είναι  σαν τα άλλα. Σε αυτό το σπίτι έζησε ο διάσημος Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, κατά τη διάρκεια των ετών 1936-37, όταν υπηρέτησε ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας. Το ελληνικό κράτος που  βρίσκεται σε "σύγχυση"  δεν πρέπει να ξεχάσει ότι αυτός δεν ήταν ένας πρόξενος σαν όλους τους άλλους και αυτό ήταν που το ενθαρρύνει να αγοράσει το κτίριο το 1999.
Ο τωρινός Πρόξενος, κ. Πεδιώτης, προσπαθεί να βρει τα χρήματα που απαιτούνται για την ανακαίνιση του κτιρίου. Λέει ότι επενδύοντας σε αυτό το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να εξοικονομήσει τα χρήματα του ενοικίου που  πληρώνουν για το προξενείο.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανασυγκρότηση του ιστορικού σπιτιού δεν είναι μόνο για την εξοικονόμηση της μίσθωσης, αλλά θα ενισχύσει επίσης την εμφάνιση της παρουσίας της Ελλάδας στην Κορυτσά,  όπου θεωρείται μια στρατηγική περιοχή.
Ο Πρόξενος για την υπηρεσία αυτή έχει ζητήσει συνολικά 300 χιλ. ευρώ, αναφέρει «Ο Έλληνας Ρεπόρτερ», αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να δώσει ένα τέτοιο ποσό.
"Όπου κι αν πάω, η Ελλάδα με σκοτώνει», γράφει ο διπλωμάτης ποιητής, Γιώργος Σεφεριάδης, το αληθινό επώνυμό του που κράτησε  σχεδόν 70 χρόνια πριν. Αυτό φαίνεται πολύ πραγματικό σήμερα

1 σχόλιο: