Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Στις 24 Ιουνίου 2012 τα θυρανοίξια του νέου καθεδρικού Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου των Τιράνων ...ΦΩΤΟ

Tην Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 θα γίνουν τα θυρανοίξια  του νέου καθεδρικού  Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου των Τιράνων , ο οποίος είναι χτισμένος στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε οικόπεδο που σταδιακά έδωσαν οι κρατικές αρχές (2001-2005) ως αποζημίωση του εδάφους της παλιάς εκκλησίας των Τιράνων, η οποία καταστράφηκε από το άθεο καθεστώς το 1967. Για την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, το 2002 πραγματοποιήθηκε  διεθνής διαγωνισμός, όπου τον κέρδισε το γραφείο "Papadatos Partnership LLP Architects", από τη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, στο αρχικό σχέδιο έγιναν περαιτέρω βελτιώσεις.
Το Συγκρότημα του έργου αποτελείται από :τον  καθεδρικό ναό, το παρεκκλήσι, το καμπαναριό, την έδρα της Ιεράς Συνόδου και το Πολιτιστικό Κέντρο.


Η Αρχιτεκτονική έννοια του
καθεδρικού ναού βασίζεται στον κύκλο, που περιέχει την άπειρη αίσθηση του χρόνου (αιώνια), της οποίας απώτερος άξονας (αυτός που συνδέει τη γη με τον Ουρανό) είναι το κέντρο του όλου συνόλου. Ο άξονας αυτός είναι επίσης το κέντρο ενός τεράστιου σταυρού, με μήκος και  πλάτος 49 μ., των οποίων τα άκρα του είναι τα κύρια σημεία που στηρίζουν την εκκλησία. Ο ναός καλύπτεται με τρούλο, με εσωτερική δια-μέτρο 26 μ. και ύψος 23 μ., ενώ τα τέσσερα σημεία υποστήριξης καταλήγουν με ημικύλινδρικά καλύμματα.
Ο Σταυρός του τρούλου, τα τέσσερα  ημικύλινδρικά καλύμματα των υποστηρικτικών μέτρων και τρεις  αψίδες του Ιερού είναι καλυμμένα με φύλλα χαλκού χρυσαφί χρώματος . Στα τμήματα των παραθύρων του τρούλου βρίσκονται περιμετρικά 52  διακοσμητικά στοιχεία, ενώ τα τέσσερα σημεία υποστήριξης  είναι διακοσμημένα ανάγλυφα με θέμα τη σφραγίδα ,  σύμβολο της θυσίας και της γονιμότητας.
Η Δυτική εμφάνιση - η πρόσοψη του ναού αποτελείται από μια μεγάλη αψίδα .
Αυτή η αψίδα δημιουργεί την εντύπωση της φιλοξενίας και η φωτεινή γυάλινη κορδέλα  σε μπλε, δίνει την εντύπωση  του ουράνιου τόξου.Ο  Δυτικός τοίχος είναι επενδεδυμένος με λευκό μάρμαρο και στο κέντρο του βρίσκεται η κύρια είσοδος.
O γυναικονίτης, που βρίσκεται πάνω από το νάρθηκα και στις δύο πλευρικές βεράντες , διαθέτει κλιμακούμενα δάπεδα , έτσι ώστε όλοι οι πιστοί να έχουν οπτική επαφή με τον κεντρικό ναό και το εικονοστάσι. Ο τρούλος εσωτερικά είναι διακοσμημένος με μωσαϊκό ανάγλυφο , στο κέντρο του οποίου δεσπόζει "ο Παντοδύναμος" , ενώ τα δώδεκα τμήματα γύρω καλύπτονται με την  διακοσμημένη εμφάνιση του ουρανού. Γύρω από τον Παντοδύναμο, δώδεκα ακτίνες σου δημιουργούν την αίσθηση των ακτίνων του θείου φωτός , που διαδίδεται μέσα από τα παράθυρα σε όλη την πόλη. Επίσης, διακοσμημένο με ψηφιδωτά είναι και η αψίδα του Ιερού οι τέσσερις θόλοι που υποστηρίζουν τον τρούλο.
  Επίσης, 120 κεριά, διανεμημένα περιμετρικά, παρέχουν φωτισμό της εκκλησίας.
Στη βορειοδυτική λευρά του ναού είναι χτισμένο παρεκκλήσι, του οποίου η στέγη του είναι σε σχήμα σταυρού .
  Ο Τρούλος του, με επένδυση από φύλλο χαλκού, τελειώνει με κυκλικά παράθυρα. Το Ιερό χωρίζεται από ένα εικονοστάσι ξυλόγλυπτο, ενώ από  ένα κυκλικό γυάλινο παράθυρο στο κέντρο του δαπέδου, το φυσικό φως εισέρχεται στο Βαπτιστήριο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το παρεκκλήσι στο υπόγειο. Το παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στο Χριστό και είναι διακοσμημένο με εικονογραφημένες τοιχογραφίες .    
   
  Η
Αρχιτεκτονική  σύλληψη του Καμπαναριού  με ύψος 46 μ έγινε απόν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και το τελικό σχέδιο έγινε από ομάδα σχεδιαστών. Αποτελείται από τέσσερις Πασχαλινές λαμπάδες, που συμβολίζουν τους τέσσερις ευαγγελιστές που διακηρύσσουν την ανάσταση. Μπορούν να ενωθούν γύρω από τον κεντρικό άξονα της σκάλας. Η στρογγυλή σκάλα οδηγεί σε δύο ανοικτούς ορόφους, όπου βρίσκονται 16 καμπάνες. Πάνω από τις καμπάνες, υπάρχει ένα ρολόι τετράπλευρο που δείχνει την ώρα.
Στην ανατολική πλευρά του συγκροτήματος είναι η έδρα της Ιεράς Συνόδου, όπου θα βρίσκονται τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου, της Αρχιεπισκοπής, η  βιβλιοθήκη και δύο παρεκκλήσια.
Αυτές οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε τέσσερις ορόφους και 2  υπόγειοι. Στον τρίτο όροφο, τρεις μεγάλες βεράντες έχουν θέα προς το κέντρο των Τιράνων και τον καθεδρικό ναό.
Η Κάλυψη των αναγκών για ένα Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε με τη χρήση των δύο
υπόγειων ορόφων , κάτω από το χώρο του Καθεδρικού Ναού. Το κέντρο διαθέτει αμφιθέατρο με χωρητικότητα 500-850 θέσεων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για συνεδριάσεις, παραστάσεις και μουσικά δρώμενα. Η Πτέρυγα  των βοηθητικών εγκαταστάσεων - παρασκηνίων, δημιουργούν ευκαιρίες ώστε οι αίθουσες να χρησιμοποιούνται και ως θέατρα.
Στο ανατολικό τμήμα του αμφιθεάτρου, έχει δημιουργηθεί ένα μικρό μουσείο, μια αίθουσα παρουσιάσεων, δείπνων και μια αίθουσα για εκθέσεις  και δραστηριότητες των παιδιών.

Στα δεξιά των υπέροχων μαρμάρινων σκαλιών που σε οδηγούν στον καθεδρικό ναό, υπάρχει άφθονος χώρος για τις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης και του καταστήματος των εκκλησιαστικών υπηρεσιών.
Εν τω μεταξύ, στην αριστερή πλευρά των σκαλιών είναι δύο αίθουσες συνεδριάσεων της νεολαίας και των πιστών μετά την εκκλησιαστική λειτουργία. Στο βόρειο μέτωπο μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο, έχει δημιουργεί ένα μικρό αμφιθέατρο, ανοιχτό για τις καλοκαιρινές δραστηριότητες.
    

Με το έργο αυτό, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας έχει ως στόχο να συμβάλει στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών των θρησκευόμενων ανθρώπων στην πνευματική καλλιέργεια των νέων, για την αξιοποίηση της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής των Τιράνων και, γενικότερα, της πάσης Αλβανίας. Επίσης, στοχεύει να συμβάλει στην ανάπτυξη των διαπολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και να καλύψει τις ανάγκες στέγασης της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής των Τιράνων. Η Εξωτερική μορφολογία του συγκροτήματος, ταιριάζει και  με τη μορφή του καθεδρικού ναού, και με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των κτιρίων και των υπουργείων γύρω του  και ενσωματώνεται αρμονικά στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, προσθέτοντας έτσι εξελικτικά στοιχεία.του  ΧΧΙ αιώνα.
Πρωτοβουλίες, συγκέντρωση χρημάτων και την εποπτεία του έργου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα προσωπικά του Αρχιεπισκόπου.


Τα στοιχεία για το Συγκρότημα


Έκταση : 5039 m2


Η επιφάνεια του καθεδρικού ναού: 1660 m2


Το ύψος του Καθεδρικού Ναού: 
Τρούλος : 29,2 μ.,

Σταυρός: 32,2 μ.


Επιφάνεια παρεκκλήσι: 55 m2

 Ύψος παρεκκλήσι: 6,3 μ.

Επιφάνεια του Συνοδικού  κέντρου: 830 m2


Ύψος
Συνοδικού  κέντρου: 22 μ.

 Επιφάνεια καμπαναριού: 42 m2

 Ύψος καμπαναριού:
θόλος: 43 μ.,

σταυρός: 46 τ.μ.


Έναρξη εργασιών: Ιούλιος 2004


Ολοκλήρωση του έργου: Μάιος, 2012

1 σχόλιο: